Atrian siipikarjatehtaan älykäs prosessi tarvitsee Sirpan ohjauksen

 

Atrian uusi siipikarjatehdas on maailman huippuluokkaa. Huipputason teknologia toimii, kun sitä ohjaavat osaavat ihmiset. 

 

Sirpa Maunuksela on ollut Atrian Nurmon tehtaalla pitkään. Viimeiset 20 vuotta hän on istunut siipikarjatehtaan valvomossa ja ohjannut leikkaamon paloittelulinjoja. Sitä ennen hän toimi työnjohtotehtävissä.

Atrian Nurmon siipikarjatehtaalla on yli 500 työntekijää, joista monet hoitavat eritysosaamista vaativia tehtäviä

Siipikarjatehtaan tuotantopäällikkö Kalle Kultalahti kutsuu Sirpaa avainhenkilöksi, joka on ottanut vastuun myös muiden kouluttamisesta erikoistehtävään. Isossa ruokatalossa on Sirpan lisäksi vain kolme ihmistä, jotka tekevät samaa työtä. Kerralla työvuorossa on yksi ihminen.

Kun uutta siipikarjatehdasta alettiin joitakin vuosia sitten suunnitella, Sirpa oli palavereissa mukana alkumetreiltä lähtien. Hän osasi kertoa, mitä tarvitaan, jotta hommat toimivat uudessa ympäristössä toivotulla tavalla.

— Minulta haluttiin käyttäjän näkökulma suunnitteluun. Linjanohjaus on sellaista, että jos muutat sieltä jotain, pitää ymmärtää, mihin kaikkeen muuhun se vaikuttaa.

 

 

Uudessa siipikarjatehtaassa on useita linjoja. Sirpan tehtävänä on ohjata prosessia niin, että se tuottaa oikean määrän halutunlaisia paloja kulloisenkin tarpeen mukaan.

Atria tarjoaa työntekijöilleen tehtäviä, jotka vastaavat mahdollisimman hyvin heidän kykyjään ja joissa jokainen työntekijä voi yltää parhaimpaansa

 

Oppiminen innostaa oppimaan lisää

Atrian uusi siipikarjatehdas on teknologialtaan maailman huippuluokkaa.

— Automaation taso on niin korkealla kuin se vain voi olla, tuotantopäällikkö Kalle Kultalahti sanoo. Sirpan työpiste on toiminut jo kuukausia uuden tehtaan tiloissa.

— Tehtaan rakentaminen vaikutti väkisinkin omaan työhöni. Eteen tuli paljon uusia asioita, joita piti opetella. Niitä tulee vastaan edelleen, Sirpa kertoo.

Suomessa ei huipputason siipikarjatehtaita rakennella yhtenään. Osaamista on tullut omasta ja kollegoiden kokemuksista, mutta myös kontakteilta ympäri maailman. Sirpa on kouluttautunut uusien ohjelmien käyttöön englanniksi. Uuden omaksuminen on vienyt voimia mutta myös lisännyt intoa työhön.

— Tykkään muutenkin siitä, että työssä täytyy pähkiä ja ratkoa ongelmia. Usein tulee tilanteita, joissa täytyy miettiä, että mitä tässä nyt pitääkään tehdä. Tykkään semmoisesta.

— Uusi tehdas toimii uutena alustana, jonka pohjalta voimme kehittää toimintojamme edelleen. Kun prosessit kehittyvät ja alkavat tuottaa tietoa itsestään, ohjaaminenkin monimuotoistuu. Hattua pitää nostaa valvomossa olevien tietotaidolle. Jos pitää tietää jotain prosessinohjauksesta, voi aina kävellä valvomoon ja kysyä Sirpalta tai kumppaneilta, Kalle sanoo.

 

 

Osaaville ihmisille on aina tarvetta

Atrialla tunnistetaan työntekijöiden osaamisen ja kehittymishalun arvo. Älykäs prosessi ja hienot ohjelmat tuottavat hyvää tulosta vasta, kun niitä ohjaavat asiansa osaavat ihmiset. Osaaminen kasvaa ilmapiirissä, jossa saa käyttää resursseja itsensä kehittämiseen yhteiseksi hyväksi.

— Meillä on hieno uusi tehdas. Se on hieno myös sen takia, että siellä on hienot ihmiset töissä. Tällaiset valtavat projektit ovat kovia ponnistuksia, joissa ratkotaan yhdessä erilaisia haasteita. Se lähentää ihmisiä, Kalle kiittelee.

— Meillä ei ole kynnyksiä. Ketä hyvänsä voi ohi kulkiessa nykäistä hihasta. Vaikka teen työtä itsekseni, minua ei jätetä yksin, jos tarvitsen apua, Sirpa sanoo.

 

Teksti: Tiina Makkonen

Kuvat: Tuukka Kiviranta