Atria.com logo
Lehdistötiedotteet | 09.11.2015

Hampurilaisia aamupalalla ja muita Amerikan ihmeitä

Kesälomasta on jo muutama kuukausi aikaa, mutta silloin tällöin on vielä mukava muistella kesäloman aurinkoisia hetkiä ja unohtaa syksyn lyhenevien päivien mahdollinen harmaus. Vaikka Eckhart Tolle ja muut mindfullness-gurut suosittelevat keskittymistä olemassa olevaan hetkeen ja unohtamaan menneen ja tulevan, ei noiden mukavien kesälomahetkien muistelu kovin vahingollista taida olla, jos ne saavat ihmisen hyvälle tuulelle.

Vietimme kesälomasta kaksi viikkoa Yhdysvalloissa Illinoisin, Minnesotan ja Wisconsinin osavaltioissa. Lensimme Chicagoon, josta suuntasimme autolla ensimmäisen päivän etapille - tapaamaan sukulaisia noin seitsemän tunnin ajomatkan päähän. Sitä ennen piti kuitenkin löytää paikallisen puhelinoperaattori AT&T:n myymälä, josta 17-vuotiaalle takapenkkiläisellemme piti löytää pre paid – liittymä kännykkään. Seitsemän tuntia ilman nettiä ja sosiaalista mediaa ei tulisi kysymykseenkään, joten minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ajaa kohti AT&T:n myymälää.

Liittymän avauksen ohessa myyjä kysyi mistä tulemme. "Ai Suomesta – millaista siellä on ja miten elämä siellä eroaa elämästä täällä". Hmm, tulipa kysymys. Mietin pari sekuntia ennen vastausta. No onhan Suomi aika pieni maa verrattuna Yhdysvaltoihin eikä meillä ole yhtään miljoonakaupunkia kuten Chicago, vastasin ja jatkoin, että ei elämä kuitenkaan niin erilaista siellä ole.

Myyjän kysymykset jäivät kuitenkin mieleeni ja aina silloin tällöin matkan aikana mietin maidemme eroavaisuuksia. Miljoonakaupungin valtaväylillä saattoi olla kymmenkunta kaistaa yhteen suuntaan ja silti kaistat täynnä autoja. Bensa oli halpaa ja autot edelleen pääsääntöisesti melko isoja vaikka energiakriisi autojen kokoa aikoinaan pienensikin. Ihmiset olivat erittäin ystävällisiä - ja palveluammateissa, joissa juomarahan antaminen kuuluu tapoihin, jopa ylitsevuotavan ystävällisiä. Sellaiseen ei ole kotimaassa tottunut.

Kaksi grillauskansaa

Kesäaikaan amerikkalaiset ovat innokkaita grillaajia kuten suomalaisetkin. Monenlaista herkkua grillattiin - ja usein jauhelihapihvejä hampurilaisen väliin. Muutenkin tuntui (ehkä vähän liioitellen), että siellä syödään melkein kaikki ruoka kahden sämpylän välissä - oltiin sitten hotellin aamupalalla, lounaalla tai vaikka illalla grillaamassa. Sukulaisperheessä söimme toki monipuolisesti hyviä ruokia muutenkin kuin sämpylän välissä.

Pikkukaupunkien hotellit pääsääntöisesti tarjosivat aamupalaa, joka sisältyi hotellihuoneen hintaan. Miljoonakaupunkien keskustahotelleissa siitä piti joko maksaa erikseen tai kunnon aamupalaa ei ollut edes tarjolla, vaikka huoneista piti maksaa lähes tuplahinta verrattuna keskustan ulkopuolella oleviin hotelleihin. Erona pohjoismaisiin hotelliaamiaisiin oli mm. se, että leikkeleitä ei juurikaan ollut, mutta makeita leivonnaisia oli sitäkin enemmän tarjolla.

Supermarketin erikoisuuksia

Trader Joe's:in supermarketissa Chicagossa oli mielenkiintoista käydä ostoksilla ja tutkia paikallista ruokavalikoimaa. Juustosiivut oli pakattu uudelleensuljettavaan minigrip-tyyppiseen pussiin. Siitä oli melko kätevä ottaa siivu ja sulkea pussi. Mietin sen soveltuvuutta leikkeleisiin. Olisi ainakin tiivis pakkaus avaamisen jälkeenkin kunhan sen sulkee hyvin. Toisaalta, oli se vähän hankalampi avata ja sulkea kuin Atrian palkittu ”Easy Open pack”, uudelleensuljettava leikkelepakkaus.

Trader Joe's myi myös edulliseen hintaan ihan mukiinmeneviä punaviinejä, mutta yhden oluttölkin osto ei ollutkaan niin helppoa. Myyjä totesi paikallisen lainsäädännön kieltävän yhden tölkin oston. Piti ostaa useamman tölkin pakkaus, jos halusi ostaa olutta. Lainsäätäjän aivoitus jäi tässä kohtaa vähän epäselväksi, jos tarkoitus on hillitä alkoholin kulutusta (?). Punaviiniä ei onneksi tarvinnut ostaa koko laatikollista vaan yhdenkin pullon ostaminen oli mahdollista.

Bensaa palaa

Vapaa-ajan vietossakin on eroja. Itse ajan mielelläni pyörällä, rullaluistelen, uin, soudan tai hiihdän - vuodenajasta riippuen. Toki sielläkin harrastetaan samoja asioita, mutta erään henkilön kommentti jäi myös mieleen: ”kun Amerikassa pidetään hauskaa, niin aika usein silloin myös palaa bensaa”. Isäntäperheemme tekee mönkijöillä pitkiäkin maastoreissuja, moottoriveneellä vedettiin vesihiihtäjää, talvella ajellaan moottorikelkoilla ja ilmailukerhon nelipaikkaisella pienkoneella lennetään tunnissa kotoa mökille, kun matka autolla kestää neljä tuntia. Bensalla kulkevilla omilla koneilla ajetaan nurmikko kesällä ja aurataan lumet talvella.

Edellä mainituista eroista huolimatta ei työssäkäyvän ihmisen elämä siellä tai täällä kuitenkaan niin dramaattisesti poikkea toisistaan. Tietyt asiat ovat tärkeitä ja kiinnostavia ja saattavat tuottaa parempaa mieltä niin siellä kuin täälläkin. Kuten tunnettua - tällainen asia on esimerkiksi hyvä ruoka.

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen