Atria.com logo

Tumppaaminen on paras terveysteko

15.12.2015
Vastuullisuus Henkilöstö

Atrian porttien sisäpuolella ei enää saa sauhutella tammikuusta 2016 alkaen. Olemmekin työterveyshuollossa aloittaneet syksyn aikana tukitoimenpiteet matkalla kohti savutonta Atriaa. Moni on lopettanut tupakoinnin hyvissä ajoin, ja toivon mukaan mahdollisimman moni tumppaa sen vihoviimeisen savukkeensa viimeistään 31.12.2015.

Korvaushoito tukee lopettamista

Osa tupakoijista pystyy lopettamaan ilman tukitoimia, mutta suurin osa tarvitsee tueksi esimerkiksi nikotiinikorvaushoidon.

Nikotiinikorvaushoitoa käytettäessä veren nikotiinipitoisuus jää pienemmäksi kuin tupakoidessa. Korvaushoidon tarkoituksena on vähentää pikkuhiljaa nikotiinin määrää elimistössä niin, että vieroitusoireet olisivat hallittavissa, mutta riippuvuudesta pääsee eroon. Tähän voi mennä kuusikin kuukautta.

Nikotiinilaastarien kanssa voi käyttää lisäksi tarvittaessa esimerkiksi nikotiinipurukumia, -suusumutetta tai -inhalaattoria tupakanhimon yllättäessä. Nikotiinipurukumin käyttäjien on tärkeää huomioida oikea pureskelutekniikka mahavaivojenkin välttämiseksi: Älä jyystä nikotiinipurukumia koko ajan kuten tavallista purukumia, vaan pureskele vain alkuun reilummin ja sen jälkeen pidä purkka ”poskessa” ja puraise sitä vain silloin tällöin. Purukumin nikotiini imeytyy suun limakalvoilta, ei mahasta.

Atria kustantaa nikotiinikorvaushoidon laastarimuotoisena enintään kolmeksi kuukaudeksi. Työterveyshuollon infotilaisuuksia on järjestetty useita, ja laastareitakin on jaettu suuri määrä. Työterveyshuollolla on valmius järjestää myös tupakkavieroitusryhmiä, mutta niille ei ole ollut sanottavasti kysyntää.

Paino hallintaan

Monilla tupakoinnin lopettaneilla paino pyrkii nousemaan, mikä voi johtua mm. lisääntyneestä ruokahalusta sekä perusaineenvaihdunnan hidastumisesta.
Nälän tunne ja lisääntynyt ruokahalu ovat tavallisia vieroitusoireita ja ne kestävät usein pidempään kuin muut oireet. Maku- ja hajuaistin parantuminen lisäävät luonnollisesti ruokahalua entisestään. Tupakointi voi tapana myös korvautua syömisellä tai napostelulla. Tähän on luonnollisestikin hyvä varautua.

Liikunta on tietysti erinomainen keino painonhallinnassa, ja keuhkojen toiminnan parannuttua se on myös aiempaa mukavampaa!

Toivon todellakin, että mahdollisimman monella tupakoijalla tavoitteena on täydellinen savuttomuus – ei vain savuttomana pinnistely työpäivän ajan.

Tupakoinnin lopettaminen on tupakoivan henkilön merkittävin terveysteko.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Timo Kinnunen

Timo Kinnunen on Atrian johtava työterveyslääkäri. Hän arvostaa suuresti sekä Atriaa työnantajana että työtovereitaan Atrialla – töihin onkin aina ilo tulla. Monipuolisella miehellä on tavoitteena pitää kroppa ja pää kunnossa. Kesäisin urheilullinen Timo rentoutuu meloen ja talvella hiihtäen, mieluiten Lapissa tai Koillismaalla. Timon ruokabravuuri on konstailematon karjalanpaisti, tietysti Atrian paketista. 

Lue kirjoittajan muita blogeja