Atria.com logo

Kolumni: Herkullinen myy paremmin kuin halpa

09.9.2016
Ruoan näköalat Vastuullinen Ruoka Kauppa

Suomi on edelleen kallis maa – ruoka maksaa viidenneksen enemmän kuin keskimäärin EU:ssa. Näin julistettiin eräässä valtakunnallisessa lehdessä kesäkuussa julkaistun tilastokeskuksen raportin perusteella. Luin jutun läpi ja yhtä hyvin otsikkona olisi voinut olla: Suomessa ruoka on pohjoismaiden edullisinta.

Suomessa ruoka on pohjoismaiden edullisinta.

Ruoan osuus kotitalouksien kulutusmenoista on vain hieman yli 10 prosenttia. Kuriositeettina mainittakoon, että vuonna 1990 kyseinen luku oli tasoa 15 prosenttia ja vuonna 1980 20 prosenttia.

Elintarvikkeiden vientikielto Venäjälle, kilpailu kuluttajavirroista ja ankara kilpailuttaminen ovat yhdessä johtaneet siihen, että parin viime vuoden aikana ruoan hinta on Suomessa laskenut. Atrian edustamissa lihatuoteryhmissä hintataso on jo hälyttävän alhainen ja tuottajaportaan kannalta sietämätön. Näin ei voi jatkua.

Vaikka hinta on eittämättä keskeinen vaikuttaja, kun kuluttaja tekee kaupassa ostopäätöksiä, hinnan edelle menee monia muita asioita. Tänä vuonna julkaistun Risc Monitor -tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia vastaajista arvottaa herkullisuuden ja maun erinomaisuuden tärkeäksi kriteeriksi ostopäätöksiä tehdessään.

40 prosenttia vastaajista arvottaa herkullisuuden ja maun erinomaisuuden tärkeäksi kriteeriksi ostopäätöksiä tehdessään.

Tuotteiden hinta-laatusuhde on toki tärkeä, mutta huomioitavaa on, että vain alle viidennes kuluttajista pitää halvinta hintaa ensisijaisena ostopäätöksen perusteena.

Suomalaiset kuluttajat ovat sitä mieltä, että pienessä mittakaavassa ja lähellä tuotettua ruokaa kannattaa suosia. Tämä on hieno ja kannatettava asia. Atrian tuottajat ovat käytännössä perheiden omistamia, lähellä Atrian tuotantolaitoksia olevia tiloja. Kansainvälisessä vertailussa ne ovat varsin pieniä. Näillä tiloilla eläimistä huolehtiminen on elinehto ja kunnia-asia. Myös suomalainen lainsäädäntö vaikuttaa siihen, että eläimiä ei lääkitä turhaan, niillä on riittävästi tilaa, porsailla on saparot ja broilereiden nokkia ei katkaista – vain muutaman esimerkin mainitakseni.

Nämä asiat ovat kustannuksia nostavia tekijöitä, mutta ne vaikuttavat positiivisesti eläinten hyvinvointiin. Kun eläin voi hyvin ja elää stressittömästi, sen lihakin on laadultaan erinomaista ja maukasta.

Kun eläin voi hyvin ja elää stressittömästi, sen lihakin on laadultaan erinomaista ja maukasta.

Tällaisia tuotteita me haluamme tarjota, koska ne ovat juuri sellaisia, joita suomalainen kuluttaja arvostaa.

Jaa