Atria.com logo

Leppoisaa loma-aikaa

30.6.2016
Henkilöstö Sesonki

Yksi parhaimmista kesämuistoistani ajoittuu noin 15 vuoden taakse. Lapset olivat pieniä ja nukuttiin mökin aitassa. Joka ilta piti kertoa tarina ja suolsin jotain aivan ihmeellistä jatkostooria kaikki illat loman aikana. Tarina oli sen verran suosittu, että lapset alkoivat jo hyvissä ajoin illan suussa arvuuttelemaan, kuinka se jatkuu. Valitettavasti en enää muista juttujen sisältöä, mutta pelkkää nonsenseä se oli!

Lomalla parasta on kiireettömyys, jonka ansiosta tuon kaltaisia muistoja voi syntyä. Tänä vuonna oma lomani alkaa normaalia myöhemmin, vasta heinäkuun lopussa. Useana vuonna olen lomaillut heti juhannuksen jälkeen. Loma-ajankohdan määrittää pitkälti tulosjulkistuksen ajankohta ja nyt se on 21.7.

Lomalla parasta on kiireettömyys.

Mutta suunnitelmat ovat jo valmiit. Matkalle en aio lähteä – olen saanut töissä rokotuksen matkailua vastaan. (Toki mieli voi muuttua ulkoisen paineen vuoksi.) Sen sijaan lomailen Viitasaaren mökin rauhassa. Työn vastapainoksi minulle toimii erilaisen työn tekeminen, omaan tahtiin. Mökin pihan sulkapallokentälle pitää levitellä kivituhkaa ja metsässä täytyy tehdä joitain raivaussahajuttuja. Klapeja meinaan tehdä noin kymmenen säkkiä kauden 2017-2018 tarpeisiin ja tähän on myös rangat kaatamatta eli sahaakin tarvitaan. Tekee kunnolle hyvää. Ja mielelle myös.

Olen saanut töissä rokotuksen matkailua vastaan.

Oma kansallismaisemani on saunan lauteilta Keitele-järvelle. Siitä voi tarkkailla rauhassa luontoa eri vuoden aikoina. Rentouttavaa ja rauhoittavaa. Myös lukeminen on minulle tärkeä keino rentoutua ja oppia uutta.

Loma päättyy todelliseen suvun suurtapahtumaan: tyttäremme menee naimisiin elokuussa. Puhekin pitäisi kehitellä loman aikana. Poikani aloittaa armeijan heinäkuussa ja sotilasvala ajoittuu myös loma-aikaan. Käymme siis Kajaanissa.

Lomaan kuuluu tietenkin hyvä ruoka. Grillaamme, mutta ei joka päivä. Muutaman kerran loma-aikana teemme laajan menun ruoat, mutta useimmiten kuitenkin hiukan helpomman kautta. Tärkeitä raaka-aineita ovat Atria-tuotteiden lisäksi kesän kasvikset ja marjat. Myös sieniä alkaa olla tuohon aikaan metsissä – musta torvisieni on paras!

Keiteleestä tulee kalaa ja sitä syömme runsaasti loman aikana. Muikkuja en uskalla kalastaa kiiskivaaran vuoksi (=verkot joskus täynnä kiiskiä – kokeiltu on), mutta kuhaa, ahventa ja siikaa kylläkin. Tänä vuonna teen varmasti yhden ruoan eli paellan. Joskus tehtiin ja hyvää oli.

Muikkuja en uskalla kalastaa kiiskivaaran vuoksi (= verkot joskus täynnä kiiskiä).

Omalle lomallesi annan seuraavan ruokavinkin: Tee suomalaisista aineista yksinkertaista, mutta makoisaa ruokaa kiireettömästi.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Juha Gröhn

Juha Gröhn on Atria-konsernin eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja. Hänelle ruoka on rakas toimiala, koska hyvää, laadukasta ruokaa on hienoa valmistaa ja kaupata. Toimeliaan miehen arki on usein kiireistä, ja Juhan tavoitteena onkin oppia ottamaan elämä välillä vähän rennommin. Hänet saavat hyvällä tuulelle arjen hauskat tapahtumat sekä muiden ihmisten hymyt. Juha rentoutuu hyvän ruoan, lukemisen, metsätöiden, mökkeilyn ja liikunnan parissa. Ruokabravuureita miehellä on monia. Esimerkiksi kokonaisena puuhiiligrillillä paistettu, yrteillä ja kasviksilla täytetty naudan sisäfilee tai leivinuunissa ylikypsäksi paistettu vain suolalla maustettu sian lapa, etuselkä tai kylki – tämän ruoan voi huolettaa heittää aamulla metsään lähtiessä uuniin ja nauttia illalla mökille palatessa.

Lue kirjoittajan muita blogeja