Atria.com logo

5000 kilokaloria päivässä

24.2.2017
Lihan parhaat osaajat

Hiihdon maailmanmestarilla Matti Heikkisellä pitää suksen kulkea. Miten?

Mitä on huippu-urheilijan hyvä päivittäinen ruoka?
– Monipuolista ja hyvää suomalaista ruokaa kaikilla aterioilla. Painan 63 kiloa, kulutan 5000 kilokaloria päivässä, proteiinia kuluu 3 grammaa per painokilo, kun normiliikkuja tarvitsee reilun gramman. Aika usein ja aika paljon pitää syödä.

Mitä on huippu-urheilijan hyvä päivittäinen treeni?
– Kuormituksen ja levon säätely on taitolaji. Liika on liikaa, mutta kohtuus on liian vähän. Päivittäinen treeni tapahtuu kahdessa osassa ja se kestää yhteensä kahdesta kuuteen tuntia. Kun yksittäisen harjoituksen kuormitus kasvaa, tuntimäärä väistämättä vähenee.

Ravinto-ohjelmasi helmi?
– Keväällä 2015 kävin ravitsemusasiantuntijan kanssa läpi omaa ravinnon saantiani. Perusasiat olivat balanssissa, mutta pieniä tarkennuksia tuli. Minulla oli pieni energiavaje. Salaatin määrää vähennettiin.
Syöminen on skaalakysymys. Yhdessä ateriassa lipsumisella ei ole väliä, mutta kun syöminen toistetaan viidesti päivässä joka päivä niin vuositasolla sillä on iso merkitys.

Energiatasearviosi ajan funktiona?
– Aika paljon on tullut nuorempana harjoiteltua miinusmerkkisellä energiansaannilla ja liian lepsulla ateriarytmillä – ite kun oon tällainen kainuulainen geeneiltäni, energia menee äkkiä läpi. Kannattaa katsoa haastatteluni 50 kilometrin kisan jälkeen. Äärirajoilla käyminen opettaa arvostamaan ruokaa.

Mistä saat proteiinit ja hiilihydraatit?
– Lihasta, maitotuotteista ja kalasta. Käytän lisäravinteita maltillisesti lähinnä heti kovan suorituksen jälkeen tai sen aikana. Hiilihydraatteja saan pitkäjyväisestä riisistä, tummasta pastasta ja perunasta. Oikealla rasvalla toimii sekä kroppa että pää.

Mitä hyvä ruoka on?
– Pannulle öljyä, siihen pihvi. Perunoita. Salaattia. Leipää. Siis niin peruskotiruokaa kuin olla voi. Keväällä ja kesällä tykkään grillata pihviä, kanaa ja kalaa. Aina kun keväällä yhdet pihvit polttaa, niin yhdeksi grillikaudeksi jotain oppiikin.

Mitä oikea asenne on?
– Harjoituskaudella pitää kehittää omaa kapasiteettia mahdollisimman paljon. Kilpailukaudella hankittu kapasiteetti pitää ulosmitata täydellisesti ja voittaa kisoja.

Teksti: Miika Kaukinen
Kuvat: Hiihtoliitto

Matti Heikkinen kilpailee Lahden MM-kisoissa. Tästä kisatunnelmaan:
Hiillostv

Lue myös:
Teho treeniin syömällä

 

Jaa