Atria.com logo

Ihana kiinalainen keittiö!

14.11.2017
Ruoan näköalat

Atria käynnisti sianlihan viennin Kiinaan toukokuussa – ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä koskaan.

Kyseessä oli merkittävä asia, sillä possu on ylivoimaisesti Kiinan suosituin lihalaji.

Kiinassa syödään puolet maailman sianlihasta, yhteensä noin 54 miljardia kiloa. Possun liha on ehkä kaikkein olennaisin kiinalaisen keittiön raaka-aine ja tärkeä osa kiinalaista kulttuuria. Esimerkiksi kiinan kielessä kotia tarkoittava kirjoitusmerkkikin koostuu kahdesta osasta: katto ja sika.

Kiinassa siasta käytetään ruoanlaitossa kaikki mahdolliset osat, joten suomalaisen näkökulmasta monet ruokalajit saattavat tuntua eksoottisilta.

Kiinan-viennin käynnistymisen ansiosta pääsimme tutustumaan kiinalaiseen kiehtovaan ruokakulttuuriin: Innostuimme heti sen erilaisuudesta ja hienoista tarinoista. Kiinassa siasta käytetään ruoanlaitossa kaikki mahdolliset osat, joten suomalaisen näkökulmasta monet ruokalajit saattavat tuntua eksoottisilta. Atria toimittaakin kiinalaiskuluttajille muun muassa kokonaisia sianpäitä, sorkkia ja saparoita. 

Kiinan ruokakulttuuri on monipuolista, ja eri alueilla syödään varsin eri tavoin maustettuja ruokia.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tulisempaa ruoka on. Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa kahdeksaan kulinaristiseen traditioon tai kahteentoista keittiöön. Nämä eroavat toisistaan maantieteen, historian ja kulttuurin vuoksi. Kaikki nämä suuntaukset perustuvat Kiinan neljään pääkeittiöön, jotka ovat Shandongin keittiö, Sichuanin keittiö, Kantonin keittiö sekä Jiangsun keittiö.

Näiden tarinoiden innoittamana päätimme kutsua viisi ruokabloggaajaa kiinalaiselle illalliselle Atrian Showroomiin Helsinkiin, saamaan pintaraapaisu kiinalaisesta ruokakulttuurista. Aloitimme illan tutustumalla kiinalaiseen kalligrafiaan.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tulisempaa ruoka on.

Sinologi (kiinan kielen ja kulttuurin asiantuntija) Saana Virtasen johdolla harjoittelimme kirjoittamaan ”Hyvä ruoka – parempi mieli” kiinaksi. Kirjoittaminen tehtiin musteeseen kastetulla siveltimellä, jota piti pitää kädessä tietyllä tavalla. Kirjaimet piirrettiin huokoiselle paperille, joten sivellin ei saanut olla liian märkä eikä liian kuiva. Kiinassa kalligrafiaa voi opiskella yliopistoissa ja sen oppiminen vie vuosia. Emme siis huolestuneet, vaikka piirrokset eivät juurikaan muistuttaneet mallipaperissa ollutta tekstiä.

Kalligrafia-harjoittelun jälkeen pääsimme itse asiaan: kokkaamiseen.

Kiinalaiseen keittiöön perehtynyt kotitalousopettaja Kati Lindfors kertoi meille lyhyesti kiinalaisen keittiön erikoisuuksista. Jokainen sai oman ruokaohjeen, ja aloimme yhdessä tehdä illallista. Iloinen ja äänekäs bloggaajaryhmä pilkkoi, paistoi, keitti ohjeiden mukaisesti ja upea kiinalainen illallinen oli tunnissa valmis!

Minä valmistin kiinalaisia nyyttejä. Ne onnistuivat ihan hyvin, vaikka en aluksi saanut vettä kiehumaan.

Onneksi kaverit auttoivat!

Kiinalaisen illallisen blogit ja reseptit löytyvät näistä linkeistä:

Peggyn pieni punainen keittiö: https://pienipunainenkeittio.com/kiinalainen-illallinen

Voita ja Suolaa: http://voitajasuolaa.blogspot.fi/2017/11/kiinalainen-ilta.html

Kulinaari: https://kulinaari.blogspot.fi/2017/11/hyvan-mielen-kiinalainen-ilta.html

Kaikki äitini reseptit: http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2017/11/suomalainen-sika-kiinassa.html

Lue myös: Katto ja sika – kiinalaisen ruokakulttuurin salat

Lue myös: Atria Kiinassa

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Hanne Kortesoja

Hanne Kortesoja on Atrian viestintä- ja IR-johtaja. Hänestä on hienoa olla mukana Atrialaisten huippuammattilaisten joukossa. Hannea motivoi tunne siitä, että hän tekee tärkeää työtä ja voi omalla työpanoksellaan kehittää Atriaa paremmaksi. Erityisen hyvä Hanne on siinä, että hän osaa hakea tietoa ja malleja uuden oppimiseen. Mutta yhdestä asiasta hän ei ole kovin innostunut: ruoanlaitosta. Se nolottaa häntä hieman, koska Atria on ennen kaikkea ruokatalo. Ruoanlaiton sijaan Hanne rentoutuukin pyöräillen, juoksemalla tai hiihtämällä. Hänet löytää usein myös maatalonsa piha-askareista tai painikatsomosta omaa poikaa kannustamasta. Hannen elämän suola on onnelliset hetket arjen keskellä: perhe, ystävät ja yhdessä oleminen.

Lue kirjoittajan muita blogeja