Atria.com logo

Jauhelihakirja nostaa ikonisen raaka-aineen kunniaan

03.11.2017
Ruoan näköalat

Atrian lahja 100-vuotiaalle Suomelle on Jauhelihakirja, joka esittelee sata jauhelihareseptiä arkeen ja juhlaan. Reseptit ovat Suomen parhaiden kokkien käsialaa: jokainen on käynyt Atria 100 Nuorta Kokkia -koulun.

Jauhelihakirja ylistää jauhelihaa, vähän tylsänäkin pidettyä raaka-ainetta, josta syntyvät suomalaisten rakastetuimmat ruoat. Top10-listalla keikkuvat vuosikymmenestä toiseen ruokalajit, joissa jauheliha loistaa kotikeittiöissä ja jotka synnyttävät pitkäkestoisia makumuistoja. Kirjan esipuheessa Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn kiteyttää hyvin: ”Jauheliha on ruoanlaiton maata, ilmaa ja vettä.”

Nyt kokkausvuorossa ovat maan parhaat kokit, ja silloin jauheliha vasta onkin edukseen! Heidän käsissään jauhelihasta syntyy herkkuja arkeen ja juhlaan, sitä grillataan ja siitä pyöräytetään kaiken maailman herkkuja street foodin hengessä.

Monipuolinen jauheliha

Kirjan kokoamisessa on ollut mukana  Atria 100 Nuorta Kokkia -ohjelman pitkäaikainen vetäjä Aki Wahlman. Mukaan pääsi (aikanaan) nuorten kokkien lisäksi koulutusohjelman luennoitsijoita – osa esiintyy kaksoisroolissa! Wahlman ilahtui siitä, miten monipuolisena kokit näkivät jauhelihan.

– On makkaraa, piirasta, eri versioita kansainvälisen keittiön ruoista. Vuoden kokki 2014 Heikki Liekola tekee jauhelihasta aromaattisen liemen, Wahlman kehaisee.

Jauhelihan monipuolisuus raaka-aineena tulee parhaiten esille, kun tutkii kokkien oivaltavia ohjeita. Yksi suosii burger-jauhelihaa, toinen luomunautaa, kolmannen suosikki on broilerinjauheliha. Sika-nauta-sekoitusta käytetään tyypillisesti kastikkeisiin.

– Ammattilaisen vinkkinä voin kertoa, että myös rasvainen burger-jauheliha on loistava kastikkeisiin, Wahlman sanoo.

Lopputuloksissa vasta variaatiota onkin: pihvien, pyöryköiden, makaronilaatikon ja kastikkeiden lisäksi jauhelihasta syntyy monenlaisia piiraita. Arto Lappalainen täyttää pastillat tateilla ja naudan luomujauhelihalla, Sasu Laukkonen taas täyttää pienet lihapiirakat burger-jauhelihalla ja pyöräyttää kylkeen lanttumajoneesin.

Koska ohjeita on niin arkeen kuin juhlaankin, voit poimia kirjasta vaikkapa oman Suomi 100 –menusi. Valmista Liekolan juhlava liemi alkuun, sitten Beef Wellington. Tai kenties jotain, mihin on lupa lorauttaa tryffeliöljyä? Atria 100 Nuorta Kokkia -koulun rehtori Sofia Saapunki täyttää pekonimurekkeen viiriäisenmunilla ja valmistaa kylkeen tryffeliranskalaiset.

Kirjan ohjeilla teet makumatkan maailman ympäri: on eurooppalaisia klassikoita Italiasta, Ruotsista ja Unkarista, tapaksia, burgereita joka lähtöön, empanadat Argentiinasta, Meksikon, Turkin, Thaimaan ja Intian innoittamia ruokalajeja. 

Elävä kirja kaikille

Wahlman innostaa tutkimaan myös osaan kirjan kuvista liitetyn koodin takana olevia videoita. Arilyn-sovelluksen ja oman kännykkäsi avulla voit katsoa videon ruokalajin valmistumisesta.

Ensi kertaa Pohjoismaissa keittokirjassa toteutettu laajennettu todellisuus avaa kymmenen valikoitua reseptiä videolla katseltaviksi.

Kirjasta on otettu lähes 18 000 kappaleen painos. Se tulee saataville kautta Suomen hintaan, jolla harvoin saa näin tuhtia tietopakettia (14,95 €). Tavoitteena on, että kirja pääsisi mahdollisimman moneen kotikeittiöön.

Jauhelihakirja on jokapäiväinen työkalu. Helppo ja nopea raaka-aine on monen perheen arjen pelastaja. Huippukokkeja myöten me kaikki elämme jauhelihasta.

Teksti: Mariaana Nelimarkka
Kuvat: Jussi Vierimaa

Jaa