Atria.com logo

Kolumni: Vaikuta ennakkoon valitsemalla oikein

04.9.2017
Ravintolat

Olen tavannut viime aikoina useita eri julkishallinnon toimijoita, jotka haluaisivat tarjota kunnassaan suomalaisia elintarvikkeita, mutta hankinta oli järjestetty niin, että halvin voitti. 

Hyvän laadun ja vastuullisen tuotteen tarjoaminen ei ole välttämättä kiinni hinnasta vaan tuontiliha voi olla useasti lähes saman hintaista kuin vastaava tuote kotimaisesta raaka-aineesta.

Valitettavasti jostain on syntynyt mielikuva kalliista suomalaisesta elintarvikkeesta. Eihän suomalainen liha ole kallista – siinä saa todella vastinetta rahalle. Hankintahinta voi olla aavistuksen kalliimpaa kuin tehotuotetulla tuontitavaralla, mutta kuinka kallista on menettää maine ruokailijan kysyessä lihan alkuperää?

Kuinka kallista on menettää maine ruokailijan kysyessä lihan alkuperää?

Mitä itse maksaisit puhtaasta lihasta, joka ei sisällä kasvuhormoneja, antibiootteja, maitohappokäsittelyä tai jäämiä klooripesusta? Kun kuluttajien tietoisuus näistä ”ulkomaan herkuista” kasvaa, on vaikeaa olla tuottamatta negatiivista säröä muuten hyvin menneeseen asiakaskokemukseen. Kannattaako sitä riskiä ottaa?

Entä kuinka moni kuntien hankintapäättäjä tai ruokahuoltopäällikkö haluaa olla vastaamassa vihaisille vanhemmille, miksi heidän lapsilleen syötetään epäeettisesti tuotettua maapallon toiselta puolelta tuotua liharuokaa?

Helpommalla pääsee, kun tekee pienen panostuksen tärkeän asian puolesta. Oikeilla hankinnoilla voit ostaa parempaa omatuntoa ja olet suojassa räjähdysmäisesti leviävältä huonolta maineelta. Moniko tänä päivänä kertoo tarjoavansa ”brassilihaa”? Eiköhän siitä olla hiljaa ja ihan syystä.

Oikeilla hankinnoilla voit ostaa parempaa omatuntoa ja olet suojassa räjähdysmäisesti leviävältä huonolta maineelta.

Onhan kaikki varmasti tietoisia, että tänä keväänä ilmestyi todella hyödyllinen opas niille, jotka haluavat tarjota kunnassaan suomalaista lihaa? Motivan Hankintaoppaassa (Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin) on todella huolellisesti ja monen asiantuntijan voimin rakennettu sellaiset hankintakriteerit, joilla pystytään rajaamaan tarjottava liha suomalaisiin tuotteisiin tai sitten yhtä laadukkaisiin eurooppalaisiin tuotteisiin, jos sellaisia nyt löytyy.

Motivan oppaan hankintakriteerit ovat jo tulikasteensa saaneet ja niitä on menestyksellä käytetty. Lopputulokseen elintarvikkeen alkuperästä voit kerrankin vaikuttaa.

Suomalainen lihatalo food service -asiakkaan suoratoimituskumppanina on turvallinen ja varmasti laadukas valinta. Näin voit itse olla huoletta, ettet joudu median/somen grillattavaksi asioista, joihin et enää voi vaikuttaa.

Vaikuta ennakkoon - valitsemalla oikein!

Tuomas Sorri
Myyntijohtaja
Atria Food Service

Lue myös:
Maailman puhtain ruoka - suomalainen kilpailuvaltti?

Kolumni: Älä myy laatua salaa

Jaa