Atria.com logo

Selfiessä: Itse tehtyä vai valmiina ostettua? Ruoka-alan ammattilaiset vastaavat

15.8.2017
Ruoan näköalat
Kiire riivaa nykyään lähes kaikkia ja työssäkäyvän aika on kortilla. Ruoka on kuitenkin polttoaine, josta ei voi tinkiä. Siksipä meistä jokaisen on keksittävä parhaat keinot nopeuttaa arjen ateriointia. Kokosimme ruoka-alan ammattilaisten omat keinot ruoanlaiton aikahaasteen taklaamiseen.

Miten helpotat arkiruokailua kiireen keskellä?

 

Keittiöpäällikkö Markus Matila
Oskarin kellari, Oulu

– Niinhän se on, että kun töistä pääsee kotiin, on ruokaa saatava ja nopeasti. Tuskinpa kovinkaan moni on sellainen arjen sankari, että joka arki-ilta syötäisiin itse laitettuja fileitä.

Puolivalmisteita meillä ei juurikaan harrasteta. Tavallinen arkiruoka valmistetaan itse. Perheeseen kuluu 6-vuotias tyttö, jonka kanssa mieluusti kokkailemme yhdessä. Mutta toisinaan, kun haen hänet tarhasta kotiin, saatamme käydä grillin kautta tai syödä mukaani nappaamaa lohisoppaa. Matka kodin ja tarhan välillä on melko pitkä ja vaatii siksi pientä välipalaa.

– Ennen viikonloppureissuja saatamme käydä hakemassa kaupasta mökille mukaan Atrian ohukaisia – ne on helppo laittaa!

Ravintola Oskarin Kellari on ruoka- ja seurusteluravintola keskellä Oulua. Ravintolasta löytyy niin lounasta kuin à la carteakin. Iltaisin ravintolan kiireetön ilmapiiri houkuttelee nauttimaan juomia takkatulen ääreen. Oskarin Kellari tarjoaa lisäksi pitopalveluita ja kabinettivuokrausta.

 

Kauppias Antti-Jussi Kivi
K-citymarket Hämeensaari, Hämeenlinna

– Käytännössä syön lounaan aina kaupan salaattibaarissa. Hyödynnän siis jo olemassa olevia lounasratkaisuja, joten suunnitteluun ei tarvitse käyttää aikaa.

– Perheen kanssa valmistamme lähes aina illallisen itse. Perheeseen sattuu kuulumaan kaksi nuorta urheilevaa lasta, joten tämä pitää huomioida ruokailussa. Ruokailua helpotetaan monesti valmislisukkeilla, joten ihan kaikkea ei tarvitse valmistaa alusta loppuun asti itse. Kesäisin tykkäämme grillailla, ja silloinkin on mukava, kun lisukkeet ovat valmiita.

K-citymarket Hämeensaari avattiin vuonna 2011. Kauppa työllistää 45 henkilöä ja sen liikevaihto on noin 15 miljoonaa euroa. Kaupan valikoimassa panostetaan ennen kaikkea monipuoliseen tuoretarjontaan. 

 

 

Keittiömestari Miika Harju
Uppalan kartano, Seinäjoki

– Ainahan se on kiire, kun pitäisi ruokaa alkaa laittaa. Kotona pätee sama homma kuin töissä: kaapit kannattaa katsoa ennen kuin suuntaa kauppaan.

– Meillä on sellainen käytäntö, että ostan melkeinpä kaikki viikon ruoat kerralla. Toinen juttu on se, että myös kotona pyritään minimoimaan hävikkiä. Tuntuu siltä, että kotona ruokaa saattaa mennä helpostikin roskiin. Esimerkiksi broilerista on helppo tehdä jälkikäteen keittoja tai salaatteja. Tähteitä voi myös grillata!

Uppalan Kartanon historia yltää 1600-luvulle ja on yksi Seinäjoen kantatiloista. Uppalassa järjestetään ympäri vuoden sekä yritystilaisuuksia että yksityisiä perhejuhlia. Ravintola Uppalan Kartano avasi ovensa vuonna 2009. Suomalaisessa keittiössä arvostetaan aitoja makuja ja lähellä tuotettuja raaka-aineita.

 

 

Omistaja Anneli Jaakkola
Oulun Baari / Neste Maikkula, Oulu

– Töissä syön joka päivä täysipainoisen lounaan. Ja ennen kotiin lähtöä vielä pientä välipalaa.

– Kauppaostoksilla suosin nopeita valmisruokia. Pinaattikeitto kananmunalla on suosikkini. Jos löytyy viitseliäisyyttä, laitan kotona kanawokkia, johon tulee marinoimattomia broilerinfileesuikaleita ja valmiiksi pilkottuja tuoreita kasviksia. Se on nopea ja helppo valmistaa!

– Pikahelpotus arkeen on myös hedelmä- tai marjasmoothie ”mitä kaapista löytyy” -tyyliin.

– Tosiasiahan on, että suutarin lapsilta puuttuu kengät. Eli en viitsi panostaa kotona kovinkaan paljon ruoanlaittoon, kun työpäivät kuluvat ruoan parissa.

Neste Oulun Baari Maikkula tarjoaa monipuolisten liikenneasemapalveluiden lisäksi noutopöydän ja pienen päivittäistavaramyymälän sekä ruokaa tilauspalveluna. Yksi sen toimipaikoista on golfkaudella avoinna oleva ravintola Spoon. Nesteen liikenneasemaverkostoon kuuluu yli 800 liikenne- ja automaattiasemaa ympäri maan.

 

Toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen
Pelicans Ravintolat, Lahti

– Kun teen ruokaa, on raaka-aineiden oltava kunnossa. Otan mieluummin aikaa harrastuksista kuin käytän valmista tai edes puolivalmista. Jos on pakko oikaista, annan vaimon tehdä sen.

– Ravintolassa syön myös tai haen sieltä ruoan mukaan. Aasiasta tulee mielestäni oikein hyvää ruokaa. Suosikkini on nepalilainen keittiö, jossa on hyviä ja puhtaita raaka-aineita ja makuja.

Pelicans Ravintolat Oy toimii kolmessa eri ravintolassa sekä aitioissa Lahden Isku Areenalla. Kokonaisuudessaan Areenalla on käytössä kaikkiaan 2 000 asiakaspaikkaa. Pelicans Ravintoloiden päätuote on Lämäri-ravintolassa tarjottava lounas, mutta ravintola tarjoaa myös ravintolapalveluita niin yksityis- kuin yrityskäyttöön.

 

Ostaja Harry Tupeli
Halpa-Halli

– Lounaan syön meidän omassa HH-Cafeessa. Meillä on noutopöytä, jossa on erittäin laaja salaattivalikoima!

– Nykyään löytyy myös todella laadukkaita valmisruokia, kuten keittoja ja salaatteja. Valikoimassa on myös puolivalmista ruokaa, sitä käytämme paljon arkisin!

– Viikonloppuisin teemme sitten "kunnon pihvit".

Kotimainen Halpa-Halli on perheyhtiö, joka on toiminut vähittäiskaupan alalla yli 40 vuotta. Nykyisin ketjulla on yhteensä 38 myymälää, joista pohjoisin sijaitsee Oulussa ja eteläisin Porissa. Ketju työllistää noin 1500 vähittäiskaupan ammattilaista.

 

 

Kahvila-ravintola vastaava Eija Nurmi
Kahvila-Ravintola Eeden, Viherlandia, Jyväskylä

– Koska suunnittelen työkseni etukäteen ruokia, en tee sitä juurikaan kotona. Vain silloin, kun paikalla on muita kuin perheenjäseniä. Teen muutenkin melko ex-tempore kauppareissuja ja ruokavalinnat teen vasta kaupassa. Erityisen tykästynyt olen Atrian Vuolukanaan. Siitä saa helposti esimerkiksi pastan. Tuote oli tuotava myös ravintolaamme.

– Asumme miehen kanssa nykyisin kahdestaan ja pojat vierailevat silloin tällöin kotona syömässä.

– Käyn myös ravintoloissa vähintään kolme kertaa kuukaudessa. Se on luksusaikaa itselleni ja lisäksi on mukava tutustua eri à la carte –tarjontoihin.

Kahvila–ravintola Eeden on lounastarjontaan painottunut ruokaravintola Jyväskylässä. Eeden tarjoaa lähiruokaa, ja raaka-aineet ovat pääsääntöisesti Suomesta. Monipuolinen lounastarjonta löytyy keskeltä yli 30-vuotiasta puutarhakeskus Viherlandiaa.

 

Selfiessä on Hyvä Ruoka -lehden palsta, jossa ruoka-alan ammattilaiset vastaavat ajankohtaisiin arkea koskeviin kysymyksiin.

Jaa