Atria.com logo

Urheileva nuori tarvitsee laadukasta polttoainetta

20.2.2017
Lihan parhaat osaajat

Sanni Mäntykivi treenaa kilpa-aerobicia ja tietää hyvän ruoan olevan olennaista lajissa kehittymiselle. Vanhempien osaava huolto on tärkeä tuki.

”Ravinnon ja levon merkitys helposti unohtuu. Meidän vanhempien tehtävä onkin varmistaa, että ne ovat tasapainossa. Kun itse urheilin, äitini piti huolen ruokarytmistäni. Sama äidillinen ote on toistunut omien lasten kohdalla”, sanoo Jukka Mäntykivi, jonka tytär Sanni, 24, kisasi kilpa-aerobicin maailmanmestaruudesta viime kesänä.

Näin sujuu Sannin päivä:

AAMIAINEN, KELLO 6-7

”Aamupala on tuhdimpi niinä päivinä, kun aamutreenejä ei ole. Silloin voin syödä puuron lisäksi smoothien tai leivän. Puuroon laitan banaania, Pilttiä tai marjoja. Treeniaamuina syön kevyemmin.”

VÄLIPALA, NOIN KELLO 9.30

”Treenin jälkeen nautin välipalaksi smoothien, banaanin tai palautusjuoman. Välipalan on oltava niin riittävä, että sillä selviää lounaaseen asti. Opin säännöllisen ruokarytmin jo lapsena. Vanhempani huolehtivat riittävästä ravinnon saamisesta, ja jääkaappi oli aina täynnä terveellistä ruokaa.”

Jukka: ”Jos nuori muuttaa peruskoulun loppuvaiheessa kotipaikkakunnalta isompaan kaupunkiin, ruokahuolto ei välttämättä enää toimi yhtä hyvin kuin kotona. Siinä voi käydä niin, ettei homma onnistukaan. Sisäoppilaitosmainen koulu onkin urheilijalle erinomainen vaihtoehto.”

LOUNAS, KELLO 11-11.30

”Opiskelen liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä, ja syön lounaan Lapin urheiluopistolla, jossa pääosa luennoistamme järjestetään. Opistolla on todella hyvät ruuat, eli ravitsemuspuoli on tehty urheilijalle helpoksi. Olen lihan ystävä, ja lounaalla syön aina lihaa sekä riisiä tai pastaa ja paljon salaattia."

"Kun muutin lukion jälkeen omilleni asumaan, pidin ruokapäiväkirjaa. Siitä huomasin, etten syönyt kulutukseen nähden tarpeeksi. Kehitystä ei tapahdu, jos ei ole polttoainetta.”

VÄLIPALA, KELLO 14-16

”Ennen iltatreeniä syön välipalan. Viime keväänä valmensin pieniä telinevoimistelijoita omien treenien lisäksi. Olikin tärkeää nauttia hyvä välipala, jotta jaksoi käydä valmentamassa ja tehdä omat treenit perään."

"Nappaan välipalan kotoa mukaan tai ostan sen opiston kahviosta, jossa on rahkabaari ja hyviä smoothieita.  Rahkan voi tuunata esimerkiksi myslillä. Myös ruisleipä tai proteiini-banaaniletut on hyvä ja ruokaisa välipala."

PÄIVÄLLINEN, KELLO 18-19

”Iltatreenien jälkeen laitamme poikaystäväni kanssa päivällisen kotona. Vanhemmat ovat opettaneet meille perusruokien valmistuksen, ja siitä on sitten opeteltu lisää."

"Aika usein syömme nopeasti valmistuvaa pastaa jauhelihakastikkeen tai kanan kanssa. Salaatti voi joskus unohtua, mutta jääkaapissa on aina kurkkua ja tomaattia. Poikaystävä Jussi Pelto-Arvo pelaa kiekkoa Mestiksessä RoKin riveissä.”

ILTAPALA, KELLO 21

”Minulle riittää rahka, mutta Jussi tarvitsee joskus tuhdimpaa iltapalaa. Kisaviikolla annoskoot ovat pienempiä, sillä silloin treenataan vähemmän. Kun syö 3-4 tunnin välein, ei ehdi tulla nälkä. Nälkää pitää välttää."

"Urheileminen on parasta mitä tiedän, ja siksi treenaamisesta ei saa tulla stressiä. Minulle se on hetki, jolloin voin tyhjentää aivoni kaikesta muusta ja vain nauttia.”

Vanhemmat ovat opettaneet Sannille rennon ruoanlaiton perusteet. "Kun itse urheilin, äitini piti huolen ruokarytmistäni. Sama äidillinen ote on toistunut omien lasten kohdalla”, Jukka toteaa.

_________________________________________

Sanni Mäntykivi

  • Sanni aloitti joukkuevoimistelun 7-vuotiaana Seinäjoella.
  • Hän on toiminut pitkään myös valmentajana joukkuevoimistelussa sekä kilpa-aerobicissa.
  • Sanni on harrastanut kilpa-aerobicia vuodesta 2007. Viime heinäkuussa hän oli mukana maajoukkueessa, joka osallistui Etelä-Koreassa järjestettyyn kilpa-aerobicin MM-kisaan. Sannin ryhmän, Valkeakosken Koskenpoikien joukkueen sijoitus oli 12. EM-kisoissa ryhmä tuli 5:nneksi.
  • VaKP:n ryhmä nähtiin syksyllä 2016 myös Talentissa, jossa se ylsi semifinaaleihin.
  • Sannin isä, Atrian tietohallinnosta vastaava johtaja Jukka Mäntykivi pelasi aikoinaan maalivahdin paikkaa liigassa Kärppien riveissä. Seinäjoella hän valmentaa kiekkokoululaisia ja harrastaa edelleen itsekin jääkiekkoa.

Teksti: Pirjo Latva-Mantila
Kuvat: Timo Aalto, Sanni Mäntykiven arkisto

Lue myös:
Teho treeniin syömällä

Koko perheen monipuoliset reseptit löydät  täältä:
Atria Kokkaamo

 

 

 

 

 

Jaa