Atria.com logo

Kolumni: Ton-ton

10.10.2018
Ruoan näköalat

”Ne on sellaisia ton-ton ihmisiä.” Kun kuulin tämän termin ensimmäistä kertaa, purskahdin nauruun, sillä termi oli minusta osuva.

Ton-ton eli maidoton, gluteeniton, munaton, lihaton ja lista jatkuu...

Ja ennen kuin kukaan pahoittaa mieltään, nyt en puhu aidosti allergisista ihmisistä tai yliherkkyyksistä, vaan tämä kannanotto liittyy puhtaasti siihen, että mennään trendin mukana tai keksitään joku yliherkkyys, vaikka taustalla ovat ihan muut syyt, yleensä laihtuminen tai hoikkana pysyminen.

Mennään trendin mukana tai keksitään joku yliherkkyys, vaikka taustalla ovat ihan muut syyt, yleensä laihtuminen tai hoikkana pysyminen.

15 vuotta sitten meille opetettiin, että rasva on kaiken pahan alku ja juuri, nyt rasvaa ylistetään. Tällä hetkellä sokeri ja vehnä tuntuvat olevan seuraavia saatanasta ja myös lihan syöpäriskejä on väläytelty.

Siinä missä kananmunat olivat viedä hengen kymmenen vuotta sitten, ovat ne nyt todellista superfoodia. Nyt jo kuopattu Painonvartijat julisti avokadon rasvapommiksi, jota tulisi nauttia hyvin harkiten, kun tänä päivänä jokaisen itseään kunnioittavan pitäisi syödä avokadoa päivittäin. Tässähän menee jo erkkikin sekaisin!

Lopulta jokainenhan saa syödä juuri sitä mistä tykkää ja mikä tekee onnelliseksi. Omaa kehoa pitää kuunnella, se on minusta itsestään selvää, eikä sille pidä antaa sellaista mistä se ei pidä. Kannattaa pitää kuitenkin järki kädessä erilaisten trendien kanssa ja miettiä, mitkä oikeasti ovat ne motiivit oman ruokavalion suhteen.

Tapasin juuri lapsuudenystäviäni, jotka ovat olleet lähes koko elämänsä kasvissyöjiä, mutta kun he tapaavat minut, toivovat he aina lihaa lautaselle. Toinen heistä on siirtynyt sekasyöjäksi jo kymmenen vuotta sitten ja koki sen tuoneen hänen elämäänsä pelkkää plussaa, muun muassa hänen ohuet hiuksensa ovat historiaa.

Minusta ehdottomuus kaikessa on pahasta. Elämä on lahja, jossa ruokailu ja ravinto on suuri nautinto, ainakin minulle. Tämän takia yritänkin noudattaa kultaista keskitietä omassa ravinnossani. Syön kaikkea, välillä niitä epäterveellisiäkin asioita, mutta ei maailma siihen kaadu!

Minusta ehdottomuus kaikessa on pahasta. Elämä on lahja, jossa ruokailu ja ravinto on suuri nautinto.

Omassa ruokavaliossani sesonki ja lähiruoka ovat ne tärkeimmät jutut. En osta talvella parsaa, kesäisin liha grillataan, kun se talvella haudutetaan. Kesällä erilaisia kasviksia on lautasella todella reilusti, samoin yrttejä. Viikolla syödään järkevämmin ja viikonloppuna herkutellaan!

Jaa