Atria.com logo

Ruokavaliossa joustetaan matkoilla ja appivanhemmilla

06.9.2018
Ruoan näköalat

Suomessa yleistyvä fleksaus on nimensä mukaan veganismin joustavuutta. Ihmiset haluavat itse muokata kasvissyönnin omaan tilanteeseensa sopivaksi. Fleksaaja soveltaa vegaanisia tai kasvisruokaan liittyviä periaatteita, mutta ei sataprosenttisesti. Hän saattaa vaihdella kasvispainotteista syömistä ja lihaa sisältäviä aterioita tilanteen tai kellonajan mukaan.

Professori Piia Jallinoja ja tutkimusryhmä tutkivat, miten fleksaaminen näkyy ruokakulttuurissamme. Jallinoja kuvailee kuusi eri tilannetta, joissa kasvis- ja lihansyönti valitaan olosuhteiden mukaan.

Matkoilla:
”Matkat vieraisiin kulttuureihin ovat fleksaajille usein helpompia kuin vegaaneille. Syödään lihaa, jos on hankalaa saada kasvisruokaa. Matkoilla ihmiset joustavat monessa muussakin asiassa.”

Kaupassa:
”Kaupassa fleksaaminen on uusiin tuotteisiin tutustumista. Rutiinien haastaminen on osalle kuluttajista työlästä, mutta osa kokee sen innostavana. Arkiruoassa voi korvata osan lihasta kasviksilla, esimerkiksi pavuilla ja nyhtökauralla tai sitten tehdä muita luovia kokeiluja.”

Appivanhemmilla:
”Suomalaiset ymmärtävät allergiat, laktoosi-intoleranssin ja keliakian syinä kieltäytyä tietyistä ruoista kylässä. Kasvissyöjää tai vegaania saatetaan edelleen pitää nirsona. Joillekin tällaiset tilanteet ovat fleksaamisen taustalla – ei haluta tehdä omasta ruokavaliosta numeroa vaikkapa uusien appivanhempien edessä.”

Next best -ateria:
”On vaikeaa noudattaa pitkään mitään ruokavaliota, jossa ihminen aina haaveilee siitä mitä ei saa. Voi olla turhauttavaa, jos aina on edessä se next best -annos. Monille voi olla helpompaa sitoutua joustavaan kasvissyöntiin, jolloin kaikista mieluisimmista eläinperäisistä tuotteista ei tarvitse kokonaan luopua.”

Ravintolassa: 
”Lounasravintolassa fleksaaja yleensä nauttii kasvisruokaa. Ravintolat voivat kuitenkin olla niitä paikkoja, joissa hän valitsee lihaa tai kalaa. Lihalla herkutellaan, mutta niin fleksaaja kuin vegaanikin voi herkutella tietysti myös kasviksella.”

Reseptiikassa:
”Toiset miettivät koko reseptiikkansa uusiksi. Tällöin fleksaaja ei enää yritä imitoida lihaa jollain lihan korvikkeella. Samalla hän kuitenkin saattaa syödä lihaa joustavasti vaikkapa juhlissa.”

Teksti: Miika Kaukinen
Kuva: Atria

Lue myös: 
Fleksaaminen - kasvisruoan uusi aalto

Jaa