Atria.com logo

Selfiessä: Talven makua

21.2.2018
Ruoan näköalat

Sydäntalvella tarvitaan vahvoja, lämmittäviä ruokia, joilla pysyy liikkeessä pakkasen purressa. Ulkoilu herättää ruokahalun ja mieleenpainuvimmat ruokamuistot syntyvätkin usein retkeillessä tai vaikkapa hiihtolenkin jälkeen kylmän nipistellessä poskia. Miten talvi vaikuttaa ruoka-alan ammattilaisten elämään ja millaisia elämyksiä ruoasta heille on talvisaikaan syttynyt?

Tätä kysyimme:
1. Miten talvi näkyy ja maistuu arjessasi?
2. Mitkä ovat parhaimmat talviset ruokamuistosi?

Kauppias Timo Ojala
K-supermarket Teljänportti, Kokemäki

– Talvella meillä on usein tapana kokata pitkään haudutettuja, hyviä liharuokia. Mukaan pataan heitetään juureksia ja tuoreita yrttejä. Talvisaikaan käytämme isoa leivinuunia, jossa paistetaan satakuntalaista kakkoa. Jälkilämmöllä kypsyy mukavasti laatikkoruuat tai vaikka rapeapohjaiset pizzat.

– Parhaita talvisia ruokamuistoja on esimerkiksi makkaran grillaaminen nuotiolla poikieni Urhon ja Toivon kanssa. Myös talven juhlat ruokineen ovat parhaita talvisia ruokamuistoja. Erityisesti joululla ja joulun herkuilla on suuri merkitys. Joulupöydän kruunaa kunnon harmaasuolattu kinkku. 


Timo Ojala on toiminut K-supermarket Teljänportin kauppiaana vuodesta 2014. Kauppa työllistää 15 henkilöä. Kaupan valikoimassa satsataan ennen kaikkea monipuoliseen lähiruokatarjontaan. 

Keittiömestari Ulla Liukkonen
Ravintola Myllärin kulma, Lappeenranta

– Talvi näkyy puhtaissa kotimaisissa raaka-aineissa, joita ovat esimerkiksi juurekset, sienet ja perunat. Talvella hyödynnetään uunin lämpö, ja tuotteita kypsennetään pitkään: suosimme yksinkertaisia makuja uudella twistillä.
– Parhaat muistot vievät lapsuuteen, kodin lämpöön ja äidin kokkausten äärelle: lihapadoista, leivistä ja pullista levisi kotoisa tuoksu, jonka haistoi ulos asti.

Myllärin Kulma on lounastarjontaan painottunut ruokaravintola Lappeenrannassa. Myllärin Kulmasta tarjotaan maukasta, rakkaudella tehtyä kotiruokaa. Myllärin Kulma tarjoaa yksilöllisesti valmistetun pitopalvelun ja tilat, jossa voi järjestää kokouksia ja muita yksityistilaisuuksia.

Kauppias Kimmo Vilpas
K-Citymarket Tammisto, Vantaa

– Talvella vietän enemmän aikaa kotioloissa perheeni parissa. Lisäksi omakotitaloasujalla riittää aina puuhaa kiinteistön kunnossa pidossa ja pihatöissä.
– Talvisin harrastan enemmän sisäpelejä, kuten salibandya ja uintia. Kylminä päivinä ruuaksi maistuvat – ja urheiluun voimaa antavat – parhaiten keitto- ja pataruoat.

Tammiston K-Citymarket lukeutuu pinta-alaltaan Suomen suurimpien citymarkettien joukkoon. Kauppa työllistää elintarvikepuolella 64 henkilöä ja on liikevaihdoltaan Vantaan kolmanneksi suurin vähittäiskauppa. Kaupan valikoimassa panostetaan ennen kaikkea laatuun, valikoimaan ja asiakaspalveluun.

Keittiöpäällikkö Anna-Stiina Välimäki

Parker Hannifin henkilöstöruokala, Urjala

– Talvi näkyy arjessani erityisesti lasten harrastusten kautta. Vili (14), Viivi (12) ja Vilja (9) pelaavat kaikki jääkiekkoa Urjalan Sisukiekossa sekä hiihtävät kilpaa Tammelan Ryskeessä. Illat ja viikonloput ovat melko hektisiä, joten ruoan pitää olla nopeaa tehtävissä sekä tietysti hyvänmakuista. Atrialla on monia perhettämme helpottavia tuotteita, kuten erilaiset broilerit, makkarat ja lihat.
– Erityisesti tulee mieleen ala-asteajat 1980-luvulta, kun koulun hiihtokilpailun päätteeksi syötiin aina hernekeittoa ja höyryävän kuumaa mehua.

Anna-Stiina Välimäki hallinnoi Parker Hannin Urjalan-yksikön henkilöstöruokalaa sekä Urjala Worksin tiloissa oleva ruokalaa, ja tarjoaa toiminimellään myös laadukasta pitopalvelua arkeen ja juhlaan.

Teksti: Timo Riihentupa, Merja Haverinen

Selfiessä on Hyvä Ruoka -lehden palsta, jossa ruoka-alan ammattilaiset vastaavat ajankohtaisiin arkea koskeviin kysymyksiin.

Jaa