Atria.com logo

Turvallisuus on yhteinen asia

22.5.2018
Henkilöstö Vastuullisuus

Työturvallisuus on helposti itsestäänselvyys. Tapaturman sattuessa suurin osa meistä kuitenkin toivoo, ettei niin olisi koskaan käynyt tai kunpa olisin toiminut toisin, turvallisemmin. Jos on olemassa riski, että voi loukkaantua töissään, niin turvallinen tapa toimia on kaikkein tärkeintä.

Jos on olemassa riski, että voi loukkaantua töissään, niin turvallinen tapa toimia on kaikkein tärkeintä.

Työssä sattunut tapaturma voi muuttaa koko loppuelämän. Myös loukkaantuneen perheen, ystävien, työkavereiden tai koko työyhteisön elämän. Vakavassa tapaturmassa inhimillisen kärsimyksen tai menetyksen määrää on vaikeaa edes arvioida. Miltä tuntuisi, kun ovelle koputettaisiin ja tultaisiin sanomaan, että läheisesi ei enää koskaan tule kotiin? 

Meillä Atrialla työturvallisuus on ykkösasia. Haluamme varmistaa, että jokainen meistä voi palata työpäivänsä jälkeen terveenä kotiin. 

Meillä Atrialla työturvallisuus on ykkösasia.

Tutkimukset osoittavat, että valtaosa tapaturmista aiheutuu turvattomasta työskentelytavasta. Joskus taustalla voi olla virheellisiä uskomuksia, jotka liittyvät esimerkiksi turvallisuusohjeiden laiminlyömiseen tai sovituista toimintatavoista poikkeamiseen.

Lähes kaikki, mitä päivittäin teemme, koostuu tavoista. Parhaimmillaan tavat säästävät aikaamme ja helpottavat elämää. Entä jos tapa onkin huono? Esimerkiksi kiireessä voi sortua ajattelemaan, että lyhyen työvaiheen voi tehdä nopeammin.
Kiire on huono tekosyy turvallisuuden laiminlyömiseen. Paras keino muutokseen on korvata huonot tavat uusilla, paremmilla ja turvallisemmilla tavoilla. Helpommin sanottu kuin tehty. Kun menet ensi kerralla työpaikallesi, tunnista sen vaarat ja kuinka siellä toimit. Valitse yksi muutettava tapa kerrallaan. Muutos alkaa viime kädessä vain omia tekojaan muuttamalla ja ottamalla niistä vastuun.

Parhaimmillaan tavat säästävät aikaamme ja helpottavat elämää. Entä jos tapa onkin huono?

Meistä jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa työturvallisuuteen. Tähän liittyy myös turvallisuushavainnoista ilmoittaminen. Tieto muille työntekijöille vaaraa aiheuttavista asioista ennaltaehkäisee tapaturmia. Niiden avulla työnteko voi olla myös aiempaa sujuvampaa ja mielekkäämpää.

Työturvallisuudessa on ennen kaikkea kysymys välittämisestä. Siitä, että välitämme itsestämme ja työkavereistamme. Turvallisuus on yhteinen asia.

Työturvallisuudessa on ennen kaikkea kysymys välittämisestä.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Patrik Lindholm

Patrik Lindholm on Atrian HR-johtaja. Patrik on sitä mieltä, että tyytyväisyys on taantumuksen tae, joten hän kehittääkin jatkuvasti sekä itseään että työympäristöään. Myös Atrialla, vaikka yhtiössä ollaankin jo alan parhaita! Vapaa-aikana tämän HR-taiturin rentoutumisen elementtejä ovat perheen kanssa vietetty aika, hyvä kirjallisuus, metsäretket ja saunominen – näitä vapaasti yhdistellen. Tärkeisiin ruokahetkiin Patrik grillaa täyslihaa, vaikka muuten erityisesti pekoni ilahduttaa aina.

Lue kirjoittajan muita blogeja