Atria.com logo
Lehdistötiedotteet | 03.12.2018

Tutkimus: Joulupöydässä halutaan herkutella rennommin, mutta perinteet pitävät pintansa – kinkku on edelleen suomalaisten suosikki

Suomalaiset haluavat viettää jouluateriaansa perinteitä kunnioittaen mutta rennosti nauttien. Tuttuja ruokia sovelletaan omaan makuun, ja ruoanlaitossa on lupa myös oikaista. Vaikka joulupöytään on nousemassa myös uusia haastajia, kinkku säilyttää yhä asemansa jouluruokien ykkösenä.

Tulokset selviävät Atrian ja Foodwestin toteuttamasta Jouluruokien käyttötutkimuksesta (1/2018), jossa kerättiin tietoja suomalaisten jouluruokailusta. Kyselytutkimuksessa selvitettiin, mitä suomalaiset pitävät jouluruoassa tärkeänä ja mihin jouluna halutaan panostaa.

Tulosten mukaan kolme neljästä (73 %) suomalaisesta haluaa pitää jouluaterian perinteisenä, mutta panostaa entistä enemmän laatuun (67 %). Tuttuja makuja uskalletaan kuitenkin myös soveltaa, ja vajaa puolet (43 %) on monipuolistanut ja lisännyt uusia ruokalajeja perinteisten rinnalle.

Kinkku on joulupöydän kunkku

Jouluruokien joukosta selvänä ykkösenä pysyy kinkku, jonka nimeää suosikikseen 28 % kaikista suomalaisista ja jopa puolet miehistä. 86 % suomalaisista aikoo jatkossakin säilyttää kinkun joulupöydässään. Heistä joka neljäs voisi tuoda kinkun rinnalle myös muita vaihtoehtoja.

Kinkkua valittaessa tärkeimmäksi ominaisuudeksi nimetään kotimaisuus, ja 83 % suomalaisista haluaisi kinkkunsa mieluiten suomalaisena. Myös kypsennettävyys ja luuttomuus ovat tärkeitä valintakriteereitä.

Yleisimmin kinkku ostetaan raakapakasteena (55 %) tai tuoreena kokonaisena kinkkuna (35 %). Talouksien pienentyessä suomalaiset suosivat nyt pienempiä kinkkuja: parhaaksi kooksi arvioitiin 3–5 kilon kinkku (32 % vastaajista).

”Moni haluaa nyt pienempiä kinkkuja, ja kilon tai satojenkin grammojen pakkaukset menevät kaupaksi. Kaikki eivät myöskään osaa tai halua kypsentää kinkkua itse. Muutos näkyy kauppojen valikoimissa”, kertoo Atrian markkinointijohtaja Sanna Päällysaho.

Tutkimusyhtiö Nielsenin kahdeksan vuoden seuranta vuosina 2011–2018 vahvistaa, että luuttomia juhlakinkkuja myydään eniten, mutta myös pienille perheille suunnatut pienet kinkut ja kinkkurullat ovat suosittuja. Viime vuosina kinkkujen myynti on pysynyt melko tasaisena.

Joka viides suomalainen (21 %) ostaa uuden kinkun vielä joulun jälkeen.

Uudet laatikot nousussa

Joulupöydässä perinteiset suosikit pitävät edelleen pintansa: tarjottavissa ruoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kinkun (94 %) lisäksi suomalaiseen joulupöytään katetaan yleisimmin porkkanalaatikkoa (87 %), lanttulaatikkoa (87 %), graavilohta (76 %), riisipuuroa (76 %) ja perunalaatikkoa (73 %).

Myös rosolli (72 %) kuuluu edelleen useimpien suomalaisten jouluateriaan, mutta sen suosio on laskenut hieman. Savukalaa (58 %) sen sijaan syödään yhä useammassa kodissa. Uudempia tulokkaita ovat bataattilaatikko (26 %) ja punajuurilaatikko (14 %), jota höystetään usein esimerkiksi sinihome- tai vuohenjuustolla.

Kolmannes vastaajista kertoo lisänneensä kasvisruokien osuutta jouluaterialla.

Lupa ottaa rennommin

Jouluna suomalaiset haluavat nautiskella hyvällä omallatunnolla: jouluruokailussa tärkeintä on hyvä ruoka ja herkuttelu, kun taas keveydellä on merkitystä entistä harvemmalle (18 % vuonna 2017, 27 % vuonna 2015).

Ruoanlaitosta ei haluta stressata liikaa, ja suhtautuminen valmiisiin ruokiin on muuttunut yhä positiivisemmaksi. 67 % suomalaisista ostaa vähintään osan jouluruoista valmiina. Etenkin porkkana- ja lanttulaatikko ostetaan usein valmislaatikkona, kun taas perunalaatikko halutaan valmistaa itse. Valmiiden ruokien koetaan helpottavan kiirettä ja jouluruoanlaiton vaivalloisuutta.

”Vaikka suomalaiset arvostavat perinteitä, jouluna halutaan nyt ottaa vähän rennommin. Myös väestötutkimuksissa nousee esiin, että valmisruoan hyväksyttävyys on nousussa. Tähän vaikuttaa arjen kiire ja halu helpottaa sitä, mutta toisaalta myös aiempaa monipuolisempi tarjonta”, Sanna Päällysaho sanoo.

Joulupöytä monipuolistuu

Kolmannes suomalaisista kertoo jouluperinteidensä muuttuneen viime vuosien aikana. Aikaa vietetään yhä enemmän kotona kuin sukulaisilla kiertäen. Suurin osa suomalaisista (58 %) nauttii jouluaterian alle kuuden hengen seurueessa. Suuressa, yli kahdeksan hengen seurueessa jouluateriaa nauttii joka viides (17 %). Yksin jouluateriaa syö 3 prosenttia suomalaisista.

Jouluruokien suhteen ollaan myös aiempaa kokeilevampia.

”Joulupöytä monipuolistuu, mihin vaikuttavat myös erilaiset ruokavaliot. Juhlapyhinä halutaan nautiskella ja panostaa hyvään ruokaan ja yhdessäoloon. Pöytään halutaan löytää uusia maukkaita vaihtoehtoja juuri omaan makuun”, Päällysaho arvioi.

Jouluruokien ostamisen tärkeimpiä valintaperusteita ovat hyvä maku (85 %), kotimaisuus (62 %) ja tuoreus (57 %).

Jouluruokien käyttötutkimus -tutkimuksen materiaali kerättiin vuodenvaihteessa 2017–2018. Valtakunnalliseen verkkokyselyyn osallistui 507 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista. Tuloksia ei ole julkaistu aikaisemmin.


Lisätietoja:
Atria Suomi Oy, Sanna Päällysaho, johtaja, markkinointi ja tuotekehitys, sanna.paallysaho@atria.com, puh. +358 40 826 8588

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen