Atria.com logo

Kehittyvä kouluruokailu tarvitsee kehittyviä palveluja

30.4.2019
Ravintolat

Atria Food Service tukee koulukeittiöiden prosesseja.

Atria Food Servicen myyntipäällikkö Taija Haiko kertoo kouluruokamarkkinan muuttuneen viime vuosien aikana. Kotimaisuus ja Sydänmerkki ovat entistä tärkeämpiä, ja kouluruoan kenttä toimii järjestelmällisemmin kuin ennen.

– Keittiörakenne on muuttunut. Kouluja ja päiväkoteja palvelemaan on rakennettu toistakymmentä isoa keskuskeittiötä aivan lyhyen ajan sisällä. Ruokatuotanto keskittyy.

Kun padat suurenevat ja uunit kasvavat, on tarjotulla pakkauskoolla suuri merkitys.

– Tunnemme koulukeittiöiden prosessit niin hyvin, että voimme omilla ratkaisuillamme auttaa ison keittiön väkeä tekemään työnsä sujuvammin.

Voimme omilla ratkaisuillamme auttaa ison keittiön väkeä tekemään työnsä sujuvammin. 

Haiko ottaa esimerkiksi nakkipalan, jota myydään keittiöille 3 ja 5 kilon pakkauksissa. Jos keittiö käyttää 200 kiloa nakkipalaa kerralla, niin aika monen pussin avaamisesta ja kippaamisesta selvitään käyttämällä isompaa pakkauskokoa.

– Tämä on myös työergonomiakysymys. 10 kilon pakkaus painaisi jo niin paljon, että sitä olisi keittiöllä hankala nostaa ja siirtää. Helpotamme omilla valinnoillamme ruoan valmistusprosessia.

Ajoissa

Koulu- ja päiväkotiruoan julkisessa hankintaprosessissa määritellään tarkasti tuotteen vaatimukset ja kerrotaan, mitä raaka-aineita hankintakauden aikana ostetaan. Tiedonvaihto on järjestelmällisempää kuin ennen. Toimitusvarmuus keittiöille on olennainen osa palvelua.

– Keittiöissä ei juurikaan ole vaihtoehtoja, koska kouluruoka on suunniteltu toteutettavaksi tietyllä raaka-aineella, tarkalla ravintosisällöllä ja tiettynä päivänä. Jotta koululaisilla ylipäätään on ruokaa, pitää meidän pystyä toimittamaan tuotteita oikeita määriä tilattuun ajankohtaan, Haiko kertoo.

Jotta koululaisilla ylipäätään on ruokaa, pitää meidän pystyä toimittamaan tuotteita oikeita määriä tilattuun ajankohtaan. 

Sujuva asiakasyhteistyö lujittaa toimitusvarmuutta. Tulevaisuuden ennustaminen tapahtuu useimmiten sähköisesti – jopa tuotannonohjausjärjestelmien välillä.

– Moni ruokapalvelutoimija laittaa ruokalistoja ennustepankkiin, ja kukin valmistava yritys saa tiedon omien valmistamiensa tuotteiden osalta – esimerkiksi nakkipalatarpeesta ensi viikolla Vantaalla. Huomioimme asiakkaiden antamia ennusteita tuotantomääriä suunnitellessa. Kun Vantaan kaupungin yksiköt tekevät tilauksia 48 tunnin toimitusrytmillä, on meillä tuote valmiina kerättävissä toimituksiin.

Kun Vantaan kaupungin yksiköt tekevät tilauksia 48 tunnin toimitusrytmillä, on meillä tuote valmiina kerättävissä toimituksiin.

Sama tuote saattaa esiintyä vain kerran kuuden viikon ruokalistakierrossa. Tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa estää ennakoimattomia kulutus- ja valmistuspiikkejä.

– Tässä on edistytty valtavasti, kun tieto kulkee sähköisesti oikeassa muodossa kaikille. Food Service -asiakkaat vaativat ja arvostavat eniten juuri toimitusvarmuutta. Tällä taataan myös kouluruoan tasalaatuisuus ja ruokalistojen ainessisältöjen ja suunniteltujen erityisruokavalikoiden toteutuminen.

Yhdessä

Atrialla on pitkä historia koulukeittiöiden maailmassa. Moni asiakassuhde perustuu vuosikymmenten yhteistyöhön.

– Teemme tiivistä ja säännöllistä yhteistyötä monella eri tavalla. Käymme tapaamassa asiakkaita yhteistyön sisällön seuraamiseksi ja kehittämiseksi, koulutamme asiakkaitamme uusilla ruoka- ja tuoteideoilla ja olemme useissa eri ruokapalvelualan tapahtumissa mukana kertomassa uusista palveluratkaisuistamme.

– Saamme kysymättäkin paljon ideoita siitä, mihin suuntaan tuotteita, jalostusastetta ja makumaailmaa halutaan kehittää. Aika usein siis kokataan yhdessä.

Saamme paljon ideoita siitä, mihin suuntaan tuotteita, jalostusastetta ja makumaailmaa halutaan kehittää.

Haikon mukaan alan iso kehitystrendi korostaa ruokailuhetken arvoa ja rakentaa tarjottimen eteen valikoimaa.

– Monissa kouluravintoloissa on tarjolla kasvis- tai jopa vegaanivaihtoehtoja terveellisen sekaruoan rinnalla ravitsemus- ja kouluruokailusuositusten mukaisesti.

Loikka ruokalasta ravintolaan on siis tapahtunut?

– Ruokailutapahtumaan ja oppilaiden viihtyvyyteen panostetaan. Ruokatauon arvo oppilaan jaksamiseen on tunnustettu, siitä keskustellaan ja keskustelu on ollut rakentavaa ja hyvää.

Ruokailutapahtumaan ja oppilaiden viihtyvyyteen panostetaan.

Kuten ruokakin?

– Tarjoamme useita koululaisten kestosuosikkiannosten pääraaka-aineita, kuten lihapullia, pinaattiohukaisia, uunimakkaraa sekä broileria ja jauhelihaa moniin erilaisiin kouluruokiin. Myös meidän tehtävämme on saada koululaisen lusikka suuhun asti, ja siinäkin me Atrialla olemme aika hyviä, Haiko hymyilee.

Teksti: Miika Kaukinen
Kuvat: Johanna Kokkola

Lue myös: 
Mistä on Suomen paras kouluruoka tehty?

Jaa