Atria.com logo

Lukkarinrakkautta

13.2.2019
Ruoka & tuotteet Laatu Kotimaisuus & alkuperä Henkilöstö

Ensimmäinen kesätyöpaikkani vuonna 1999 oli kotikaupunkini ”makkaratehdas”, jota olin monisanaisesti ja kovaäänisesti monta kertaa väittänyt välttäväni kuin kissa vesisadetta. Kuten monesti käy, vaihtoehtojen puute ja rahankiilto silmissä motivoi minutkin perumaan puheeni. Niinpä minäkin löysin itseni useana kesänä mitä erilaisimpien pakkauskoneiden viereltä, ammattitaitoisten ja kokeneiden työkavereiden ympäröimänä. 

Näinä kesinä kyti myös ajatus siitä, mitä sitä isona voisi tehdä. Kuinka voisin yhdistää rakkauden ruokaan ja ruoanvalmistukseen ammatiksi ja samalla ilahduttaa satoja ja tuhansia ihmisiä päivittäisessä arjen ruokapyörityksessä? 

Vastaus tuntui löytyvän tuotekehitystyön parista. Osa-alueelta, jossa jokainen päivä ja haaste on erilainen eikä paikalleen voi pysähtyä hetkeksikään.

Jokainen päivä ja haaste on erilainen eikä paikalleen voi pysähtyä hetkeksikään.

Meillä Atrialla tuote- ja pakkauskehityksen parissa työskentelee kolmisenkymmentä oman alansa huippuosaajaa. Osa työstä tehdään suurelta yleisöltä piilossa. Ratkaisemme esimerkiksi yhteistyössä tuotannon henkilöstön ja muiden toimijoiden kanssa päivittäisiä haasteita. Päivitämme myös jo markkinoilla olevia tuotteita entistä kilpailukykyisempään kuntoon. 

Tämän työn ”mauste” on kuitenkin mielestäni uusien tuotekonseptien ja uutuustuotteiden suunnittelu ja kehittäminen. Parhaimmassa tapauksessa useiden vuosien tutkimus- ja kehitystyö kantaa näkyvää hedelmää; tuotetta on ideoitu, testattu, tutkittu, suunniteltu tuotantoprosessia ja laskettu tuotekustannuksia. Kun kaikki on valmista, on projektiin antanut panoksensa tuote- ja pakkauskehityksen lisäksi muun muassa tuotanto, laatu, markkinointi, myynti ja osto-organisaatio unohtamatta kotijoukkoja, jotka joskus saavat elää uusien tuotteiden lanseerausvaiheessa mukana liiankin kanssa. 

Parhaimmassa tapauksessa useiden vuosien tutkimus- ja kehitystyö kantaa näkyvää hedelmää.

Yksi iso esimerkki tällaisesta yhteisestä viimeaikojen suuresta ponnistuksesta on JyväBroiler-tuoteperheen pakkausuudistus sekä kaksi uutuustuotetta, jossa kuluttaja saa itse maustaa tuotteen kypsennyksen jälkeen pakkaukseen liitetyllä maustepakkauksella.

Satojen ellei tuhansien työtuntien panos konkretisoituu siihen, kun tarkoin valmisteltua ja onnistunutta tuotannon aloitusta seuraa kaupan hyllyllä lepäävä pakkaus. Erään kollegani sanoin, uutuustuotteiden lanseerauksen lopputulos on kuin omaa lasta katsoisi. Ylpeänä ja ihaillen.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Emma-Kaisa Yli-Karjanmaa

Emma-Kaisa työskentelee Atrialla siipikarjan tuotekehityspäällikkönä. Atrialaisuudessa hän arvostaa työhönsä sitoutuneita, pitkän kokemuksen ja näkemyksen omaavia työkavereita,  jolla on kyky muuntautua muuttuvan maailman mukana. Maitotilallisen vaimona perheen arki on aikataulutettua ja vuodenaikoihin sidottua. Kesäisin hengähdystauon arkeen tuo jokirantasauna ja grillaaminen. Talvella viikon kohokohta on joogatunnit, jolloin saa hetken keskittyä itseensä hyvässä porukassa. Hymyn huulille tuo kaksi pientä pojanviikaria, joiden ruokkimisessa oma lehmä ja täysi jääkaappi ovat jo nyt tarpeen.  Arkena kokataan tuttuja kotiruokia ja veden kielelle tuo hyvä vihersalaatti vinaigrette-kastikkeella ja mehevällä pihvillä tai takuuvarmoilla Horneteilla kruunattuna.

Lue kirjoittajan muita blogeja