Atria.com logo
Lehdistötiedotteet | 18.6.2019

Tutkimus: Suomalaisten grillaustottumukset monipuolistuneet – makkara yhä suosituin grillattava, kana- ja artesaanituotteet nousussa

Grillimakkara pitää pintansa suomalaisten grillisuosikkina. Kesäkaudella 2018 joka kolmas suomalaisten ostama grillaustuote oli grillimakkara. Arvossa mitattuna suurin grillaustuoteryhmä oli kana. Nousua nähtiin myös erityisesti raakamakkaroiden ja muiden laadukkaiden artesaanituotteiden myynnissä. Suomalaisten grillaustottumukset monipuolistuvat ja grillikausi pitenee molemmista päistä. Tulokset käyvät ilmi Atrian IROResearchilla teettämästä Grillaustutkimuksesta.

Vuoden suosituin grillaussesonki on juuri alkamassa: juhannusviikonloppu on perinteisesti kesän korkein grillauspiikki, jolloin grilli kuumenee, satoi tai paistoi. Grillauskausi koskettaa lähes kaikkia suomalaisia, sillä yhdeksän kymmenestä (89 %) kotitaloudesta kertoo grillaavansa tavalla tai toisella.

Grillituotteissa suomalaiset suosivat edelleen klassista grillimakkaraa, jonka osuus kaikista grillaustuotteista oli 34 prosenttia kesäkaudella 2018. Suosittuja olivat myös kana (24 %) ja possu (20 %). Arvossa mitattuna suurin tuoteryhmä oli 29 prosentin osuudella kana.

Suosituimpia kanatuotteita olivat fileet ja siivet. Punaisesta lihasta eniten grillattiin possunleikkeitä ja -pihvejä. Myös valmisruokien, kuten erilaisten lisukesalaattien ja lämmitettävien peruna- ja kasvislisukkeiden, osuus on noussut (9 %). Viime kesänä suosiotaan kasvattivat erityisesti raaka- ja muut artesaanimakkarat, joiden myynti kasvoi jopa 75 prosenttia edellisestä vuodesta, kun perinteisten grillimakkaroiden kasvu oli 9 prosenttia. Raakamakkaroiden osuus kaikista makkaroista oli noin 5 prosenttia. Myös tuoreet kasvikset ja juustot ovat löytäneet tiensä yhä useampiin grilleihin.

Tulokset käyvät ilmi IROResearchin vuosittaisesta Grillaustutkimuksesta, jonka Atria teetti elokuussa 2018. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten grillaamista ja grillaukseen liittyvää ostokäyttäytymistä. Kohderyhmänä olivat 15 vuotta täyttäneet suomalaiset, ja otoskoko oli 1 000 vastaajaa. Tuloksia ei ole julkaistu aiemmin.

Grillikausi pitenee

Viime vuonna helteinen kesä suosi grillaajia. Kesäkaudella 2018 grillaustuotteiden myynnin arvo nousi 2,9 prosenttia (yht. 107 milj. euroa) ja volyymi 1,2 % (yht. 16 milj. kiloa) edelliseen vuoteen verrattuna. Tilastoissa näkyivät tyypillisesti grillauspiikit: helatorstain viikonloppu, juhannus sekä heinäkuun lomakausi.

Yhä useampi grillaa kuitenkin myös lomien ulkopuolella, ja grillauskausi on hiljalleen pidentynyt molemmista päistä. Nyt noin puolet vastaajista kertoi aloittavansa grillauskauden toukokuussa (46 %) ja päättävänsä sen syyskuussa (45 %). Joka kymmenennelle suomalaiselle (11 %) koko vuosi on grillauskautta.

Suomalaisille tärkeimpiä syitä grillaukseen ovat paremmanmakuinen, vaihtelevampi ruoka, tunnelma ja nautinto, hyvä seura ja mukava ruoanlaittoympäristö. Viime kesänä aiempaa useampi (23 %) kertoi grillanneensa jotain, mitä ei ollut ennen kokeillut.

”Tutkimus osoittaa, että suomalaisten grillaustottumukset ovat yhä monipuolisemmat. Perinteisten makkaroiden rinnalle nousevat uudet makuvaihtoehdot ja raakamakkarat, ja erilaisia kasviksia ja esimerkiksi juustoja grillataan entistä rohkeammin. Kuluttajat etsivät jatkuvasti myös uusia valmistus- ja maustamistapoja, ja viime kesänä suurta mielenkiintoa herättivät Atrian raakamakkarauutuudet. Tänä kesänä on trendikästä maustaa sivelemällä glaze-kastiketta tuotteisiin grillauksen aikana tai grillauksen jälkeen (Tutustu uutuuksiin: Atria 450 g Grill & Glaze Cola BBQ kanan Grillipala ja Atria 450 g Grill & Glaze Black Garlic Kanan Fileesiivu). Kokolihassa tomahawk-leikkaus on lyönyt itsensä läpi. Toisaalta grillauksen syyt pysyvät vuodesta toiseen samoina: grillaukselta haetaan rentoa tunnelmaa ja lupaa nauttia hyvästä ruoasta yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Monelle grillaus on erottamaton osa lomaa ja mökkeilyä”, kertoo Atrian markkinointijohtaja Sanna Päällysaho.

Grillituotteiden valinnassa suomalaisten tärkeimmät kriteerit ovat maku, tuoreus, hinta ja kotimaisuus. Tyypillinen grilliostoskori sisältää tuoreita kasviksia ja vihanneksia, makkaraa ja kanaa.

Koko perheen harrastus

Tutkimuksen mukaan kaikista eniten grillausta harrastavat yli 55-vuotiaat pariskunnat, joiden osuus kaikesta grillauksesta on 33 %. Voimakkaimmin grillauksen suosio puolestaan kasvoi perheissä, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Tilastojen valossa tyypillisin grillaaja on 35–64-vuotias työväestöön kuuluva mies, joka asuu rivi- tai pientalossa suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Erityisesti kesälomakaudella grillaus on kuitenkin koko perheen yhteinen ajanviete.

Pääkaupunkiseudulla asuvat poikkesivat ryhmänä muista grillaajista. Pk-seudulla asuvien grillaus keskittyi tyypillisesti mökille (75 %), kun vain 58 prosenttia kertoi grillaavansa pihalla tai terassilla. Muualla Suomessa vastaavat osuudet olivat 64 ja 76 prosenttia. Pk-seudulla asuva valitsi grilliinsä muita useammin sieniä (34 %, muualla Suomessa 23 %) ja harvemmin makkaroita (49 %, kun koko Suomessa luku oli 60 %).

Myös välineellä on väliä. Puolet (50 %) suomalaisista valitsee grillikseen kaasugrillin ja viidesosa perinteisemmän hiiligrillin (21 %). Joka kymmenes valitsee pysyvän pihagrillin (10 %) ja yhä moni sähkögrillin (9 %). Suosituimmat grillauspaikat ovat oman kodin piha tai terassi sekä mökki.

Lisätiedot: Markkinointijohtaja Sanna Päällysaho, Atria Suomi Oy, puh. 040 826 8588, sanna.paallysaho@atria.com

Lähteet:

  • IROResearch: Grillaustutkimus 2018
  • Nielsen, Grillaustietokanta Atrialle 2018

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen