Atria.com logo
Lehdistötiedotteet | 24.2.2020

Atrian lihantuotanto askeleen lähempänä hiilineutraalia: A-Rehu lopettaa soijan käytön sikarehuissa

 

Atria on sitoutunut hiilineutraaliin ruokaketjuun. Merkittävä askel kohti tätä tavoitetta on tuontisoijan korvaaminen muilla rehuvalkuaisilla. A-Rehu on  aloittanut täysin soijattoman emakoiden ja välitysporsaiden ruokintakokeen Westfarmin tilalla Maalahdessa.

Soija korvataan tilalla ohravalkuaisrehulla ja muilla valkuaislähteillä kuten kotimaisella rehuherneellä. Soijan käytöstä luopuminen pienentää merkittävästi sianlihan hiilijalanjälkeä.

- Soijattoman ruokinnan vaikutukset pienentävät Envitecpolisin laskelmien mukaan hiilidioksidipäästöjä koko ketjussa arviolta jopa yli 40 prosenttia, kertoo kehityspäällikkö Niina Immonen Atria Sika -ketjusta.

Kokeessa tutkitaan myös probioottien vaikutusta mikrobitasapainoon ja tehostetaan eläimen omaa vastustuskykyä.

- Rehustuksen suhteen tulokset täysin soijattomasta ruokinnasta nähdään nopeasti; syövätkö emakot hyvin, lypsävätkö kuten ennenkin ja kasvavatko porsaat normaalisti, kertoo Lasse Åberg, A-Rehun myyntijohtaja.

Vuoden kestävä koe antaa koko sikaketjun käyttöön paljon dataa hyödynnettäväksi. Tarkoitus on viedä tulokset mahdollisimman nopeasti käytännönläheisen tutkimuksen kautta koko ketjun käyttöön.

- Työ kohti täysin soijatonta sikaketjua on aloitettu vähiten haasteellisimmasta ruokittavasta eli lihasioista jo vuosia sitten. Jo nyt kaikista lihasioistamme 50 % ruokitaan ilman soijaa. Vieroitettujen porsaiden soijatonta ruokintaa on kehitetty Atrian alkutuotannossa jo useammassa ruokintakokeessa hyvin tuloksin.

- Kun sekä tiineiden että imettävien emakoiden soijattomasta ruokinnasta saadaan hyvät tulokset, koko sikaketjumme on täysin soijaton, Åberg linjaa.
 

Lisätietoja: Lasse Åberg, myyntijohtaja, A-Rehu Oy, puh. 0400 865 923, lasse.aberg@atria.com

A-Rehu on suomalaisten tuottajien omistama rehuvalmistaja ja viljakaupan ammattilainen. Olemme rehualan edelläkävijä ja kotieläintilojen kumppani, joka kehittää jatkuvasti uusia kotimaisia ruokintaratkaisuja. A-Rehu tarjoaa osaamisensa, rehut ja muut tuotantopanokset kannattavan suomalaisen kotieläintuotannon tueksi. A-Rehu on tärkeä osa Atrian jäljitettävää ketjua, jonka tehtävänä on tuottaa maailman puhtainta kotimaista ruokaa pellolta pöytään.

Atria on Pohjoismaiden, Venäjän ja Viron johtavia liha- ja ruoka-alan yrityksiä. Olemme asiakkaidemme, henkilöstömme ja omistajiemme arvostama vuonna 1903 perustettu yritys. Yrityksemme uusiutuminen ja kasvu perustuvat erinomaiseen kaupalliseen osaamiseen, tehokkaaseen toimintaan ja yhtenäiseen, kestävää menestystä arvostavaan toimintatapaan.

Päätuotteemme, Hyvä Ruoka, tuottaa paremman mielen ja kestävää arvoa kaikille sidosryhmillemme. Hyvä ruokamme on vastuullisesti ja eettisesti tuotettua, ravitsevaa ja turvallista. Liikevaihtomme vuonna 2019 oli noin 1,45 miljardia euroa ja palveluksemme oli noin 4 450 liha- ja ruoka-alan osaajaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Venäjällä ja Virossa. Atria Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä vuodesta 1991 lähtien.

Lisätietoja:
Atria yrityksenä: www.atria.com
Kotikokkaajat: www.atria.fi
Atrialaiset blogikirjoitukset: www.atriablogi.fi

Avainsanat

Alkutuotanto Kotimaisuus & alkuperä

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen