Atria.com logo

Kouluruokaa poikkeusoloissa

05.8.2020

Kouluruokailussa elettiin haastavia aikoja koronapandemian aikaan, kun kunnissa tehtiin päätöksiä etäopetukseen siirtyneiden oppilaiden ruokajärjestelyistä. Ruokapalvelujen kanssa yhdessä tehtyjen suunnitelmien avulla Atria pystyi turvaamaan tuotteiden toimitusvarmuuden myös poikkeustilanteessa.

Suomalaiseksi innovaatioksikin kutsuttu maksuton kouluruoka on taannut lämpimän aterian jo yli 70 vuoden ajan oppilaille jokaisena koulupäivänä. Nykyisin kouluruokaa nauttii noin 900 000 oppilasta, joten kahden kuukauden etäopetus koronapandemian aikana vaikutti merkittävästi ruokapalveluiden toimintaan. Kouluateriaan on lainsäädännössä oikeus vain lähiopetuksessa olevilla, mutta monet kunnat halusivat järjestää ruokailua myös etäoppilaille ja tukea siten perheitä haastavassa tilanteessa.

– Kun alkoi kuulua vihjeitä siitä, että kunnat haluaisivat järjestää etäkoululaisille ruokamahdollisuuksia, aloimme välittömästi pohtia käytännön ratkaisuja yhteistyössä ruokapalveluiden kanssa, kertoo Atria Food Servicen myyntipäällikkö Taija Haiko.

Muutamilla paikkakunnilla oli käynnistetty jo alkuvaiheessa etäoppilaiden ruokailua erikoisjärjestelyin joko oppilasravintolassa tai jakamalla mukaan jäähdytettyjä aterioita, mutta etäopetuksen jatkuessa toiminta laajeni suurimpaan osaan kunnista.

Kouluruokaa päädyttiin korvaamaan erilaisin käytännöin, joista suosituimpana oli ruokapalvelun valmistamien ns. take away -aterioiden lisäksi maksusitoumukset lähikauppaan ja jaettavat ruokakassit, jotka sisälsivät kerralla useamman päivän tarpeen hyvin säilyviä ruoka-aineita, valmisruokia, kasviksia ja hedelmiä.

– Suunnittelimme ruokapalveluiden kanssa ruokakassien sisältöä ja koostimme valikoiman vähittäiskaupassa myynnissä olevista valmisruoistamme, jotka ovat tuttuja myös koulun perusruokalistalla. Lisäksi oli tärkeää huomioida kasvis- ja vegaaniruokailijat sekä erityisruokavaliot, kertoo Haiko.

"Suunnittelimme ruokapalveluiden kanssa ruokakassien sisältöä ja koostimme valikoiman vähittäiskaupassa myynnissä olevista valmisruoistamme, jotka ovat tuttuja myös koulun perusruokalistalla."

Atrialla food service -tuotteiden kysynnän muutos vähittäiskauppatuotteisiin vaati suunnittelussa ja tuotannossa mittavia poikkeusjärjestelyjä, sillä tuotteita saatettiin tarvita nopealla aikataululla jopa normaalia kuukauden tuotantoa vastaava määrä.

Lisäksi pandemian aikana jatkuvuuden kannalta riskinä oli tuotannon työntekijöiden sairastuminen, jonka vuoksi työntekijöiden ja tuottajien terveyden vaaliminen nostettiin pääpainopisteeksi ja taustalla tehtiin paljon toimenpiteitä, jotta mahdollisia koronatartuntoja saataisiin ehkäistyä.

Taustalla tehtiin paljon toimenpiteitä, jotta mahdollisia koronatartuntoja saataisiin ehkäistyä. 

Päätökset etäoppilaiden ruokajakelusta saatiin laajamittaisemmin kunnissa käytäntöön noin kuukauden kuluttua koronatilanteen alkamisesta, mutta hallituksen päätös koulujen avaamisesta toukokuun lopussa kahdeksi viikoksi vaati kouluruokailun pienryhmäkohtaisen ja turvalliseen toteutukseen jälleen uusia suunnitelmia.

– Kysyimme heti toukokuun alussa ruokapalveluista ennusteita siitä, toteuttavatko he normaalia perusruokalistaa, jotta tuotannossa voitaisiin huomioida food service -tuotteiden kysynnän kasvu ja toisaalta vähittäiskauppatuotteiden vähentyvä tarve. Lisäksi jouduttiin arvioimaan kouluun palaavien oppilaiden määrää, kertoo Haiko.

Keittiöille muutosten viestiminen raaka-ainetoimittajalle voi tuntua poikkeavassa tilanteessa kohtuuttomalta työltä, mutta tuotannon kannalta ennusteet ja ennakkotieto ovat keskeisiä asioita, joilla avulla tuotteiden saatavuus voidaan taata.

Tuotannon kannalta ennusteet ja ennakkotieto ovat keskeisiä asioita, joilla avulla tuotteiden saatavuus voidaan taata. 

– Meille on tärkeä toimittaa asiakkaille tuoretta tavaraa. Lisäksi osa tuotteistamme on lyhyen säilyvyyden tuotteita, joita valmistetaan hävikin hallinnan vuoksi vain ennusteiden ja tilausten pohjalta, Haiko muistuttaa.

Mitä kriisi opetti?

Etäopetuksen aikaisessa kouluruuan jakelussa oli paljon kuntakohtaisia eroja ja toimintamalleja muokattiin ruokajakelusta saatavien kokemuksen ja palautteiden pohjalta tilanteen kuluessa.

– Kokemus opetti paljon ja jatkossa poikkeustilan kouluruokailun toteuttamista helpottaisi kansallisesti ennalta sovitut toimintatavat esimerkiksi ruokakassien sisällöstä. Lisäksi erityisruokavaliotuotteiden osalta meille tuli iso herätys, että tuotevalikoimastamme useampien tuotteiden tulisi sopia esimerkiksi täysin maidottamaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Nämä asiat tulemme huomioimaan jatkossa tuotekehityksessä, kertoo Haiko.

Jatkossa poikkeustilan kouluruokailun toteuttamista helpottaisi kansallisesti ennalta sovitut toimintatavat esimerkiksi ruokakassien sisällöstä. 

Kouluruokailun merkitys osana lasten ja nuorten hyvinvointia sekä sosiaalista tasa-arvoa nousi korostetusti esille koronatilanteen aikana. Julkisen ruokapalvelun kyky toteuttaa ruokahuoltoa kriisitilanteessa ja mahdollistaa kouluruokailun jatkuvuus vaati paljon ponnisteluja, jotka hoidettiin ruokapalveluorganisaatoissa vahvalla ammattitaidolla.

Kotimainen ruokatuotanto on huoltovarmuuden kannalta kriittinen toiminto, joten yhteinen ennustekeskustelu ruokapalvelutoimijoiden kanssa raaka-aineiden ja tuotteiden toimittamisessa on keskeisessä roolissa.

"Kaikki mitä luvattiin toimittaa, saatiin toimitettua."

– Toimitusvarmuus on osa vastuullista toimintaa ja kaikissa tilanteissa on tärkein asia, jotta asiakkaamme pystyvät toteuttamaan omaa ruokalistasuunnitelmaansa. Hyvän yhteistyön ja ennakoinnin avulla pystyimme vastaamaan kysynnän muutoksiin myös poikkeustilanteessa. Kaikki mitä luvattiin toimittaa, saatiin toimitettua, Haiko kertoo tyytyväisenä.

Teksti ja kuvat: Virpi Kulomaa

Ylimmässä kuvassa Limor Vuoristo ja Mikko Malinen Espoo Cateringistä kokoavat ruokakasseja Karhusuon koululla.

Lue myös: 
Jauheliha, kana ja nakit maistuivat poikkeusaikana

Kovaa kisaa kouluruoalla

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen