Atria.com logo

Maun takia grillataan

04.5.2020
Grillaus Ruoka & tuotteet

Nämä ovat syyskuun ensimmäiset Kymmenen Uutiset, oikein hyvää iltaa.

Mennyt kesä oli Suomessa mittaushistorian sateisin. Kälviällä mitattiin kaikkien aikojen ennätyskertymät, kun touko-elokuun aikana vettä saatiin kunnan alueella 2,8 metriä. Muuallakin Suomessa rikottiin paikkakuntakohtaisia ennätyksiä keskimääräisten sademäärien oltua kahden metrin molemmin puolin.

Atria-konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn myhäilee kuitenkin tyytyväisenä kertoessaan, että Suomen tunnetuimman grillausbrändin myynnissä mennyt, ehkä hieman kosteahko kesä, näyttäytyi myöskin ennätyksellisenä, nimittäin myynnin osalta. Onhan se niin, että Atrian vastuulle grilliherkkujen valmistamisen jättävät kuluttajat tietävät, että aina on mainio sää grillata.

Se ennustuksista…

Kevät onkin tänä vuonna ollut, ainakin täällä Kanta-Hämeessä, pitkä kuin nälkävuosi monestakin syystä. Vaikka Borat-kelit ja kärpäset eivät ole vielä saapuneet voi helposti sanoa, että talven loppumisestakin on jo yli kaksi kuukautta aikaa. Jos nämä kelit ovat tulleet jäädäkseen, ja grillikesä on pysyvästi pitenemässä molemmista päistä, niin meille himogrillaajillehan se on kuin sata jänistä.

Suomalaiset ovat tunnetusti grillaajakansaa. Kymmenelle prosentille koko vuosi on grillauskautta ja 45 prosenttia kuluttajista aloittaa grillaamisen toukokuussa jatkaen sitä aina syyskuulle asti. Vain kahdeksan prosenttia kuluttajista ei grillannut menneenä kesänä kertaakaan. Tämä on mielestäni pieni ihme, kun ajatellaan ihmisten yltyvää ruuhka-Suomeen keskittymistä ja sitä kautta asumista yhä todennäköisemmin paikassa, jossa grillaaminen on jopa kiellettyä, tai ainakin hyvin hankalaa.

No mitäs sitten grillataan? Makkara on edelleen suosituinta grillattavaa, vaikka kana kirii jo aivan kannoilla possun huohottaessa uusissa lenkkareissaan aivan lähituntumassa niskaan. Viime kesänä kasvaneimmat grillaussegmentit olivat erikoismakkarat, naudan liha ja pekoni. Kaiken kaikkiaan grillaaminen monipuolistuu vuosi vuodelta. Siinä missä omassa lapsuudessani 80-luvulla grillissä tirisivät makkarakupit ja porsaan kyljykset, nykyään yhä useammasta grillistä löytyy vähintään viisi eri komponenttia pureskeltavaksi etenkin silloin, jos naapurin Jaska näkee tai kummitäti-Maire on kutsuttu patiolle pikkupikkubikineissä päivää paistattelemaan.

Kaiken kaikkiaan grillaaminen monipuolistuu vuosi vuodelta.

Kuudessa taloudesta kymmenestä perheen isäntä hoitaa grillaamisen ja täsmälleen yhtä useasti grillattavat tuotteet päätetään yhdessä perheen kanssa. Tämän kaiken spektaakkelimaisen toiminnan yleisimpänä päämääränä tutkimuksen mukaan on rento meininki ja lupa nauttia hyvästä ruuasta.

Tämän kaiken spektaakkelimaisen toiminnan yleisimpänä päämääränä tutkimuksen mukaan on rento meininki ja lupa nauttia hyvästä ruuasta.

Kun etsitään "The Grillaajaa" voidaan sanoa, että jos olet 35–44 -vuotias mies, ylempi toimihenkilö, asut omakotitalossa, sinulla on kesämökki ja asut kahden hengen taloudessa etkä grillaa, kuulut niin pieneen vähemmistöön, että alle viiden ikäisiä kolmen polttimon Weberin omistajiakin on kansasta isompi osa.

Ensi kesän uutuudet meillä Atrialla ovat jälleen vertaansa vailla, unohtamatta markkinoilla jo aiempina kesinä mainetta niittäneitä herkkuja. Huhtikuun lopun ja toukokuun alun aikana hyvin varustelluista ruokakaupoista kautta maan löytyvät mm. täysin uudenlaisen maustamistavan tarjoavat viljaporsaan fileepihvit, Atrian yli satavuotisen historian maukkaimmissa marinadeissa olevat kasslerviipaleet ja -pihvit, maailman yhdellä tulisimmaksi luokitellulla chilillä aateloitu Wilhelm-grillimakkara, sekä uudet juustoiset lisukeperunat.

Jos sitten kuitenkin käy niin, että kaupassa tulee tenkkapoo etkä millään saa päätettyä, miten sen Jaskan kaikkein varmimmin kateelliseksi tekisi, kopioi alla oleva lista. Tuon pohjalta olisivat jo muinaiset foinikialaiset pirskeidensä menunsa suunnitelleet…niin siis jos Atrialla olisi silloin jo koneet olleet käynnissä.

Kauppalappuun siis: Wilhelm BBQ Smoky Bourbon Ribs, Wilhelm Feta-mustapippuri grillimakkara, Hiillos grillimakkara, Atria Coleslaw, Voi-tilli Grilliperunat, GrilliPaletti Big Platter, sekä Ohut Kasslerpihvi Hunaja-olut, ja takaan ettet pety. Eikä pety muuten Mairekaan, ei vielä viidennellä kerrallakaan ja bikinirajat vain vahvistuvat.

Maun takia grillataan – siksi Atria.

Oikein lämmintä/kylmää/aurinkoista/sateista kesää kaikille!

 

Tekstin lähde: IRO Research Grillaustutkimus 2019

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Mika Vilenius

Mika Vilenius on Atrialla vähittäiskaupan myyntipäällikkö. Hän on ylpeä työpaikastaan Atrialla, sillä hänen mukaansa atrialaiset ovat kaikessa jästipäisyydessään joukko, johon kaikki alan ammattilaiset haluavat kuulua. Hyvä mieli Mikalle tulee Atrialla tyypillisistä reipashenkisistä ja positiivisviritteisistä sanailuista, joissa pitää olla koko ajan tarkkana, ettei jää jalkoihin. Hymy levenee myös luonnosta liikkumisesta, dekkarien lukemisesta, Pasta Carbonarasta ja Stiga-pöytäjääkiekosta – viimeiseksi mainitussa hän on myös erityisen hyvä.

Lue kirjoittajan muita blogeja