Atria.com logo

Pakkausmerkinnät kertovat laadusta ja alkuperästä

12.11.2020
Vastuullinen Ruoka

Pakkausmerkinnät kertovat nopeasti ja helposti elintarvikkeen laadusta ja alkuperästä. Ne auttavat kuluttajaa valitsemaan itselleen sopivia tuotteita ja kannattamaan itselleen tärkeää alkuperää tai tuotantotapaa. Muun muassa seuraavia merkintöjä käytetään kotimaisissa lihapakkauksissa.

Hyvää Suomesta -joutsenmerkki

Hyvää Suomesta -merkki kertoo tuotteen kotimaisesta alkuperästä. Elintarvike on valmistettu ja pakattu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja osana muita elintarvikkeita ovat aina 100 % suomalaista. Samoin kaikki yhden ainesosan tuotteet, kuten rypsiöljy tai vehnäjauho, ovat kokonaan suomalaisesta raaka-aineesta. Useamman raaka-aineen tuotteissa suomalaisuusasteen on oltava vähintään 75 %.

Jos merkinnälle vähän tilaa, voidaan käyttää vain pyöreää Hyvää Suomesta -merkkiä.

Laatuvastuu

Merkki kertoo eläinten terveydestä ja tuoteturvallisuudesta. Laatuvastuu -merkitty sianliha tulee tiloilta, jotka kuuluvat kansalliseen terveysluokitusjärjestelmä Sikavaan. Merkinnän kriteerit eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille ylittävät monin osin lainsäädännön vaatimukset. Merkintä edellyttää myös, että lopputuotteen täydellinen jäljitettävyys voidaan todentaa koko tuotantoketjussa. Laatuvastuu järjestelmään kuuluvat keskeisimmät suomalaiset lihanjalostajat.

Sydänmerkki

Sydänmerkki kertoo, että elintarvike tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkityn elintarvikkeen rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty. Joissakin tuoteryhmissä merkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria.

Antibioottivapaa

Atrian Antibioottivapaa -merkintä tarkoittaa, että eläimiä ei lääkitä ennaltaehkäisevästi koskaan. Sairastuneet eläimet hoidetaan eläinlääkärin valvonnassa ja antibiootteja käytetään vain todelliseen tarpeeseen. Sairauksia ennaltaehkäistään huolehtimalla eläinten hyvinvoinnista ja olosuhteista. Toimintatapa pienentää todennäköisyyttä superbakteerien syntymiselle ja leviämiselle. Lopputuotteissa ei myöskään koskaan ole antibioottijäämiä. Antibioottivapaa -merkinnän löytää atrialaisesta kanapakkauksista. Lisäksi tarjolla on antibioottivapaata possua.

Hiilineutraali tulevaisuus

Hiilineutraali tulevaisuus -merkki löytyy tulevaisuudessa yhä useammasta Atrian pakkauksesta. Merkki kertoo, että tuotteen elinkaari alkutuotannosta pakkauksen kierrättämiseen saakka on mahdollisimman ekologinen.

Merkin taustalla on Atrian tavoite saavuttaa hiilineutraali tuotanto vuonna 2035.

Tähän tavoitteeseen Atria tähtää pienentämällä teollisen tuotannon energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä sekä hyödyntämällä yhä enemmän uusiutuvaa energiaa, pienentämällä hävikkiä koko tuotantoketjussaan ja kehittämällä uusia ekologisia pakkausmateriaaleja. 

 

Lue myös: 

Lintujen hyvinvointi edellä

Korona kypsytti omasta maasta mansikkaisemman

Jaa