Atria.com logo

Kolumni: Hyvää ja hovikelpoista

07.9.2021
Atrialaisilta

”Muista, että syöt monipuolisesti ja terveellisesti etkä sitten osta niitä eineksiä, koska ne eivät ole ollenkaan kunnon ruokaa”, opasti äitini, kun olin muuttamassa lapsuudenkodista toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. No, opinahjossani nautin monipuolisesta ja ravitsemuksellisesti oikeanlaisesta lounastarjonnasta, mutta päivällisen pääraaka-aineina olivat usein eineslihapullat, einespizzat tai kalapuikot. Jälkiruoaksi oli sitten kestosuosikkiani hedelmäpommijogurttia.

Suomalaisten kuluttajien asenteet valmisruokia kohtaan olivat varsin kauan negatiivissävytteisiä. Niiden ostamista häpeiltiin ja varmasti ei ääneen sanottu, että meidän perheessämmepä tänään nautittiin oikein teollisesti valmistettua perunamuusia ja lihakastiketta, kun oli vähän kiire ja haluttiin päästä helpolla. Olisihan se ollut todella noloa.

Viimeisen viiden – kymmenen vuoden aikana asenteet ovat muuttuneet ja valmisruan ostaminen on päässyt pannasta.

Viimeisen viiden – kymmenen vuoden aikana asenteet ovat muuttuneet ja valmisruoan ostaminen on päässyt pannasta. Se näkyy voimakkaana kulutuksen kasvuna. Osaltaan tätä ilmiötä on buustannut kaupungistuminen ja siihen liittyvä kiireinen elämänrytmi. Atrian edustamista tuoteryhmistä juuri valmisruoka on kasvanut viime vuosina erittäin nopeasti eikä kasvulle näy loppua.

Kysynnän kasvu on muuttanut myös kaupan valikoimia radikaalisti. Kauppa yhdessä teollisuuden kanssa on kehittänyt ja monipuolistanut valmisruokatarjontaa hurjasti. Jos kaupan valmisruokavalikoima perustui aikanaan muutamaan kymmeneen tuotteeseen, niin nykyään puhutaan sadoista tuotteista ja isoimmissa hypermarketeissa tarjolla on jo pitkälle päälle viiden sadan tuotteen valikoima. Skaala on siis valtava.

Kaikkein perinteisimpien maksa- ja makaronilaatikoiden rinnalle on tuotu monipuolisia maku- ja kokovaihtoehtoja sekä kasvis- ja erikoisruokavaliotuotteita. Kysyntää on laajalti myös arvokkaimmille vaihtoehdoille. Uusimpana ilmiönä kuluttajia hellitään Suomeen rantautuneella ja voimistuvalla grocerant-trendillä. Voidaan puhua perinteisten ravintolan ja kaupan välillä olevien raja-aitojen kaatumisesta tai ainakin aitojen madaltumisesta.

Voidaan puhua perinteisten raavintolan ja kaupan välillä olevien raja-aitojen kaatumisesta. 

Kauppa tarjoaa erilaisia konsepteja hyödyntäen ravintolatasoista ruokaa. Hyviä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi Michelin-ravintola OLOn nimeä kantava tuotesarja ja ravintola Siipiweikkojen yhteistyö vähittäiskaupan kanssa. Näistä voit lukea enemmän uusimmasta Hyvä Ruoka -lehdestä.

Atrialla on pitkät perinteet ja vahva osaaminen valmisruoan saralla. Panostamme kuluttajatutkimukseen ja asiakasyhteistyöhön voimakkaasti, vastuullisuutta ja kotimaisuutta unohtamatta. Suurena toimijana olemme sitoutuneet vähentämään suolaa tuotteissamme ja valikoimissamme on useita sydänmerkkituotteita. On hyvä muistaa, että vaikka Atria tunnetaan suurena toimijana, nykyinen teollinen rakenteemme antaa valmiuksia myös pienempien tuotantoerien tekemiseen.

Panostamme kuluttajatutkimukseen ja asiakasyhteistyöhön voimakkaasti, vastuullisuutta ja kotimaisuutta unohtamatta.

Hyvää kaupallista syksyä!

Antti Paavilainen

Atria Suomi, johtaja, myynti

Lue myös: 

Kolumni: Luottamusta tulevaan

Jaa