Atria.com logo

Science Based Targets, lääke ilmastoahdistukseen ja unettomiin öihin

13.10.2021
Vastuullisuus

Kohti hiilineutraalia sanomme. Vakavalla naamalla vielä. Rima on asetettu korkealle niin yhteiskunnassa kuin meillä Atrialla. Me yrityselämän asiantuntijat tunnemme ilmastokeskustelun taustalla olevan tieteen ja sen puutteellisuudet, sekä poliittiset intohimot että arjen realiteetit. Siksi äänemme värisee ja kämmentemme pohjat hikoavat, kun meiltä kysytään miten ja mihin mennessä. Varmoja olemme vain suunnasta ja toimenpiteiden tarpeellisuudesta.

Blaa blaa sanoo puolestaan ilmastoaktiivi, haluamme kaiken heti, suoranaista kiihkoa katseessaan. Meitä tieteeseen ja järjestelmälliseen, kehittyvään yhteiskuntaan uskovia tavallisia ihmisiä ärsyttää. Meitä ärsyttää, koska olemme nähneet elämämme aikana valtavia teknologisia kehitysaskeleita ja tiedämme niitä olevan käynnissä tälläkin hetkellä. Eikä meillä ole syytä olla luottamatta siihen, ettemmekö ihmiskuntana pystyisi tätä haastetta ratkaisemaan. 

Ilmastonmuutosta ei pysäytetä julistamalla hätätiloja tai muutenkaan hätäilemällä. Siitä voidaan kuitenkin olla samaa mieltä hätäisimpienkin kanssa, että ilmastonmuutoksen edessä voimme kaikki tehdä osamme ja se on myös velvollisuutemme. Lisäksi ilmastonmuutoksen hillitseminen siedettävälle tasolle vaatii aivan uudenlaista yhteistyötä yritysten, tutkimuksen, poliittisten päättäjien ja kansakuntienkin välillä. 

Ilmastonmuutosta ei pysäytetä julistamalla hätätiloja tai muutenkaan hätäilemällä. Siitä voidaan kuitenkin olla samaa mieltä hätäisimpienkin kanssa, että ilmastonmuutoksen edessä voimme kaikki tehdä osamme ja se on myös velvollisuutemme.

Me Atrialla olemme sitoutuneet tekemään osamme ja olemaan osa ratkaisua Science Based Target (SBT) -ilmastositoumuksen myötä. Vaikka emme ole suoranaisesti kädet taskussa ihmettä odotelleet tähänkään asti. Olemme aktiivisesti kehittäneet jo yli vuosikymmenen ajan ketjumme ilmastokestävyyttä varsin vaikuttavin tuloksin. Jatkossa meidän on kyettävä mittaamaan ja kertomaan tehdystä ilmastotyöstä paremmin. SBT asettaa edessä olevan ilmastotyön yhteisesti ymmärrettävään mittakaavaan ja suhteuttaa siten jo tehtyä ja edessämme olevaa työsarkaa paremmin. Ruoantuotannon osalta SBT-viitekehys ei ole valmis eikä täydellinen, mutta se on kunnianhimoisin laatuaan ja suuntaa työtämme oikein. Kunnes maailma on jälleen piirun verran viisaampi ja kehittyneempi.

Ymmärrän kyllä erityisesti nuoremman sukupolven huolen. Joskus tässä työssä maailmantuska ja ilmastoahdistus menee omiinkin tunteisiin. Silloin ahdistusta lieventää havainto siitä, kuinka aidosti ja vakavasti niin atrialaiset kuin muut kohtaamani sidosryhmät ovat sitoutuneet kehittämään tekemistään yhä kestävämpään suuntaan ja löytämään siihen keinot. Ei tarvitse kuin avata silmänsä nähdäkseen ympärillään toivottomuuden ja jarruttelun sijaan valtavasti rohkeutta, viisautta ja toimeliaisuutta. Luotan vahvasti siihen, että yhdessä tästäkin selvitään.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Maria Hammarberg

Maria Hammarberg on Atrian vastuullisuuspäällikkö. Hänestä on hienoa työskennellä yrityksessä, jonka arvomaailma kohtaa hänen omansa suomalaisen työn ja ruoan arvostuksessa. Hän kokee, että Atrialla tehdään töitä tinkimättömällä ammattitaidolla, laadukkaasti. Vapaa-ajallaan Maria viihtyy perheen parissa kotoillen tai ulkoilusta nauttien. Iloa arkeen hän saa jälkikasvunsa edesottamuksista ­– jos eivät lasten jutut naurata heti sattuman hetkellä, niin hymyilyttävät ne viimeistään illalla. Maria on taitava laittamaan pöydän koreaksi niin arjen kiireessä kuin juhlassakin, Atrian tuotteilla se ei ole edes vaikeaa. Marialle ruokaan liittyvät valinnat ovat myös mitä suurimmassa määrin rakkautta ja huolenpitoa niin ruokailuhetkessä lähimmäistä kohtaan kuin tulevaisuuteen ulottuvina vaikutuksina koko yhteiskuntaa kohtaan.

Lue kirjoittajan muita blogeja