Atria.com logo

Kolumni: Valoa – kaikesta huolimatta?

26.9.2022
Ravintolat

Kaikesta huolimatta ravintola-alan näkymät ovat valoisammat kuin pitkiin aikoihin. Markkinat ovat auki, mikä on tuonut positiivisia ongelmia ratkottavaksi. Hyvä niin, sillä tässä on ollut pitkä, jopa kohtuuttomalta tuntuva haastavien tilanteiden suma päällä – ja osin on edelleen. Ensin kamppailimme maailmanlaajuisen pandemian kanssa, tämän jälkeen puhe kääntyi alati kasvavaan ravintola-alan työvoimapulaan, joka on tällä hetkellä merkittävin ravintoloiden kasvun este. Viimeisimpänä haasteena alalla ovat olleet inflaation vaikutuksen tuloksena syntyneet kannattavuushaasteet. Joidenkin ongelmien parissa on kamppailtava todennäköisesti vielä tovi, mutta moneen asiaan on onneksi tarjolla ratkaisuja.

Kaikesta huolimatta ravintola-alan näkymät ovat valoisammat kuin pitkiin aikoihin.

Jotta arki olisi ravintoloissa sujuvampaa, me Atrialla tarjoamme valmiimpia ja pitkälle jalostettuja tuotteita. Tämän lisäksi tuotamme myös avaimet käteen -konsepteja. Tarve valmiimmille tuotteille lisääntyy jatkuvasti. Samaa vauhtia ammattikeittiöissä on kasvanut hyväksyntä valmistuotteita kohtaan. Tähän on yksi syy: valmistuotteiden laatu paranee jatkuvasti. Kun asiantuntijat valmistavat tuotteet tarkoin valvotuissa olosuhteissa, laatu pysyy korkealla ja tasaisena.

Kun haetaan ratkaisuja ravintola-alan työvoimapulaan, alan lisäarvotekijöillä on tässä merkittävä rooli. Tarvitaan vetovoimaa, jotta uusia työntekijöitä saadaan houkuteltua alalle. Työvoimapulan syitä kartoittaneista tutkimuksista hahmottuu yksi merkittävä tekijä, joka ravintola-alalla on kautta aikojen ollut voimavarana: yhteisöllisyys. Se on luonnonvara, itsestään muotoutunut tekijä, jota meidän kaikkien on tuettava ja vahvistettava.

Se on luonnonvara, itsestään muotoutunut tekijä, jota meidän kaikkien on tuettava ja vahvistettava.

Atria on jo vuosikymmeniä luotsannut Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelmaa edistääkseen ravintola-alan vetovoimaa. Ohjelman suosion vahvuus on juuri yhteisöllisyydessä: yhdessä opiskelussa, inspiroitumisessa ja lopulta asiakkaille elämysten tuottamisessa. Kaikesta huolimatta löydämme yhdessä parhaat keinot työntekijöiden houkuttelemiseksi alalle.

Kannattavuushaasteet alalla tarkoittavat sitä, että ruoan hinta on noussut merkittävästi. Tilanteen ratkaisemiseen ei ole ihmekeinoja. Suomalainen ruoantuotanto on juuri nyt haastavaa ja kalliimpaa kuin ennen. Jotta arvokasta työtä tekevät tuottajamme voivat edelleen tuottaa maailman puhtainta lihaa, täytyy tuottajan saada työstään riittävä korvaus. Jatkossa lounas tai illallinen voivat olla hieman kalliimpia, mutta tällä taataan ravintolan kannattavuuden säilyminen. Me Atrialla tuemme kumppaneitamme kaikissa haasteissa.

Kannattavuushaasteet alalla tarkoittavat sitä, että ruoan hinta on noussut merkittävästi. Tilanteen ratkaisemiseen ei ole ihmekeinoja.

Atrialainen ruoantuotanto tehdään sellaisella pieteetillä, että myös tulevaisuudessa ravintoloissa ja ammattikeittiöissä voidaan tehdä puhdasta ja turvallista ruokaa. Toimitusvarmuutemme on lähes 100 prosenttia ja tämä taso pidetään.

Nyt syksyn kynnyksellä tätä kolumnia kirjoittaessani on hienoa todeta, että ravintola-ala on palautumassa korona-aikaa edeltävälle tasolle. Lähestyvälle juhlakaudelle voidaan odottaa kysyntää elämyksellisiä ja toimivia palveluita kaipaavilta asiakkailta. Hyvä me, moni asia kohenee!

Hyville palveluille ja oikeille ravintolahetkille on aina kysyntää, kaikesta huolimatta.

Hyville palveluille ja oikeille ravintolahetkille on aina kysyntää, kaikesta huolimatta.

Kim Westerling
Kirjoittaja on Atria Foodservicen myyntijohtaja

Lue myös:
Vaikka kuluttajien tarpeet monipuolistuvat, ratkaisut löytyvät aina

Jaa