Atria.com logo

Pitkittyneen lockdownin vankina

11.5.2022
Kiina Henkilöstö

Maaliskuun lopussa ilmoitettiin, että Shanghai on lockdownissa neljä päivää. Tämä tarkoittaa, että omasta asunnosta ei saisi poistua tuona aikana, jotta omikronin leviäminen saataisiin pysäytettyä. Nyt tuosta ilmoituksesta on kulunut yli kuukausi aikaa, emmekä edelleenkään saa poistua asunnosta, muutoin kuin taloyhtiön pihalla lähes joka päivä järjestettäviin koronatestauksiin.

Kaupunki, jonka kadut ovat normaalisti yötä päivää täynnä liikennettä, on hiljentynyt. Kadut ovat nyt tyhjiä lukuun ottamatta poliiseja ja covid-keskuksiin ihmisiä kuskaavia busseja. Tunnelma on epäuskoinen. Shanghailaiset ihmettelevät, mitä heidän kaupungilleen on tapahtunut, miten tämä voi tapahtua täällä.

Lockdownin eli liikkumisrajoitusten alkaessa tilanne oli erikoinen ja jännittäväkin. Mitenkähän sitä voisi olla sisällä neljä päivää, kun tavallisesti harva se päivä on käynyt lenkillä. Ajatus oli kuitenkin, että kyllähän sitä nyt vähän aikaa sisällä pärjää, kun ruokaa ja juomavettäkin on tuoksi ajaksi varastossa. Kun lockdown alkoi venyä ja venyä, alkoi tulla huoli ruuan ja juomaveden riittävyydestä. Ja kyllä se Suomessakin koronan alkuaikana keskustelua herättänyt vessapaperin riittävyys alkoi huolettaa. Shanghain normaalioloissa hienosti toimiva online-kauppa lakkasi käytännössä toimimasta, koska mopolähetitkään eivät olleet töissä ja kaupat olivat kiinni. Itselläkin menivät suunnitelmat uusiksi, kun asiakkaita ja sidosryhmiä ei enää päässytkään tapaamaan kuin etänä. Ehkä pahinta tilanteessa oli se, että ei ollut minkäänlaista tietoa, mitä tapahtuu. Seuraavan aamun koronatestauksista saattoi tulla tieto puoli kahdelta aamuyöllä ja jokaisella taloyhtiöllä näytti olevan oma tapansa soveltaa koronaohjeita.

Ehkä pahinta tilanteessa oli se, että ei ollut minkäänlaista tietoa, mitä tapahtuu.

Ihminen näyttää kuitenkin olevan kovin sopeutuvainen eläin. Työt ovat jatkuneet lähes normaalisti poikkeusoloista huolimatta. Päivät täyttyvät edelleen Teams-palavereista ja kiinalaiset asiakkaat eri puolilla Kiinaa ovat myötätuntoisesti tsempanneet jaksamaan tässä erikoisessa tilanteessa. Ruokatoimituksiinkin on löytynyt kanavia. Olemme keränneet taloyhtiössä ryhmiä hankkimaan tavaroita suoraan tukuista. Samalla on tullut tutustuttua naapureihin Wechat-ryhmissä, kun jonotamme pihalla testiin ja organisoimme tavarantoimituksia. Ryhmätilauksissa ei aina pääse valitsemaan mitä tavaroita ostetaan, joten myös aivan uudet ruoka-aineet ovat tulleet tutuiksi.

Ei siis niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Toivoa sopii kuitenkin, että tilanne Shanghaissa rauhoittuu ja pääsemme jälleen liikkumaan.

Mukavaa kevättä Suomeen. Nauttikaahan vapaudesta ja liikkukaa luonnossa.juttukuva_IMG_20220409_180610.jpg

 

Jaa