Ruokailu on yhä useammin osa kauppamatkaa
Ruoanlaitto ja syöminen siirtyvät entistä enemmän kodin ulkopuolelle. Moni haluaa ostaa kotiin mahdollisimman valmista tai syödä laadukkaasti osana kauppamatkaa.
Suomalaiset ovat löytäneet koronan jälkeen takaisin ravintoloihin. Moni haluaa kokeilla uusia makumaailmoja tai saada ravintolasta arkeensa uusia ja elämyksiä.
Syitä mennä ravintolaan syömään on monia. Osalle se merkitsee helppoutta ja vaihtelua arkeen: kotiin ei tule tiskiä tai on vaivatonta istua ns. valmiiseen pöytään. Koronarajoitusten jälkeen ravintolasyömisessä korostuu myös sen sosiaalinen puoli. Syömisen lomaan on helppoa sopia treffit ystävien kanssa, vaihtaa kuulumisia ja nauttia hyvästä seurasta ja ruoasta.
"Harvaan ravintolaan on enää pukukoodia ja päätös mennä ravintolaan voi olla aiempaa spontaanimpi."
Ravintolasyömisestä on tullut Helsingin yliopiston kulutustutkija Sami Koposen mukaan arkipäiväisempää kuin se oli vielä muutama vuosikymmen sitten.
– Harvaan ravintolaan on enää pukukoodia ja päätös mennä ravintolaan voi olla aiempaa spontaanimpi, Koponen toteaa.
Toisaalta ravintolakäyntiin voi silti liittyä elämyksellisyyttä. Se voi merkitä esimerkiksi sitä, että asiakas haluaa tutustua uusiin makumaailmoihin. Osalle ravintolakävijöistä laaja-alainen maku tai tietyissä paikoissa syöminen voi olla myös tapa osoittaa oma statusta tai erottua muista.
Uusia makuja ja variaatioita
Tutkimusten mukaan suomalaisilla on yhä kokeilevampi suhde ruokaan.
– Tässä mielessä ravintoloilta vaaditaan aiempaa enemmän. Asiakas voi haluta saada uusia kokemuksia maistelemalla tuttujen ruokien eri variaatioita tai hän haluaa tutustua kokonaan uusiin makuihin.
Yhtälö ei ole helppo, sillä ravintola-ala kamppailee työvoimapulan kanssa. Korona-aikana moni osaaja on vaihtanut alaa. Työnantajille se merkitsee kahdenlaisia haasteita: olisi löydettävä riittävästi henkilöstöä ja samalla varmistettava, että työntekijät ovat tarpeeksi ammattitaitoisia.
– Lisäksi esimerkiksi Helsingissä ruokaravintoloiden määrä on kasvanut 2000-luvulla selvästi, Koponen sanoo.
"Suomessa ja Ruotsissa lounaan syöminen ulkona on tyypillisempää kuin muissa Pohjoismaissa."
Suosittu lounasaika
Lounasaika on monelle ravintolalle iltojen lisäksi vilkasta aikaa. Vaikka etätyö on tullut ainakin osittain osaksi työelämän arkea, on valmis lounaspöytä monelle tärkeä arkisen aherruksen katkaisija.
– Suomessa ja Ruotsissa lounaan syöminen ulkona on tyypillisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Tanskassa töihin otetaan usein mukaan eväät, Koponen sanoo.
Lounasaika näkyy asiakaspiikkinä Pirkkalan K-Citymarketin yhteyteen avatussa Birk-ravintolassa ja Tampereen Ratinan K-Supermarketissa, jossa voi myös ruokailla. Birk-ravintolassa kiireisintä aikaa on juuri lounasaika ja toisaalta alkuilta, jolloin moni suuntaa töistä kaupan kautta kotiin.
– Lounasaika näkyy erityisesti nopeaa asiointia kaipaavien asiakkaiden määrässä. Silloin sekä vaihtoehtojen helppo saatavuus että kassojen toiminnan sujuvuus korostuvat, sanoo Ratinan K-Supermarketin kauppias Marko Laaksonen.
"Kevään ja kesän aikana havaittiin rivakkaa markkinan palautumista koronaa edeltävälle tasolle."
Valmiiksi viipaloituna, pilkottuna tai maustettuna
Atrialla koronarajoitusten poistuminen ja ihmisten palaaminen takaisin ulos syömään näkyy kasvavana kysyntänä.
– Kevään ja kesän aikana havaittiin rivakkaa markkinan palautumista koronaa edeltävälle tasolle, toteaa Atrian tuoteryhmäpäällikkö Miia Halmesmäki.
Halmesmäen mukaan asiakkaat kysyvät nyt entistä valmiimpia tuotteita, minkä taustalla vaikuttanee alan työvoimapula.
– Moni asiakas haluaa esimerkiksi valmiiksi maustettuja tuotteita, sillä tämä nopeuttaa ruoanlaittamista ja takaa samalla asiakkaalle tasalaatuiset tuotteet, Halmesmäki sanoo.
"Olemme satsanneet aktiivisesti tuotekehitykseen, ja asiakkaan on helppo löytää meiltä omaan konseptiinsa sopivat tuotteet."
Atria on lanseerannut kesän aikana rohkeammin maustettuja lihatuotteita, ja niitä on tulossa syksyllä lisää. Suosittuja ovat myös erilaiset valmiiksi viipaloidut ja pilkotut liha- ja lihavalmistetuotteet.
– Olemme satsanneet aktiivisesti tuotekehitykseen, ja asiakkaan on helppo löytää meiltä omaan konseptiinsa sopivat tuotteet, vahvistaa tuoteryhmäpäällikkö Leena Lunti.
Yksi kevään ja kesän aikana edelleen suosiotaan lisännyt tuotealue on maustettu kebab-lihavalmiste, johon Atria on lanseerannut uuden muotoista tuotteistoa.
– Kebab ei ole enää vain rulla tai perinteinen lastu, vaan lastun muodolla ja eri asteisella paahdolla voi tuoda uutta twistiä, oli kebab sitten naudasta tai kanasta valmistettu, sanoo Lunti.
Teksti: Tiina Laaninen
Kuvat: Eero Kokko, Mariaana Malkamäki, Tuukka Kiviranta
Lues myös:
Pääkirjoitus: Vaikka kuluttajien tarpeet monipuolistuvat, ratkaisut löytyvät aina