Atria.com logo

Huippukokki Tommi Tuominen valtasi opetuskeittiöt Atria 100 Nuorta Kokkia -kiertueella

05.4.2023
Atrialaisilta

Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelma on valmentanut nuoria ruoka-alan ammattilaisia jo 20 vuoden ajan. Juhlavuoden kunniaksi koulutusohjelma jalkautui kiertueena ympäri Suomea kertomaan ravintola-alan mahdollisuuksista niin peruskoululaisille kuin kokkiopiskelijoillekin.

– Ravintola-alan työvoimapula tällä hetkellä kiistaton haaste alalla, ja Atria haluaa tehdä oman osansa sen selättämiseksi. Kiertueen kantavana ajatuksena oli kertoa niin kokkikoulun jo valinneille, kuin vasta peruskoulun jälkeisiä mahdollisuuksia pohtiville nuorille alan tuomista monipuolisista mahdollisuuksista, Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman rehtori Sofia Lind kertoo.

Parhaalle opiskelijalle harjoittelupaikka Michelin-ravintolassa

Kiertue vieraili Helsingissä, Turussa, Seinäjoella ja Oulussa. Kokkikouluissa päivä alkoi Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman johtajan, Michelin-tähdillä palkitun ravintoloitsijan Tommi Tuomisen inspiroivalla tarinalla hänen omasta urapolustaan. Tämän jälkeen Tuominen piti kokkiopiskelijoille master classin, jossa hän jakoi vinkkinsä tatakin, ballotinen ja Tarte Tatinin valmistukseen. Raaka-aineina oli kolme kertaa maailman parhaana pihvilihana palkittu Atrian maitorotuisen hiehon makurasvallinen ulkofilee sekä antibioottivapaan kanan siipiluullinen filee.

– Master classin jälkeen opiskelijat kokkasivat samat ruuat omilla pienillä lisäyksillään, ja tarjoilivat kolmen ruokalajin lounaan kutsuvieraille. Vieraiksi olimme kutsuneet alueen mediaa, vaikuttajia, ruokajärjestöjen edustajia ja muita alalla työskenteleviä, Tuominen avaa.

Kutsuvieraat pisteyttivät annokset, ja jokaisen kaupungin voittajajoukkueet palkittiin. Tuominen valitsi lisäksi kustakin joukkueesta eniten edukseen erottuneen opiskelijan, jonka hän palkitsi harjoittelupaikalla Michelin-tähdellä palkitussa Finnjävel-ravintolassaan.

Helsingissä kiertue vieraili Suomen maineikkaampana kokkikouluna tunnetussa Perhon Liiketalousopistossa. Perhon koulutuspäällikkö Mervi Vilén-Peltoniemi otti idean innostuneena vastaan – onhan Atria 100 Nuorta Kokkia hänen mukaansa jo legenda, jonka konseptin tuntee jokainen ravintola-alan toimija.

"Nyt kun ala kärsii vetovoiman puutteesta, ovat tämän tyyppiset tapahtumat erityisen hienoja lisäämään alan näkyvyyttä." Mervi Vilén-Peltoniemi, koulutuspäällikkö, Perho 

                Perho_juttukuva.jpg

Perhon kokkiopiskelijat saivat oppia ruuanvalmistuksen tekniikoista Atria 100 Nuorta Kokkia -kiertueen vieraillessa kokkikoulussa.

– Nyt kun ala kärsii vetovoiman puutteesta, ovat tämän tyyppiset tapahtumat erityisen hienoja lisäämään alan näkyvyyttä. Päivä oli suunniteltu ja aikataulutettu tarkasti ja ammattimaisesti, ja opetus oli pedagogisesti hyvin rakennettu. Opiskelijat oppivat paljon uutta raaka-aineista, ruuanvalmistuksen tekniikoista ja onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä, Vilén-Peltoniemi kiittelee.

Kotitaloustunti huippukokin ohjauksessa

Ravintolakoulujen lisäksi kiertue ilahdutti yläkoulujen kotitaloustunneilla, missä yhdeksäsluokkalaiset pääsivät niin ikään seuraamaan Tuomisen master classia ja kokkaamaan hänen ohjauksessaan. Raaka-aineena peruskouluissa oli suomalaisten kotikeittiöiden kestosuosikki jauheliha, jonka maustamiseen oppilaat saivat Tuomiselta monia näppäriä vinkkejä. Kiertue toteutettiin sopivasti helmikuussa, jotta sen mahdollisesti herättämät kokkikoulukipinät ehtivät syttymään ajoissa toisen asteen yhteishakua ajatellen.

Kiertue toteutettiin sopivasti helmikuussa, jotta sen mahdollisesti herättämät kokkikoulukipinät ehtivät syttymään ajoissa toisen asteen yhteishakua ajatellen.

Helsingistä kouluksi valikoitui Töölön yhteiskoulu. Kotitalousopettaja Auli Keskisaaren mukaan oppilaat olivat tyytyväisiä päivän antiin ja arvostivat sitä, että he pääsivät itse valmistamaan ruokaa huippukokin ohjauksessa. Vierailusta puhuttiin varmasti myös oppilaiden kodeissa.

– Tommi Tuomisen kertomukset omasta urapolusta olivat arvokkaita ja kiinnostivat erityisesti oppilaita. Hänen oppilasläheinen työskentelynsä ja juttelu kokkaamisen aikana olivat hienoa seurattavaa. Kokonaisuus oli suunniteltu hyvin ja kaikki tiesivät tehtävänsä, Keskisaari kertoo.

Atria 100 Nuorta Kokkia innosti kiertueen aikana noin 150 nuorta rakentamaan nimenomaan ravintola-alalla omanlaisensa, antoisan urapolun. Palaute sekä yhteistyökumppaneilta että opiskelijoilta oli erinomaista kautta linjan.

– Moni koulu kutsui meidät jo vierailulle myös ensi vuonna, naurahtaa Lind.

Nähtäväksi jää, nähdäänkö Atria 100 Nuorta Kokkia -kiertuetta uudelleen tulevaisuudessa.

– Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelma luentoineen, vierailuineen sekä pop up -ravintolatoteutuksineen toteutetaan joka tapauksessa myös tänä syksynä. Haku käynnistyy tuttuun tapaan toukokuussa, lupaa Lind.

Atria 100 nuorta kokkia

  • Toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2003 Atrian 100-vuotisjuhlien kunniaksi.
  • Tarjoaa huippuammattilaisten luentoja mm. liikeidean luomiseen ja oman henkilöbrändin rakentamiseen liittyen. Ohjelmaan kuuluu myös yritys- ja ravintolavierailuja, sekä pop up -ravintolan suunnittelu ja toteutus.
  • Haku vuoden 2023 toteutukseen käynnistyy toukokuussa. Hakea voivat 18–30-vuotiaat ruoka- ja ravintola-alan ammattilaiset.
  • Tutustu: atria.fi/100nuortakokkia

Lue myös:

Atria 100 Nuorta Kokkia inspiroi nuoria ruoka-alan ammattilaisia

Tommi Tuominen: Omanlaisille urapoluille onnistuneesti

Jaa