Kai Gyllström jatkaa atrialaista kehittämisen kulttuuria
Kesällä Atria-konsernin toimitusjohtajana aloittanut Kai Gyllström on pitkän linjan ruokamies niin työelämässä kuin vapaalla. Hän on työskennellyt elintarvikealan kansainvälisissä johtotehtävissä 15 vuotta ja aloittanut ruoanlaiton jo koululaisena.
Kai Gyllström on tehnyt paljon ruokaa lapsesta asti ja hoitaa yleensä perheen ruokaostokset ja ruoanlaiton. Se on hänelle luovuutta ja stressinpoistoa.
Hän tuli Atria-konsernin johtoon Arlalta, jossa hän työskenteli Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Saudi-Arabiassa, viimeisimpänä pestinä toimitusjohtajan tehtävä Arla Ruotsissa. Ennen yli kymmenen vuoden Arla-uraansa hän työskenteli Tanskassa Carlsbergilla.
Gyllström ei päätynyt elintarvikealalle sattumalta.
Gyllströmillä on kauppatieteiden maisterin tutkinto Hankenilta ja MBA-tutkinto USA:n Thunderbirdista.
Gyllström ei päätynyt elintarvikealalle sattumalta. Hän haki uutta suuntaa työskennellessään uransa alussa Marimekon jälkeen strategiakonsulttina Deloittella.
– Mietin, mitä haluan tehdä isona. Tein listan yrityksistä, joissa haluaisin olla töissä.
Elintarvikealalla hän saa yhdistää kiinnostuksensa tavaramerkkeihin, fyysisiin tuotteisiin ja ruoanlaittoon.
– Tämä on aidosti hauskaa.
"Tuilla ei voi maksaa suomalaisten tilojen kannattavuutta. Arvon on synnyttävä ketjussa."
Maito- ja lihatuotteet ovat tärkeitä tuoteryhmiä Suomessa. Kotimainen raaka-aine, tuotantovolyymin hidas sääntelymahdollisuus ja vastuu koko arvoketjusta yhdistävät Atrian ja Arlan liiketoimintaa. Kumppanuus tilojen kanssa on tärkeää. Se tarkoittaa
myös kannattavuudesta huolehtimista.
– Tuilla ei voi maksaa suomalaisten tilojen kannattavuutta. Arvon on synnyttävä ketjussa.
Hän pitää suurimpana erona meijeriteollisuuteen tuotannon vaatimaa työmäärää. Kun maito kulkee meijerissä suurelta osin putken sisällä, lihan saaminen ruhosta pakettiin vaatii käsityötä.
– Tuotannon puolella on osattava hommansa. Pieni kämmi leikkaamossa voi tarkoittaa isoa menetystä päivässä.
"Vastuullisuus on osa ydinliiketoimintaa."
Sota, inflaatio, digitalisaatio ja verkkokaupan vakiintuminen ovat viime vuosien muutoksia, jotka vaikuttavat Atriaan, sen asiakkaisiin ja kuluttajiin. Gyllström pitää silti suurimpana muutoksena vastuullisuuden merkityksen vahvistumista.
– Vastuullisuus on osa ydinliiketoimintaa. Se istuu isojen yritysten johtoryhmissä.
Atria on tehnyt vastuullisuusasioissa loistavaa työtä, Gyllström sanoo ja luettelee uusiutuvan energian ratkaisut, Science Based Targets -tavoitteiden hyväksynnän, atrialaisen lihan kansainvälisesti verrattuna pienet hiilidioksipäästöt ja työturvallisuuden eteen tehdyn työn.
Atria pärjää jatkossakin, sillä sen kulttuurissa on jatkuva kehittäminen, Gyllström uskoo. Atrialla uskalletaan investoida, eikä jäädä odottamaan liikaa.
– Meillä on vahva kotimarkkina, ja tunnemme eri liiketoiminta-alueiden asiakkaat ja paikalliset tottumukset. Meidän on viime kädessä voitettava asiakas ja kuluttaja puolellemme.
Kesällä grilli puhisi, ja Gyllström teki yhtä bravuuriaan, hampurilaisia, perheelle ja ystäville.
– Jauhelihan valinta on tärkeää. Rasvaprosentin on oltava oikea, kuten Atrian burgerjauhelihassa.
Gyllström on tarkka myös paistopinnan, juuston, sämpylän ja lisukkeiden kanssa.
– Kaikkien osasten on oltavat oikeat. Ja lisäksi tulee salainen kastike, jonka reseptiä en paljasta, toimitusjohtaja virnistää.