Atria.com logo

Kolme trendiä: rumaa, mutta herkullista, YOLO ja hersyttäminen

20.6.2023
Ruoan näköalat

Tämän kesän kiinnostavimmat ruoka-alan trendit ovat lähellä meidän jokaisen arkeamme. Niissä on ripaus realiteetteja, mutta myös kaihoa paremmasta.

1. Kaunotar ja hirviö

Tässä trendissä maku on kaunotar ja ulkonäkö hirviö.”Ugly & Delicious” -trendissä annokset saavat olla hyvinkin raflaavan näköisiä. Tämä on vastaliike fine diningin pinsettiruoalle, mausta ei kuitenkaan tingitä. Lautasella ei ole tarkoitus olla kymmeniä komponentteja, vaan muutama tarkkaan harkittu raaka-aine riittää, kuten esimerkiksi ylikypsäksi haudutettu naudanposki samettisen perunapyreen ja ruskistetun voin kera. 

2. YOLO

Maailma muuttuu ja ihmiset haluavat nautintoa, tämän vuoksi perinteisinä tunnetut aterioinnit lentävätkin ulos ikkunasta.

You Only Live Once -ajattelussa haetaan inspiraatiota lapsuuden mauista, övereiksi ladatuista jäätelöannoksista ja suurista sea food -vadeista olutsangollisten kera tarjoiltuna.

YOLO -trendi on luonnollinen siirtymä aiempien vuosien Haute Couturesta ja molekyylikeittiöistä kohti ihmisläheisempää ja ehkä myös hedonistisempaa suuntaa.

3. Hersyttäminen

Ruokaa myydään mielikuvilla ja nimillä, ja nimi onkin usein ensimmäinen vastaantuleva asia ruokalistoilla, valmisruokapakkausten kansissa tai medioista ideoita etsittäessä. Siksi ei ole aivan yhdentekevää, miten ruoasta tai annoksesta kirjoitetaan. Tutkimusten mukaan kuluttajaa parhaiten kutkuttavat termit ovat ”grillattu”, ”hedelmäinen”,” murea” ja ”rapea”. Ruokalistaan annoksen nimeksi ei siis kannata kirjoittaa ”Naudan sisäfileepihvi karvaassa kastikkeessa”, vaikka annos itsessään kuinka erinomainen olisikin. Hersyttäminen, eli annosten kuvailu on tapa ohjata asiakkaan käyttäytymistä ostotilanteessa – siitä kannattaa ottaa kaikki irti! 

Cooling trends: mitkä kaikki laskevat parhaillaan?

  • Perulaisen keittiön tulemista on puhuttu vuosikymmenen ajan, mutta nyt sen ohi ovat ajaneet muun muassa korealainen ja thaimaalainen keittiö.
  • Hedelmäkahvit: jos haluaa olla trendin aallonharjalla, on aika jättää banaanilatte ostamatta.
  • Pikkelipizzat: Suolakurkut ja muut pikkelit pizzan täytteinä saivat aikanaan oman hetkensä parrasvaloissa, mutta ne alkavat nyt olemaan eilisen päivän uutisia.

Teksti: Tomi Nevala
Kuvat: Juho Paavola

Tomi_Nevala.jpg

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservicen kehityspäällikkö. Urallaan Tomi on kolunnut niin Englannin kuin Helsinginkin parhaita ravintoloita ja saavuttanut myös tiimigrillauksen Guinnes World Recordin vuonna 2017. Harrastuksenaan Tomi taiteilee sokeritöitä.

Jaa