Atria.com logo

Antibiootittomia joulukinkkuja saksalaisten joulupöytiin

27.2.2024
Vienti Blogit

Lanseerasimme viime jouluna Atrian antibioottivapaan Mestarin kinkun Saksaan asiakkaillemme Edeka- ja Rewe-kauppoihin. Idea sai alkunsa siitä, että parina aiempana jouluna olemme lähettäneet Saksan-asiakkaille joulutervehdykset joulukinkun muodossa ja saaneet siitä positiivista palautetta. Innokkaimmat asiakkaamme olisivat halunneet tuotteen valikoimiinsa jo kaksi vuotta sitten. Kypsyttelyn jälkeen tuoteajatus konkretisoitui vuosi sitten näihin aikoihin: Atria Pure&Rare antibioottivapaat possutuotteet ovat jo lunastaneet paikkansa asiakkaidemme valikoimissa, ja vähintäänkin markkinointitempauksen verran tähän kannatti ryhtyä.

Haaste markkinoinnille

Miten saada asiakkaamme vakuutettua Suomi-tuotteesta, kun kinkku luonnollisestikaan ei ennen tätä ole saksalaiseen joulupöytään kuulunut? Sekin mietitytti, että kun 3,5 kiloa possun lihaa ei ole kertaostoksena ihan pieni, mitenköhän ihmeessä kaupan asiakkaat eli kuluttajat rohkenevat tuotteeseen tarttua. Ei ihan helppo tehtävä myynnille ja markkinoinnille, mutta atrialaiseen tyyliin kun jotain yhdessä sovitaan, se myös tehdään. Tämä tuli todistettua todeksi tälläkin kertaa.

Hyvät materiaalit, sinnikäs myyntityö ja tietenkin itse tuote vakuuttivat asiakkaat.

Ennakkotilauksia kerättiin asiakkailta lokakuussa, ja taisi olla Anuga-messuilla käydyn asiakastapaamisen jälkeen, kun selvisi että tuotteelle asetettu minimivolyymitavoite täyttyy ja ennakkomarkkinoinnissa oli onnistuttu. Hyvät materiaalit, sinnikäs myyntityö ja tietenkin itse tuote vakuuttivat asiakkaat.

Ennakkotilausten jälkeen seuraavaksi jännitettiin, miten myynti kaupoilla sujuu. Onneksi saatiin todeta jännityksen olevan turhaa ja kinkut liikkuivat kaupoista kutakuinkin odotetusti. Osa asiakkaistamme ryhtyi palvelutiskeissään itse puolittamaan kinkkuja, jos tuotteen iso koko osoittautui oston esteeksi.

Jouluinen ilman mausteita

Kauppiailta ja lihamestareilta saadun palautteen perusteella tuotteen saksankielinen nimi Finnischer Weichnachtsschweinebraten (suomeksi suomalainen jouluinen porsaan paisti) aiheutti kuluttajissa jonkin verran hämmennystä: nimen perusteella he olettivat, että kinkku olisi ollut jouluisesti maustettu esimerkiksi neilikalla tai kanelilla. Eipä tullut tämä näkökulma mieleenkään. Näppärimmät asiakkaamme lyhensivät lennosta tuotteen nimen nimikylteissään porsaan paistiksi, ja myynti jatkui. 

Suomessa joulun alla julkaistu Atrian lehdistötiedote joulukinkuista sisälsi maininnan myös Saksan joulukinkkulanseerauksesta, mikä sai Saksassa asuvat suomalaiset kuluttajat liikkeelle. Kuluttajapalvelun kautta tuli useampikin kysely, että mistä Saksan myymälöistä Atrian kinkkuja pääsisi ostamaan.

Vahva olettamus siis on, että uuniin on kinkku Saksassakin päätynyt.  

Miten saksalainen kuluttaja kinkun valmisti, tai mitä he siitä pitivät? Tutkittua tai varmistettua tietoa tästä ei ole, mutta saksalaisesta kotikeittiöstä löytyy uuni siinä missä meillä suomalaisillakin ja perinteinen uunivalmistusresepti oli tarjolla kinkun ostajille. Vahva olettamus siis on, että uuniin on kinkku Saksassakin päätynyt.  

Tulevaan pääsiäiseen meillä on nyt työn alla hieman pienempi, noin 2,5 kilon juhlakinkku, ja antibioottivapaasta raaka-aineesta sekin. Jatkoa Saksan kinkuille on tulossa siis ainakin seuraavan sesongin verran.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Katja Koliini

Katja Koliini on Atrian viennin tuoteryhmäasiantuntija. Atrialainen tekemisen meininki ja mukavat työkaverit tempaavat Katjan mukaansa. Laajemmassa kuvassa suomalaisen ruoantuotannon ja ruokaviennin edistäminen motivoivat häntä. 
Katja haluaisi ymmärtää paremmin ja syvemmin eri maiden kuluttajia. Vapaa-ajan haaveena on opetella soittamaan pianoa jonain päivänä.
Katjan saavat hyvälle tuulelle kohtaamiset ihmisten kanssa ja lasten ilo. Maailma muuttuu paremmaksi myös suklaalla ja muilla herkuilla. Katja rentoutuu luonnossa ja liikkumalla, mieluiten ystävien seurassa.
Katjan tämän hetken ruokasuosikki on kanapastasalaatti. Parhaat reseptit syntyvät omasta päästä ja yleensä spontaanisti. Juhlahetkiin hän etsii reseptit netistä. Pihvin paistamisen Katja jättää muille, mutta syö pihviä sujuvasti. Katja on aamuihminen ja saakin aamuisin aikaan vaikka mitä.

Lue kirjoittajan muita blogeja