Atria.com logo

E-koodit ja jauhomakkarat: Totuus suomalaisista ruokamyytteistä

29.8.2024
Ruoka Ja Trendit Blogit

Atrian maaliskuussa 2024 toteuttama ruokakysely* tarjoaa mielenkiintoisia näkemyksiä suomalaisten ruokailutottumuksista ja -asenteista. Tässä muutamia keskeisiä havaintoja.  

Laatu ja tuoreus elintarvikkeissa. Tuoreus, hyvä maku ja turvallisuus ovat tärkeimpiä ominaisuuksia, joita kuluttajat etsivät laadukkaista ruokatuotteista. Kun puhutaan elintarvikkeiden tuoreudesta, monella meistä on vahva mielikuva, mitä se tarkoittaa. Todellisuudessa tuoreus kuitenkin tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Jollekin tuore on sitä, että liha ei ole matkustanut ympäri maailmaa ja joillekin se tarkoittaa, että ruoka on vasta teurastettu, korjattu, valmistettu, eikä sitä ole säilytetty pitkään. Myös säilöntäaineettomuus viestii osalle kuluttajista tuoreutta.   

Jollekin tuore on sitä, että liha ei ole matkustanut ympäri maailmaa ja joillekin se tarkoittaa, että ruoka on vasta teurastettu, korjattu, valmistettu, eikä sitä ole säilytetty pitkään.

Mitä maustekaapistasi löytyy? Avaatko koskaan ruokakaappisi ja mietit, miksi siellä on aina sama purkki kikherneitä, joka ei koskaan päädy lautaselle? Tai maustekaapissa on se mystinen maustepussi, jonka alkuperää et muista ja jonka päiväyskin on mennyt umpeen jo ennen esikoisesi syntymää? Puolella suomalaisista talouksista löytyy maustekaapista maltillisesti yleisimmät mausteet eli lähinnä suolaa ja pippuria, ja 40 prosenttia kertoo maustekaappinsa sisältävän paljon erilaisia mausteita. Mitä aarteita sinun maustekaapistasi löytyy? 

E-koodit: turvallisia lisäaineita vai syytä huoleen? E-koodit, nuo mystiset numerot, jotka saavat meidät tuntemaan itsemme kemisteiksi ruokakaupassa. Vaikka lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee E-koodit haitallisiksi, totuus on, että E-koodit eivät ole pahasta. E-koodi on merkintätapa hyväksytyille elintarvikelisäaineille EU:ssa, mikä tarkoittaa, että ne ovat läpäisseet turvallisuusarvioinnin. Lisäaineet lisätään tuotteeseen tarkoituksella ja ne ovat käyneet läpi perusteellisen turvallisuusarvioinnin ennen hyväksyntää. 

Vaikka lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee E-koodit haitallisiksi, totuus on, että E-koodit eivät ole pahasta. 

Ravitsemustietous. Kuinka hyvin me suomalaiset oikeasti osaamme syödä ravitsemuksellisesti oikein? Tutkimuksen mukaan olemme tässä aika hyviä! Tiedämme, että kasvisten ja täysjyväviljatuotteiden käyttöä tulisi lisätä ja suolan sekä sokerin käyttöä vähentää. Kananmunien ja maitotuotteiden suhteen ollaan hieman epävarmoja siitä, tulisiko käyttöä vähentää vai lisätä. 

Jauhomakkarat ja värjätty jauheliha. Makkara ja jauheliha ovat suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiviä. Monet suomalaiset puhuvat jauhomakkaroista, ja yli 70 prosenttia uskoo, että jauhoja lisätään makkaran hinnan alentamiseksi. Todellisuudessa perunatärkkelystä (perunajauhoja) käytetään makkaran rakenteen parantamiseen. Monet uskovat myös, että jauhelihaa värjätään punaiseksi. Vain alle 30 prosenttia suomalaisista tietää, että jauhelihaa ei värjätä. 

Yli 70 prosenttia uskoo, että jauhoja lisätään makkaran hinnan alentamiseksi.

Suomalaiset tietävät paljon ruokaan liittyvistä asioista, mutta on myös monia uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Näiden uskomusten oikaiseminen on tärkeää, jotta voimme tehdä tietoisempia ja terveellisempiä valintoja ruokapöydässämme. 

*Lähde: Atrian Ruokakysely 03/2024, tutkimuksen toteutus Webropol, otanta Suomen OnlineTutkimus Oy, N=639. Vastaajat ovat iältään 18–74-vuotiaita ja edustavat Suomen väestöä iän, sukupuolen ja asuinalueen suhteen. He päättävät talouden ruokaostoksista. 

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Mervi Mäkynen

Mervi Mäkynen työskentelee Atrialla markkinatutkimusanalyytikkona. Hän kokee tyytyväisyyttä siitä, että on saanut olla mukana aitiopaikalla tarkastelemassa Atrian tapaa tehdä töitä. Se on tapa, jossa oikeanlaiselle ylpeydelle ja onnistumisen ilolle on aina oma paikkansa – oli sitten kyse kananlihan pakkaamisesta tai tuoteryhmätekemisistä. Mervi on huomannut, että iän karttuessa tulee yhä selvemmäksi, että aina ja kaikessa voi kehittyä. Avoin mieli on hyvä työase.

Lue kirjoittajan muita blogeja