Atria.com logo

Grillaus – odotetuin ruokasesonki

15.5.2024
Ruoka Ja Trendit Blogit

Aurinko paistaa! Vihdoin lämmintä pitkän talven jälkeen! Grilliruoka tuoksuu savun kanssa! Joku rento juoma tarjolla ja mukavaa seuraa!

Siinäpä se. Talvella pimeässä ja loskassa viluissaan kiteytetty odotus siitä, mitä tuleva kesä taas tuo tullessaan. Suomen vuodenaikojen vaihtelu luo meille monenlaisia sisältöjä elämään, ja yksi niistä laajimmin odotetuista on grillaus kesällä. Laaja se todella on, sillä 72 prosenttia Suomen väestöstä grillaa.

Parin takatalven jälkeen sitten huhti-toukokuun vaihteessa päästään asiaan.  

Toiveikkaaseen odotukseen kiteytyy ruoan lisäksi paljon rentoutta tuovia elementtejä, jotka jotenkin kireän talven jälkeen alkavat tiedostamattakin muodostua takaraivoon, kunhan aurinko vain ensimmäisen kerran pilkistää maaliskuussa.

Parin takatalven jälkeen sitten huhti-toukokuun vaihteessa päästään asiaan. Ensimmäinen grillaus tapahtuu suurella innolla, ja kun kaasupullo on saatu toimimaan tai hiilet on jälleen löydetty, saatetaan tuli saada aikaiseksi juuri ennen kuin näpit lopullisesti jäätyvät.

Grillaus on miesten hommaa

Tuli on grillauksen keskeisimpiä elementtejä. Ja tulen käytön kautta grillaukseen liittyy vaaran tuntu. Niinpä grillaus on miesten juttu. Naiset nimittäin kaihtavat sitä tulen kanssa pelaamista, ja ovat siten ulkoistaneet homman miehille. Grillaus on ainoa ruokaan liittyvä ilmiö, jossa miehet ovat pääosassa. Noin 60 prosenttia kaikesta grillauksesta on miehen tekemistä, 15 prosenttia naisen ja loput enemmän tai vähemmän yhdessä. Grillausta voi sanoa suureksi ruoanlaittoa tasa-arvoistavaksi ilmiöksi. No täytyy muistaa, että kun se mies touhuaa ulkona tulen kanssa, niin saattaa nainen samalla tehdä sisällä neljä muuta ruokalajia kyseiseen ateriaan. Mutta ainakin nyt jokin osa kokkauksesta on vastuutettu miehille.

Makkaran grillaukseen yhdistyy aikamme megatrendi eli helppous.

Rennosti ottamiseen liittyy myös grillattavien ruokien valinta. Silloin ei pingoteta terveellisyyden tai vastuullisuusajatusten kanssa, vaan tavoitteena on nautinnon maksimointi. Niinpä makkara on pitänyt pintansa Suomen grillatuimpana ruokana. Makkaran grillaukseen myös yhdistyy aikamme megatrendi eli helppous. Paketti auki, pari viiltoa ja grillattava on valmis. Kana on kyllä kirinyt vuosi vuodelta kiinni makkaran suosiota grillatuimpana tuotteena. Kasvisten grillaus lisukkeeksi siinä samalla vakiinnutti asemansa jo kymmenkunta vuotta sitten.

Jokainen grillaushetki on kuin miniloma: irtiotto arjesta ja varsinkin siitä arkikokkauksesta.

Grillauksen vahvuus ilmiönä selittyy sillä, että jokainen grillaushetki on kuin miniloma: irtiotto arjesta ja varsinkin siitä arkikokkauksesta. Kyse on hetkeen tarttumisesta, useimmiten vielä yhdessä muun perheen tai kavereiden kanssa. Ulkoilma, tuoksut, lämpö ja tuli. Jotain alkukantaista tunnelmaa välittyy tuosta kaikesta vaistojemme ja historian havinan kautta nykyhetkeen. Tuo tunne alkukantaisesta kokkauksesta on grillauksen ydin!

Kirjoitus perustuu useisiin Atrian teettämiin tutkimuksiin grillauksesta.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Jukka Saarenpää

Jukka Saarenpää on tutkimuspäällikkö, jonka mielestä on kunnia-asia olla edistämässä suomalaista maatalous- ja ruokakulttuuria sekä alan taloutta. Oivallus – eli kansainvälisesti ilmaistuna insight – on työn suurin ilo.
Vapaa-ajalla Jukka pelaa talvisin intohimoisesti padelia ja vähän rennommin sählyä sekä tennistä. Kesäisin sitten golffilla yritetään saada tarvittava askelmäärä kasaan. Iltaisin ja öisin hioo taktiikoita panssarivaunun komentajana World of Tanksissa. Musiikillisesti Jukka rentoutuu kuuntelemalla Šostakovitšin ja Metallican sinfonioita. Hän on myös armoton YouTube-ohjeilla toimiva tee-se-itse-mies ja pitää kotiväen jännitystä yllä remppaamalla kaiken itse putkistoista autoihin. Ruoanlaitto tahtoo keskittyä viikonloppuihin ja sous vide -ohjeilla saa aikaan enemmän tai vähemmän onnistuneita aterioita.

Lue kirjoittajan muita blogeja