Atria.com logo

Possujen hyvinvointi kehittyy tieteen ja käytännön avulla

17.9.2024
Kotimaisuus & alkuperä Blogit

Eläinten hyvinvointi on aihe, joka herättää tunteita ja vaatii huomiota erityisesti tuotantoeläimistä puhuttaessa. Meidän on pidettävä eläimistä hyvää huolta. Tietoisuus siitä, miten liha päätyy lautaselle, on kasvanut. Entistä useammat haluavat tehdä eettisiä valintoja. Lihaa täytyy voida syödä hyvällä omallatunnolla, se on meidän vastuumme. Eläinten hyvinvointi ohjaa kuluttajan valintoja niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.  

Eläinten hyvinvointiin panostaminen on investointi tulevaisuuteen. Keinoja on monen tasoisia, mutta yksi merkittävimmistä on emakoiden porsitusolosuhteiden kehittäminen. Atrialaiset porsastuotantotilat alkoivat siirtää katsetta vapaaporsitusratkaisuihin noin kymmenen vuotta sitten, ja tällä hetkellä jo yli puolet porsaista syntyy vapaaporsituskarsinoissa. Porsastuotantotilalliset halusivat vapaaehtoisesti vastata kuluttajan ja yhteiskunnan odotuksiin. Muutoksen hinta on kuitenkin ollut kymmeniä miljoonia euroja.  

Porsastuotantotilalliset halusivat vapaaehtoisesti vastata kuluttajan ja yhteiskunnan odotuksiin.

Vapaaporsitukseen siirtymisen alkuvaiheessa meillä oli paljon pelkoja. Euromääräiset investoinnit olivat suuria, ja Ruotsissa siirtymä ei ollut hallittu ja onnistunut. Tietoa ja kokemusta ei ollut. Emakoiden porsitushäkki oli tehty suojaamaan porsaita, eikä pelkästään sen poistaminen parantanut hyvinvointia. Koko kokonaisuus täytyi hahmottaa. 

Tieteentekijäpossut 

Kun ensimmäiset vapaaporsitustilat olivat valmistuneet, käynnistimme Helsingin yliopiston kanssa Vapaaporsituksella parempaa hyvinvointia -tutkimushankkeen. Hanke toteutettiin oikeilla tiloilla päivittäin eläimiä hoitavien henkilöiden kanssa. Heiltä saimme käytännön näkemystä. Lisäksi tarvittiin tieteellistä tutkimusta ja eri alojen osaamista. Tutkimus ja käytännön kokemus yhdessä toivat lisäarvoa kaikille toimijoille.  

Laajemman mittakaavan vapaaporsitusta on vain Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Hankkeen tuloksista on valmistumassa väitöskirja, ja ensimmäinen julkaisu on valmis. Atrialaiset possut ovat olleet tieteentekijöinä, ja toivottavasti ne edesauttavat globaalisti hyvinvoinnin lisääntymiseen. Käytännössä laajemman mittakaavan vapaaporsitusta on vain Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Yksikään tila ei palaisi enää vanhaan aikaan. Tilalliset ovat tyytyväisiä eläinten hyvinvoinnin parantumiseen.  Varmaa on myös se, että eläinten hyvinvointi ei parane supistamalla tuotantoa Suomessa ja siirtämällä sitä muihin maihin. 

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Niina Immonen

Niina Immonen työskentelee kehityspäällikkönä Atria Sika -ketjussa. Organisointikykyinen atrialainen on ylpeä voidessaan osaltaan vaikuttaa siihen, että kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus syödä puhdasta, turvallista ja maukasta ruokaa. Vapaa-ajallaan Niina pyrkii kehittymään paremmaksi juoksijaksi. Lisäksi hän rentoutuu mökillä ja raviurheilun parissa. Erityisen hyvälle tuulelle Niinan saa se, kun atrialaisella sikatilalla sekä eläimet että yrittäjä voivat hyvin! Niinan ruokabravuuri on pulled pork, mutta oikeastaan nainen kokee olevansa parempi elävien eläinten kanssa – vaikka hyvä ruoka onkin lähellä sydäntä.

Lue kirjoittajan muita blogeja