Atria.com logo

”Toiselle tuttu on taattua, toiselle kokeileminen on intohimo”

01.3.2024
Vastuullisuus Kotimaisuus Ja Alkupera Vahittaiskaupat Näköaloja ruokaan -artikkelit

– S-ryhmälle brändituotteet ovat tärkeitä. Monella asiakasomistajallamme on vahvakin mieltymys tietyn brändin tuotteisiin. Brändituotteen lisäksi kuluttajilla on selkeä mielikuva sitä myyvästä kaupasta, toteaa SOK:n PT tuoteryhmä-johtamisesta vastaava Jari Simolin.

Simolin tietää, mistä puhuu, ovathan S-ryhmän brändit, etenkin S-Etukortti ja Prisma, monissa asiakastutkimuksissa asiakkaiden eniten arvostamien brändien joukossa. S-ryhmä on viimeksi tänä vuonna napsinut kärsisijoja ketjubrändeineen myös Sustainable Brand Index -tutkimuksessa*.

– Tehtävämme on tarjota vaihtoehtoja niin, että samassa tuotekategoriassa on myynnissä eri hintapisteissä erilaisia tuotteita. Joillekin kuluttajille tuttu on turvallista, toisille taas uuden kokeileminen on intohimo.

Simolinin mukaan brändillä on hyvät oltavat, jos sen tuotekehitys pysyy trendien vauhdissa.

Lähes kuuden miljoonan kuluttajan mieltymysviidakossa kaikille on yhteistä se, että brändi on niin makumaailmaltaan kuin hintatasoltaankin lupauksensa mukainen. Vauhdikkaasti vaihtuvien trendien ajassa niin brändinhallinta kuin uusien synnytyskin on entistä konstikkaampaa. Simolinin mukaan brändillä on hyvät oltavat, jos sen tuotekehitys pysyy trendien vauhdissa.

– Iso osa uutuustuotteista ei joko koskaan päädy valikoimaan tai ne poistuvat hyllyiltä ensimmäisen valikoimajakson jälkeen. Se, että valmistaja mieltää oman tuotteensa brändiksi, ei aina toteudu kuluttajamarkkinoilla. Totuus on se, että moni niin sanotuista brändeistä on tuotemerkkejä, jotka eivät koskaan kasva brändeiksi kuluttajien mielissä.

Se, että valmistaja mieltää oman tuotteensa brändiksi, ei aina toteudu kuluttajamarkkinoilla.

– Itsekin olen yllättynyt muutamien vahvojen brändien kompastelusta taloudellisen tilanteen kiristyessä. Samaan aikaan joku edullisempi brändi on onnistunut nostamaan asemaansa. Simolin tunnistaa brändimieltymyksiä myös itsessään.

– Leviksen farkuillle olen ollut sataprosenttisen brändiuskollinen, samoin Fazerin supersalmiakille. Aika ajoin kokeilen muitakin makuja, mutta toistaiseksi paluu on ollut varma.

 

*Vuosittainen Sustainable Brand Index on Euroopan laajin kuluttajien vastuullisuusmielikuvia kartoittava tutkimus.

 

Kirjoittaja on SOK:n PT tuoteryhmä-johtamisesta vastaava Jari Simolin. 

 

Lue myös: Tienoon laajimmat valikoimat

Lue Hyvä Ruoka 1/2024 asiakas-ja sidosryhmälehti täältä 

Jaa