Koskenkorvan kylä lämpiää A-Rehun kuivurin lauhdevedellä

Todellinen kiertotalouden taidonnäyte
Koskenkorvan kylä lämpiää A-Rehun kuivurin lauhdevedellä
Upouusi A-Rehun ohrarehukuivuri Ilmajoen Koskenkorvalla on todellinen kiertotalouden taidonnäyte.
38 metriin kohoava kuivuri paitsi mahdollistaa etanolin valmistuksessa syntyvän sivuvirran käytön eläinten ruuaksi, se ottaa talteen valtavan määrän energiaa sekä omaan käyttöön että Koskenkorva-viinastaan tunnetulle Anoralle.
Samalla tontilla A-Rehun kanssa toimiva Anora hyödyntää kuivauksessa vapautuvaa, puhdistettua höyryä tislausenergiana, kun taas A-Rehun oma tehdas käyttää kierrätyshöyryä kuivien rehujensa rakeistuksessa.
A-Rehun rehuliiketoiminnan johtaja Ilkka Ala-Fossi kertoo, että lähes 90 prosenttia kuivurissa syntyvästä höyrystä otetaan talteen.
Vuonna 2024 rakennettu uusi kiertohöyrykuivuri on korvannut 1980-luvulla rakennetun edeltäjänsä. Vaikka lopputuote, eli ohrakuitu on sama, energiatehokkuus uudessa laitoksessa on täysin eri luokkaa. A-Rehun teknisen päällikön Jussi Maasalon mukaan lähes 90 prosenttia kuivurin käyttämästä energiasta palautuu takaisin uudelleenkäyttöön, ja siitä riittää myös muualle myytäväksi.
– Tässä puhutaan kymmenien tuhansien megawattituntien säästöstä, millä on myös iso taloudellinen merkitys, Maasalo sanoo.
– Säästyvä energia vastaa vuositasolla tuhansien omakotitalojen energiankäyttöä, jatkaa Ala-Fossi.
Kuivuri on Maasalon mukaan ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassa.
– Kun höyry voidaan ottaa talteen ja käyttää uudelleen, se on kiertotaloutta parhaimmillaan.
Näin kuivuri toimii
Uusi kuivuri saadaan täyteen ajovauhtiin kevään 2025 aikana.
Laitos kuivattaa Anoran tärkkelysprosessista sivuvirtana syntyvää kosteaa kuituainesta, jota A-Rehu käyttää ohrarehujensa raaka-aineena.
Kuivurissa on 750 kilowatin moottori, joka kierrättää putkistossa 180-asteisella höyryllä kuumennettua ilmaa. Kostea ohrakuitu syötetään ilmakiertoon. Putkistossa se kiertää ylös alas sekä luovuttaa samalla kosteutta kuumaan ilmaan.
– Kuivunut jauho putoaa kuivurin yläosassa olevan syklonin pohjalle, ja vapautunut höyry otetaan talteen. Kun kosteus on poistettu, ilma palaa putkistoon ja kiertää siellä yhä uudelleen ja uudelleen, Ala-Fossi selvittää.
Kuivurissa pyörii kerralla vain pieni määrä kuitua, joka kulkee nopeasti prosessin läpi: kuivaus kestää maksimissaan vain puoli minuuttia.
– Se ehtii kuitenkin kuivata kaiken prosessista tulevan kuidun, ja kasvunvaraakin on tuleville vuosille.
Valmis tavara siirtyy kuljettimella siiloon, josta se annostellaan rehujen raaka-aineeksi.
Osa kuidusta käytetään A-Rehun Varkauden tehtaalla. Jos kuitua saadaan yli omaan tarpeen, sitä voidaan myös myydä suoraan lähialueen nautatiloille.
Ala-Fossi kertoo ohrakuidun olevan mainio rehuraaka-aine.
– On tärkeää ja järkevää, että se hyödynnetään ruokaketjussa, eikä se mene esimerkiksi biokaasulaitokselle.
Monia erilaisia sivuvirtoja
Anoran tärkkelysprosessissa ei synny sivuvirtana pelkästään ohrakuitua, vaan myös proteiinia. Proteiini päätyy ohravalkuaisrehuksi A-Rehulle.
– Tästä ohravalkuaisesta haihdutetaan vettä pois ennen kuljetusta. Näin nostetaan sen kuiva-ainepitoisuutta, jolloin logistiikka on järkevämpää. Myös haihdutettu vesi palautuu osittain Anoralle. Voi siis sanoa, että vesi kiertää prosessin sisällä niin paljon kuin mahdollista. Pyrimme koko ajan kehittämään kiertoa niin, ettei vettä päätyisi jätevedeksi.
Eikä siinä vielä kaikki, sillä myös ohrankuoret ja hiilidioksidi laitetaan kiertämään.
– Ohra kuoritaan Anoran prosessin alkuvaiheessa, ja kuori käytetään energianlähteenä höyryntuotannossa. Käymisessä syntyvää hiilidioksidia taas menee kasvihuoneille ja muuhun teolliseen käyttöön.
Kylä lämpiää lauhdevedellä
Kuivurista saatavaa höyryä hyödynnetään paitsi lukuisissa omissa prosesseissa, sen puhdistuksessa syntyvillä lauhdevesillä myös lämmitetään Koskenkorvan taajamaa.
– Lauhdevedet ovat hyvin kuumia, yli 100-asteisia. Kurikan Energia on rakentanut kaukolämpöverkon tänne tontin kulmalle, minkä ansiosta iso osa kaukolämpöverkon energiasta pystytään tuottamaan tällä lauhdevedellä, Ala-Fossi kertoo.
A-Rehun ja Anoran välinen yhteistyö on tiivistä ja se hyödyttää molempia tehtaita. Yksi esimerkki monien joukossa on siipikarjarehutehtaan kaurankuori, joka menee Anoran voimalaitokseen höyryntuotannon polttoaineeksi.
– Polttoaineomavaraisuus meillä on jo noin 60 prosenttia, sillä polttoaineena käytetään sekä ohran että kauran kuorta. Turpeesta on jo lähestulkoon voitu luopua. Polttoaineomavaraisuutta pystyttiin lisäämään tuntuvasti jo yli 10 vuotta sitten, kun siipikarjarehujen valmistus ja samalla kauran kuoriminen aloitettiin.
Lämpöarvoltaan erinomaista kaurankuorta riittää sitäkin lähialueen lämpölaitoksille ja maatiloille.
– Esimerkiksi Kurikan Energia käyttää sitä kaukolämmön tuotantoon.