Atria.com logo

Mätäkuu: urbaanilegenda vai vakavasti otettava riski?

07.8.2014
Grillaus Laatu Ravitsemus

Mätäkuu – kuukausi jolloin kaikki ruoasta ihmisiin pilaantuu, mädäntyy ja tulehtuu herkemmin kuin normaalisti. Tutkimusten mukaan mätäkuussa ei ole kyse urbaanilegendasta vaan todellisesta ilmiöstä. On todennäköisempää saada haavainfektio juuri heinä-elokuun vaihteessa kuin milloinkaan muulloin vuoden aikana.

Elintarvikkeiden kohdalla ei löydy vielä yhtä vahvaa tilastoa pilaantumisesta, mutta ei tarvitse katsoa kuin Suomen säätilastoa korkeimmista keskilämpötiloista. Helteet ovat myös sitä todennäköisintä aikaa, jolloin suomalaiset mökkeilevät ja retkeilevät. Tällöin kylmäketju katkeilee, ja ilmasto-olosuhteet takaavat loistavat kasvuolosuhteet pöpöille.

Unohtuiko taasottaa kauppareissuun kylmälaukku mukaan? Vaikka matka olisi lyhyt, niin ruokakassin lämpötila ehtii helteillä nousta useita asteita matkan aikana, kun autokin on ensiksi nostanut lämpötilansa ruotsalaisen saunan tasolle. Kylmäketjun katkot eivät lopu tähän: mökkiolosuhteissa ei välttämättä ole jääkaappia tai sen teho ei ihan yllä riittävään jääkaappikylmyyteen. Jokainen lisäaste heikentää ruoan säilyvyyttä ja antaa bakteereille paremmat olosuhteet lisääntyä tuotteessa.

Suomen kesä tosin huolehtii jääkaappilämpötiloista suurimman osan ajasta. Eipä tänä juhannuksenakaan kovasti tarvinnut huolehtia ruoan säilyvyydestä, kun maakellarissa oli lämpimämpää kuin ulkona. Mätäkuun (etenkin tänä vuonna koko Suomea lämmittävät!) helteet ovat siis poikkeuksellinen jakso Suomen vuodenkulussa. Myös ilman suhteellisen kosteuden nousu edesauttaa bakteerien kasvua.

Nämä tilastolliset (ja juuri nyt myös ihan selkänahassa tuntuvan konkreettiset) helteet aiheuttavat myös haavojen tulehtumista. Yleisesti ottaen taitaa mätäkuu aiheuttaa niitä haavojakin. Korkeampi lämpötila tarkoittaa yhtä kuin vähempää vaatetusta, joka tarkoittaa kasvavaa todennäköisyyttä saada haava kesäriennoissa. Tähän lisättynä kuuman kostea ilma, on tulehdukselle pedattu hyvät lähtökohdat.

Haavojen paranemiseen vaikuttaa toki muukin asia kuin pelkkä mätäkuu. Elimistön ravitsemustilalla on suuri merkitys haavojen paranemiseen. Esimerkiksi sinkin, raudan tai proteiinin puute voivat heikentää haavojen paranemista. Kannattaa siis huolehtia monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä proteiinin saannista etenkin silloin, kun sairastaa tai ikää on mittarissa kunnioitettava määrä.  Aminohapoista, joista proteiini muodostuu, etenkin arginiini edesauttaa haavojen paranemista. Arginiinia on liha- ja maitoproteiinissa runsaasti.

Jotta voisimme mätäkuun aikana nauttia vain niistä helteistä, niin huolehditaan ne kylmälaukut ja akut mukaan kauppamatkalle ja mökille. Haavojen syntymistä on vaikea ehkäistä, sillä vahinko harvoin ilmoittelee itsestään. Jälkihoidossa kannattaa kuitenkin olla huolellinen, ja siihen voi ottaa avuksi koko suvun kanssa yhdessä syötävät grillipihvit, kasvislisukkeita unohtamatta. Tämän voi tehdä hyvillä mielin – onhan niissä sitä proteiinia!

Jaa