Atria.com logo

Suomalainen omistaja – suomalainen ruoka

04.8.2014
Kotimaisuus & alkuperä Vastuullisuus

Suomalaisen elintarvikeketjun tulevaisuuden varmistamisessa kotimainen omistajuus on ehdoton edellytys. Useita elintarvikealan toimijoita ja sen mukana päätöksentekoa on jo siirtynyt ulkomaiseen omistukseen, eikä tästä kehityksestä ole erityisen hyviä kokemuksia.

Suomalaisen talouselämän ja samalla koko yhteiskunnan pulmana muiden joukossa ovat omistamiseen liittyvät kysymykset. Välillä tuntuu, etteivät suomalaiset uskalla tai osaa omistaa – osingot ja voitot yrityskaupoista kyllä maittavat – ja riskinottoa firman eteenpäinviemisessä pelätään. Yhteiskunta ja lainsäätäjä puolestaan ovat epävarmoja eletäänkö markkina- vai suunnitelmataloutta, ja hoitaa epävarmuuttaan säätelyn ja ohjauksen tulvalla.

Minkä tahansa yrityksen pitkäikäisyyden ja kehittymisen ehtona on pitkäkestoinen, vakaa omistajuus. Yritysten ja liiketoiminnan kehittämisessä korostetaan johtamisosaamista ja kykyä johtaa, mutta omistamisen osaamisesta ei niinkään puhuta, vaikka mielestäni pitäisi.

Yrityksen omistajat ovat nimittäin viime kädessä se taho, joka päättää yrityksen kannalta isoimmista asioista. Se tekee päätökset, missä ollaan mukana ja missä ei. Pääomahuolto on omistajien vastuulla ja tietenkin myös tulostavoitteiden asettaminen kuuluu omistajille.

Yrityksen kannalta kasvollinen, konkreettinen omistaja on erinomainen asia. On tiedossa kenen käsissä firma on. Atria on tässä suhteessa hyvässä tilanteessa. Sen omistajuus on vakaissa kotimaisissa käsissä ja näin ollen keskeisten omistajien ajallinen näkökulma yhtiön menestyksen varmistamiseen on ääretön – sukupolvelta toiselle –, mutta toisaalta myös terveen kärsimätön tuloksellisuuden suhteen.

Pitkäjänteiseen omistajuuteen kuuluu myös yrityskulttuurin ja tässä tapauksessa atrialaisuuden rakentaminen. Kyse ei ole julistuksista tai multiamediashowsta. Kyse on siitä ajattelu- ja elämäntavasta, jolla omistajat omistukseensa suhtautuvat. Toki yrityksen henkilöstöllä on valtava merkitys atrialaisuuden kehittymisessä, mutta tänäkin päivänä atrialaisen perusjuurevuuden vankka perusta lepää suomalaisessa maaseudussa ja siellä työtään tekevien ihmisten tavassa ajatella ja toimia.

Viime kädessä vain suomalainen omistaja ottaa vastuun kotimaisen elintarvikeketjun kokonaisvaltaisesta kehityksestä.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Juha Gröhn

Juha Gröhn on Atria-konsernin eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja. Hänelle ruoka on rakas toimiala, koska hyvää, laadukasta ruokaa on hienoa valmistaa ja kaupata. Toimeliaan miehen arki on usein kiireistä, ja Juhan tavoitteena onkin oppia ottamaan elämä välillä vähän rennommin. Hänet saavat hyvällä tuulelle arjen hauskat tapahtumat sekä muiden ihmisten hymyt. Juha rentoutuu hyvän ruoan, lukemisen, metsätöiden, mökkeilyn ja liikunnan parissa. Ruokabravuureita miehellä on monia. Esimerkiksi kokonaisena puuhiiligrillillä paistettu, yrteillä ja kasviksilla täytetty naudan sisäfilee tai leivinuunissa ylikypsäksi paistettu vain suolalla maustettu sian lapa, etuselkä tai kylki – tämän ruoan voi huolettaa heittää aamulla metsään lähtiessä uuniin ja nauttia illalla mökille palatessa.

Lue kirjoittajan muita blogeja