Atria.com logo
Lehdistötiedotteet | 25.11.2015

Uudistuneesta Atria.fi:stä parhaat vinkit kotikokin joulupöytään

Hyvän ruoan merkitys on jouluna suuri ja 80 % kuluttajista on sitä mieltä, että perinteiset joulutuotteet tuovat joulun. Naisille joulussa korostuu yhdessäolo, kynttilöiden polttaminen ja lahjojen antaminen. Miehille joulussa parasta taas on kinkun syöminen!

Kuka tekee suomalaisten jouluostokset?

Suomessa lapsiperheet käyvät usein joulupöytään isovanhempien luona. Lapsiperheiden osuus arjen ruokaostoksista on jopa 31 %. Jouluna osa lapsiperheistä vaikuttaa kuitenkin jättävän ruokaostokset muiden harteille, sillä jouluruokaostoksista lapsiperheiden osuus on vain 23 %. Vanhemmista, yli 55-vuotiaista pareista taas lähes kaikki tekevät jouluruokaostoksia. Vanhempien parien keskiostos jouluna on myös selvästi muita suurempi.

Suomalaisten rakkain ruoka jouluna on kotimainen kinkku

Kinkun asema suomalaisessa joulupöydässä on horjumaton. Suomalaisista 57 % nimeää kinkun itselleen joulun tärkeimmäksi ruokalajiksi. Seitsemän kymmenestä suomalaisesta kotitaloudesta hankkii joulukinkun, joita myydään joulun aikaan noin 7 miljoonaa kiloa. Kinkun ostokriteereistä tärkein on suomalaisuus, sillä kinkun ostavista kotitalouksista 93 % valitsee suomalaisen kinkun. Niistä kuluttajista, jotka arvostavat suomalaisuutta, 55 prosentille jäljitettävyys on myös hyvin tärkeä ostoperuste. Vastuullisen kotimaisen tuotantotavan merkitys ostopäätöksissä korostuu yhä enemmän ja tilamerkittyjen tuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan. Atria toi tilamerkityt joulukinkut myyntiin jo jouluna 2013. Tutustu Atrian joulukinkkuihin.

Atria Mestari apuna joulukinkun valmistuksessa

Jos tänä jouluna joulukinkun paisto aiheuttaa päänvaivaa, ei ole mitään syytä huoleen, sillä apu on lähellä. Joulukinkkujen asiantuntija, Atria Mestari Tomi Nevala päivystää Atrian Facebook-sivulla aatonaattona 23.12 koko illan klo 18–23 ja vastaa kinkunpaistoon liittyviin kysymyksiin. Atria Mestarin avustuksella kinkunpaisto sujuu kuin tanssi ja jouluaattona pöydässä maistellaan varmasti herkullista kinkkua.

Joulukinkun paistamiseen on hyvä valmistautua jo ennen h-hetkeä, joulukinkun tarkat paisto-ohjeet löytyvät Atria.fi:stä.

Kun joulukinkku on paistettu täydellisen kypsäksi, herkullinen kuorrutus kruunaa kokonaisuuden. Perinteisten joulumakujen ystävät kuorruttavat joulukinkun piparkakuilla ja aurajuustolla. Aasialaisittain kuorrutettu kinkku taas tuo joulupöytään eksoottisen tuulahduksen. Kuorrutusten ohjeet sekä paljon muuta hyvän mielen ruoka-asiaa löytyy uudistuneesta Atria.fi:stä.

Soihdut sammuu, ruokaa jäi yli?

Jouluna moneen ruokapöytään istuu tavallista suurempi ja sekalaisempi seurue, jolle sopivan ruokamäärän arvioiminen on arkea haastavampaa. Jouluna pöydän pitääkin notkua, mutta usein ruokaa valmistetaan juhlapyhinä liikaa. Jouluna syntyvää ruokahävikkiä on kuitenkin helppo torjua Atria Mestari Tomi Nevalan vinkkien avulla. Annoskoot auttavat tarjottavien ruokamäärien suunnittelussa ja hävikin estämisessä. Myös ruokailijoiden erikoisruokavaliot kannattaa huomioida. Ruokamääriin vaikuttaa myös se, kuinka monta ruokalajia illan aikana on tarjolla. Runsas alkuruokapöytä ei kaipaa suuria määriä pääruokaa ruokailijaa kohden.

Lue Atrian blogista Atria Mestari Tomi Nevalan ohjeita annoskokojen laskemiseen sekä vinkkejä ylijääneiden jouluruokien hyödyntämiseen joulun jälkeen.

Atria Mestarit apunasi

Atria Mestarit ovat lihan ja ruoan asiantuntijoita, joilta saa parhaat neuvot lihan käsittelyyn ja ruoanvalmistukseen. Atria Mestarit antavat ideoita ja inspiraatiota myös vaikka viikon ruokalistaan tai pihvin lisäkkeisiin. Atria Mestarien päivystävät säännöllisesti Atrian Facebook-sivulla ja vastaavat kuluttajien kysymyksiin. Atria Mestareita voi tavata myös kaupassa ja erilaisissa ruokaan liittyvissä tapahtumissa esittelemässä tuotteita ja antamassa vinkkejä niiden valmistukseen.

Lähteet:
Lihatiedotus. Tiedote 26.11.2014
Atria toimitusdata, kg
Suomalaisen työn liitto/ Taloustutkimus internet-paneeli 11/2014 N=1166
Atria Joulututkimus 2013.
Nielsen Homescan, Joulutuotteet-tietokanta, 8 vko päättyen 28.12.2014 vs ed. vuosi, Koko Suomi*
TNS/ RISC Monitor 2013 N=5031Taloustutkimus Suomi Syö 2013
Suomalaisen työn liitto; Joulututkimus 2013

Lisätietoja:
Tiedottaja Marja Latvatalo, Atria Suomi Oy,  P. +358 400 777 874, marja.latvatalo@atria.com

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen