Atria.com logo

Ympäristö, suomalaisen ruoan elinehto

15.5.2017

Ympäristön kunnioittaminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö ruoantuotannon ja kulutuksen kaikissa vaiheissa on meidän jokaisen – tuottajien, teollisuuden, asiakkaiden ja kuluttajan – vastuulla. Se on myös Atrian ja jokaisen atrialaisen vastuulla. Tätä kaikkea me edellytämme myös yhteistyökumppaneiltamme.

Atrian toiminnassa tärkeintä on vähentää toiminnan suoria ympäristövaikutuksia. Pystymme toiminnoissamme parhaiten vaikuttamaan energian ja veden kulutukseen sekä ehkäisemään jätteiden ja ruokahävikin syntyä. Tätä työtä olemmekin menestyksekkäästi tehneet jo vuosia.

Atrian toiminnassa tärkeintä on vähentää toiminnan suoria ympäristövaikutuksia. 

Hyvänä esimerkkinä tästä on konsernitasoinen hävikki-hankkeemme ja pitkäaikainen energiankäytön tehostamistavoite, jossa me Atria Suomessa onnistuimme mainiosti: Määränpäänä oli 9 prosentin energiatehokkuustavoite vuodesta 2008 vuoteen 2016. Me tehostimme 13 prosenttia!

Nurmoon kahden vuoden kuluessa nousevan Suomen suurimman aurinkosähköpuiston ainoa tarkoitus ei suinkaan ole piristää meidän atrialaisten työmatkanäkymiä. Tavoitteena on korvata aurinkosähköllä viisi prosenttia tehtaan vuosittaisesta sähkön tarpeesta.

Suomen suurimman aurinkosähköpuiston ainoa tarkoitus ei suinkaan ole piristää meidän atrialaisten työmatkanäkymiä. 

Ympäristönäkökulmien huomioiminen ei toki näin isossa yrityksessä jää pelkästään prosessien tasolle. Elintarviketuotannossa myös alkutuotannon valinnat vaikuttavat tuotteiden ympäristökuormaan. 

Etenkin ulkomaisen soijarehun käyttö tuotantoeläinten ruokinnassa näyttelee merkittävää roolia ympäristön – mutta myös selvän rahan ja suomalaisen työn tukemisen – näkökulmasta. Tässäkin asiassa Atria toimii vahvasti alkutuotannon tukena, ja etsii jatkuvasti uusia tuontisoijaa korvaavia rehuja.

Tässä on vain osa kaikesta siitä hyvästä ympäristötyöstä, jota teemme porukalla joka päivä. Kaikesta siitä muusta voi lukea lisää esimerkiksi Atrian juuri julkaistusta yritysvastuuraportista 2016. Se löytyy konsernin niin ikään uudistuneilta vastuullisuussivuilta osoitteesta atria.fi/vastuullisuus.

Miksi ympäristön huomioiminen on sitten tärkeää? Nykymaailmassa, kansainvälisen tason pelikentillä suomalaisen ruoan elinehto ja kilpailuvaltti ovat laadun sekä puhtauden lisäksi sen ympäristötehokkuus. Vain ympäristöystävällinen yritys voi menestyä näissä matseissa. Hyvästäkin on siis aina varaa parantaa!

Vain ympäristöystävällinen yritys voi menestyä näissä matseissa.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Mika Ala-Fossi

Mika Ala-Fossi on Atria Suomen toimitusjohtaja. Hän on nähnyt jo pitkän taipaleen yrityksen matkaa ja sen kehityksen maakuntasarjapeleistä kansainvälisten areenojen sarjaan. Tätä kehitystä hän katsoo erityisellä ylpeydellä. Mika nauttii hetkistä, kun pääse eteläpohjanmaalaisille markkinoille, pesäpallopeliin tai mihin tahansa tapahtumaan, jossa käristetään perinteistä ”kärväriä” – niissä hetkissä, käristemakkara kourassaan, hän aistii aidosti hyvää yhteistä fiilistä. Vapaa-ajallaan mies rentoutuu metsä-, metalli-, puu- ja maatöiden parissa. Talvisin lähes kaikki vapaa-aika hujahtaa jäähallien uumenissa kiekkojunioreita valmentaen. Mika nauttii mieluisimmin ateriansa kaikessa rauhassa aamukuuraisen Alajoen peltomaisemassa toisessa kädessään kahvikuppi ja toisessa lauantaimakkaravoileipä.

Lue kirjoittajan muita blogeja