Atria.com logo

Kiinalaisten makujen neljä ilmansuuntaa: Lu-keittiö

05.7.2017
Ruoan näköalat

Vuosisatojen saatossa kehittyneet kiinalaisen ruokakulttuurin perinteet tarjoavat yhden maailman rikkaimmista ja monipuolisimmista makumatkoista. Kiinalainen keittiö tarjoaa upean yhdistelmän luonnon antimia ja perinteisiä makuja, jotka saavat eri alueiden keittiöissä kullekin seudulle tyypilliset vivahteet.

Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa “kahdeksaan kulinaristiseen traditioon” tai “kahteentoista keittiöön”. Nämä tyylit eroavat toisistaan maantieteen, historian ja kulttuurin vaikutuksesta. Myös elämäntavat ovat jättäneet jälkensä keittiöiden makuihin. Kaikki nämä suuntaukset perustuvat Kiinan neljään pääkeittiöön, jotka ovat Shandongin keittiö eli Lu, Sichuanin keittiö eli Chuan, Kantonin keittiö eli Yue ja Jiangsun keittiö eli Su.

Kiinalainen keittiö tarjoaa upean yhdistelmän luonnon antimia ja perinteisiä makuja.

Lu-keittiö

Lu-keittiö tulee Shandongin provinssista ja on neljästä pääkeittiöistä pohjoisin. Shandongin provinssi sijaitsee meren äärellä Keltaisen joen suulla ja sillä on rantaviivaa yli 3000 kilometriä.

Provinssi on yksi Kiinan rikkaimmista maanviljelyseuduista ja tarjoaa runsaan valikoiman kasviksia sekä hedelmiä, mutta myös tuoreita merenantimia ja merisuolaa. Lisäksi keittiön tavoissa näkyy kungfutselaisuuden vaikutus, sillä kiinalainen filosofi Kungfutse oli kotoisin alueelta. Shadong on ollut myös keisarillisen hovin ydinalueita. Yuan dynastian aikana (1271 eaa–1368 eaa.) Lu-keittiöstä tuli keisarillisen hovin pääkeittiö, jonka jälkeen keittiön reseptit levisivät laajemmin Pohjois-Kiinaan.

Yksi Lu-keittiön suosituista kokkaustavoista on Bao, jossa ruoka valmistetaan nopeasti wokpannulla runsaassa kuumassa öljyssä paistamalla. Kuumuus säilyttää ruoan mehevyyden ja antaa rapean suutuntuman.

Klassisia annoksia ovat esimerkiksi paistettu karppi hapanimeläkastikkeessa tai haudutettu merimakkara kevätsipulin ja kahdesti kypsennetyn bataatin kanssa. Kirkkaat lihaliemet ja erilaiset keitot ovat tyypillinen osa Lu-keittiön ruoanvalmistusta.

Klassisia annoksia ovat esimerkiksi paistettu karppi hapanimeläkastikkeessa tai haudutettu merimakkara kevätsipulin ja kahdesti kypsennetyn bataatin kanssa.

Resepti

Kung Pao kana
(Sichuanin ja Shangdongin keittiö)

4 hlö / 30 min

Kung Pao kana on wokkaamalla valmistettu mausteinen annos, joka sisältää kanaa, maapähkinöitä ja kasviksia. Se on nimetty Ding Baozhenin, Qing-dynastian aikaisen Shandongin ja Sichuanin provinssien virkamiehen, mukaan. Tarinan mukaan hän toi annoksen mukanaan liikkuessaan näiden provinssien alueella. Tämän vuoksi resepti kuuluu sekä Chuan- että Lu-keittiöihin.

Ainekset

1 pkt Atrian Perhetilan broilerin fileesiivua (490g) tai paistileikettä (500g)
4 rkl maapähkinöitä
2 pilkottua kevätsipulia
1 kynsi hienonnettua valkosipulia
2 rkl hienonnettua inkivääriä
3 rkl rypsiöljyä

Marinadi

2 rkl soijakastiketta
2 tl kiinalaista riisiviiniä, voi korvata vaalealla sherryllä tai vodkalla 
1 tl maissitärkkelystä
1 rkl rypsiöljyä

Kastike

1 rkl kiinalaista mustaa viinietikkaa, voi korvata balsamiviinietikalla
3 rkl soijakastiketta
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl maissitärkkelystä
3 rkl vettä

Halutessasi puolikas hienonnettu punainen chili

Valmistaminen

Marinoi broileri. Pilko broileri pieniksi siivuiksi ja sekoita marinadin ainekset. Laita broileri marinoitumaan noin 10 minuutiksi.

Valmista tämän jälkeen kastike yhdistämällä kastikkeen ainekset. Valmistele valkosipuli, inkivääri, ruohosipuli ja halutessasi punainen chili.

Kuumenna wokpannulla 3rkl rypsiöljyä erittäin kuumaksi, lisää valkosipuli sekä inkivääri ja paista noin 20 sekuntia. Lisää tämän jälkeen broileri marinadeineen ja paista noin 3 minuuttia.

Kaada pannulle kastike ja sekoita. Lisää lopuksi maapähkinät ja kevätsipuli ja paista vielä minuutin ajan.

Tarjoile esimerkiksi keitetyn riisin ja wokattujen vihannesten kera.

 

Katso myös nämä Kiinan pääkeittiöiden suuntaukset ja reseptit: Chuan-keittiö ja Yue-keittiö

Jaa