Atria.com logo

Suomalaisilta pelloilta suomalaiseen ruokapöytään

23.1.2017
Kotimaisuus & alkuperä Liha

Ruokapöydässä on tarjolla kotimaista broileria.

Herkku on haettu hetki sitten lähikaupasta, joka on myy lähitilalla kasvaneita broilereita. Broilerinkasvattaja on puolestaan saanut nuoret kanaemot ja kukot kasvatettavakseen läheiseltä broilerihautomolta. Broilerin matka kanalasta ruokapöytään ei ole välttämättä fyysisesti pitkä – mutta se on silti työllistänyt tuhansia suomalaisia.

Itse asiassa lähes 10 000 henkilöä.

Koko elintarvikeala on Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala. Liha-ala on puolestaan suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin toimiala.

Yrityksiä on noin 300, osa suuria, osa keskisuuria ja osa pieniä. Pelkästään lihateollisuus työllistää melkein 10 000 henkilöä ja tarjoaa työpaikkoja eri koulutustaustaisille. Alalla on tarjolla töitä niin toisen asteen oppilaitoksista valmistuville kuin ammattikorkeakouluista ja yliopistoista valmistuneille. Osaamisvaade alalla on korkea ja se pystyy tarjoamaan mielenkiintoisia ja haasteellisia tehtäviä mm. myynnin, markkinoinnin, tuotekehityksen, pakkauskehityksen, ohjauksen, tuotannon, talouden, logistiikan ja IT:n parissa. Atria on esimerkiksi Seinäjoen seudun suurin yksityinen työnantaja.

Atria työllistää välillisesti tuhansia

Lihateollisuus työllistää lisäksi välillisesti suuren joukon eri alojen osaajia. Se on vahvasti integroitunut suomalaiseen maatalouteen. Lisäksi teollisuus ostaa ja käyttää monipuolisesti lihan lisäksi muitakin raaka-aineita tuotteissaan. Ala investoi infraan, koneisiin ja laitteisiin sekä rakennuttaa tiloja. Lihatoimiala ostaa monenlaisia palveluja muilta yrityksiltä, kuten kuljetuspalveluja, siivouspalveluja, tietotekniikkaa, huolto- ja korvauspalveluja jne.

Lihateollisuus suurimpana elintarviketeollisuuden toimialana on myös merkittävä veronmaksaja Suomessa. Esimerkiksi Atria toimii yhdeksällä paikkakunnalla ja työllistää Suomessa 2200 työntekijää.

Atrialainen tuotantoketju Pellolta pöytään on ainutlaatuinen monellakin tapaa. Meillä on Suomessa tuotantosopimukset lihantuottajien kanssa ja sitä kautta työllistämme tuhansia suomalaisia tuottajia ja Perhetiloja.

On äärimmäisen vastuullista ja tärkeää säilyttää ruoantuotanto Suomessa. Kotimaiseen lihaan ja tuotantoketjuun sitoutuminen poikii hyvää Suomelle. Valitsemalla suomalaisia tuotteita – suomalaista lihaa – myös kuluttaja jättää ruokaan käyttämänsä rahat Suomeen.

Ja nimenomaan suomalaiseen alkutuotantoon. Ovathan Atrian pääomistajat viime kädessä suomalaisia tuottajia.

Tallenna

Tallenna

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Merja Leino

Merja Leino on Atria-konsernin vastuullisuusjohtaja. Hän on työskennellyt Atrialla kohta lähes 30 vuotta ja sinä aikana atrialaisuus on muodostunut vahvaksi arvoksi. Merja pitää sanonnasta ’Teemme turvallista, terveellistä ja vastuullisesti tuotettua ruokaa’ ja että se on ihmisten tekemää. Tiedonjanoisen Merjan mielestä pahinta olisi pysähtyä paikoilleen; aina on varaa kehittyä. Hän arvostaa hyvää kotimaista ruokaa sekä sen takana olevaa koko ruoantuotannon ketjua. Vapaa-ajalla Merja unohtaa arjen murheet hevosten parissa. Ja kaiken yläpuolella ovat tietysti lastenlapset! 

Lue kirjoittajan muita blogeja