Atria.com logo

Kassavirta kasvuun äänen avulla

19.10.2021

Oikeanlainen äänimaailma ja musiikkivalinnat saattavat nostaa ravintolan myyntejä useimmilla kymmenillä prosenteilla. Tämän tietää äänisuunnittelun ammattilainen Lauri Domnick, joka kannustaa kaikkia yrityksiä miettimään omaa audioidentiteettiään.

Reilut parikymmentä vuotta sitten Lauri Domnick teki dj-keikkaa yökerhojen tanssilattioiden kulmilla. Uran edetessä miestä alkoi kiinnostaa, pystyisikö hän vaikuttamaan illan aikana soittamallaan musiikilla ravintolan myynteihin. Domnick kysyi myyntiluvut jokaisen illan päätteeksi ja vuosien aikana hän sai kerättyä itselleen tarkan datan siitä, minkälainen musiikki saa ihmiset avaamaan kukkaronsa baaritiskillä.
– Aloin suunnitella soittolistoja tarkemmin ja suunnitella iltaan erilaisia draaman kaaria. Sen ansiosta sain kasvatettua ravintolan myyntejä parhaimmillaan tuhansilla euroilla yhden illan aikana. Siitä lähti liikkeelle urani äänisuunnittelun parissa, Bauer Medialla työskentelevä Domnick kertoo.

”Sain kasvatettua ravintolan myyntejä parhaimmillaan tuhansilla euroilla yhden illan aikana.”

Käytännössä jokaiselle isommalle yritykselle on luotu vahva visuaalinen identiteetti. On logo, määritetty väri- ja kuvamaailma, sekä graafinen ohjeisto. Äänimaailman suhteen tilanne ei välttämättä ole yhtä mietitty. Audioidentiteetissä yrityksen äänimaailma suunnitellaan johdonmukaiseksi riippumatta siitä, kohtaako asiakas yrityksen mainonnassa, liiketiloissa, puhelinpalvelussa tai vaikka mobiiliapplikaatiossa. Sillä, että yritys on johdonmukainen myös korvalle, on suuri merkitys.
– Jokaisella brändillä on ääni, haluttiin sitä tai ei. Jos ääntä ei millään tavalla suunnitella, ei voida puhua tuottavasta äänestä, Domnick sanoo.

”Jokaisella brändillä on ääni, haluttiin sitä tai ei.”

Älykaiuttimet muuttavat ravintolabisneksen

Ihmiset käyttävät ääntä koko ajan enemmän. Puhutun sisällön kuuntelu on kasvanut, esimerkiksi podcastien ja äänikirjojen kulutus on noussut dramaattisesti viimeisten vuosien aikana. Ihmiset kommunikoivat äänellä esimerkiksi whatsapp-viestein ja Googlen äänihaut ovat tulevaisuutta. Domnickin mukaan yksi tulevaisuuden tärkeimpiä teknologisia innovaatioita ovat älykaiuttimet, joille käyttäjä voi puhua ja antaa komentoja. Natiivia puhuvien kaiuttimien myynti on kasvanut maailmalla räjähdysmäisesti.
– Älykaiuttimet eivät puhu vielä suomea, jonka takia niiden käyttö on meillä vielä harvinaista. Väitän, että ne tulevat muuttamaan bisnestä ja ravintola-ala on siinä keskeisessä asemassa. Ne toimijat, jotka ovat mukana ensimmäisten joukossa, voittavat pelin.

Domnickin mielestä yritysten tulisi pian pystyä vastaamaan muutamaan ääneen liittyvään kysymykseen. Ensimmäinen niistä on se, miten yritys löydetään äänen avulla. Onko verkkosivut optimoitu niin, että ne tukevat äänihakuja parhaalla mahdollisella tavalla?

Domnickin mukaan äänihauissa korostuvat erityisesti paikalliset haut. Niitä voivat olla esimerkiksi paras ravintola lähistöllä, mihin asti ravintola on auki tai löytyykö läheisestä hotellista vapaita huoneita. Lisäksi kannattaa linjata, miten ja missä yritys kuuluu. Entä miten toimitaan tilanteissa, joissa ei voi käyttää visuaalisia ärsykkeitä? Jos yritys ei voi kommunikoida logoilla, kuvilla, fonteilla tai värimaailmalla, miten brändi säilyy omana ja tunnistettavana? Nämä asiat eivät välttämättä ole juuri nyt ajankohtaisia, mutta niiden suunnittelu kannattaa ottaa harkintaan. Audioidentiteetti tukee aina yrityksen visuaalista ilmettä.

Audioidentiteetti tukee aina yrityksen visuaalista ilmettä.

Kasvata keskiostoja musiikkitutkimuksella

Taustamusiikki on hyvä työkalu kaikille ravintoloille. Kun musiikki tai äänimaailma on valittu oikein, viihtyvät ihmiset tilassa jopa 15 prosenttia pidempään ja ostavat peräti 33 prosenttia enemmän. Kun musiikki soi, todennäköisyys ostaa kasvaa jopa 83 prosentin verran. Musiikkivalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota tempoon, äänenvoimakkuuteen ja musiikin tunnistettavuuteen. Jos tempo on hidas, ihmiset myös toimivat hitaammin esimerkiksi syödessä ja juodessa. Äänenvoimakkuus taas on tärkeää asiakaskunnan profiloimista ajatellen.
– Tunnetut hittibiisit kiinnittävät enemmän asiakkaiden huomiota. Samalla ne voivat viedä liikaa huomioita muilta elementeiltä. Hitit eivät siis välttämättä ole aina oikea valinta, Domnick kertoo.

Kun musiikki soi, todennäköisyys ostaa kasvaa jopa 83 prosentin verran.

Lauri Domnick kannustaa ravintoloitsijoita tekemään omassa ravintolassaan musiikkitutkimuksen. Sen pystyy helposti tekemään itsekin, mutta kannattaa suhtautua projektiin pitkäjänteisesti. Luotettavien tuloksien saamiseen menee kahdesta neljään kuukautta. Tutkimuksessa asiakkaille soitetaan joka toinen päivä uutta suunniteltua soittolistaa, joka toinen päivä palataan vanhoihin olosuhteisiin. Tällä rytmillä jatketaan vähintään kaksi kuukautta, mielellään neljä. Jokaisen päivän päätteeksi kirjataan myynnit, keskiostot ja mahdolliset muut mittarit, esimerkiksi asiakasviipymä ja -tyytyväisyys.
– Tällä tavalla saadaan luotettavasti selville, mikä on musiikin todellinen vaikutus kassavirtaan. Esimerkiksi erään asiakkaamme kanssa saimme kasvatettua keskiostoja yli 20 prosentin verran uuden, yritykselle suunnitellun musiikin myötä, Domnick kertoo.

Artikkeli pohjautuu Lauri Domnickin luentoon Muuttuva menestyvä ravintola -webinaarissa 7.10.2021. Webinaari oli osa Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelmaa, joka toteutettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti virtuaalisena.

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen