Atria.com logo

Makkara, rakas makkara

15.7.2021

En taida tuntea yhtään ihmistä, jolla ei olisi sananen sanottavana makkarasta. Niin vahvasti se kuuluu suomalaiseen arkeen, vapaa-aikaan ja etenkin grillikesään. Minä olen tainnut saada makkarageenin jo isältäni, jonka salainen pahe on napsaista jääkaapista kylmä nakki tai siivu (mielellään paksusta tangosta leikattu) lauantaimakkaraa.

Atrian Käriste on Pohjanmaan ehdoton hallitsija. Se on juuri se helposti lähestyttävä perusgrillattava, jota on tarjolla haluamallasi tummuusasteella urheilutapahtumissa, raveissa ja muissa ulkoilmatapahtumissa tai juhlien yöruokana. Vähän se kaipaa sinappia, muttei oikeastaan muuta.

Vaikka en olekaan grillimakkaran suurkuluttaja muuten, niin yksi ulkoilmassa nautittu "Nurmon banaani", kuten sitä välillä täälläpäin kutsutaan, on monen tapahtuman kohokohta ja ihana muisto. Se, kun ollaan pääsisäisvalkialla koko perheen voimin, haetaan makkaraa ja kuoritaan sitä kuumaa makkaraa varovasti perheen pienimmälle, joka käsillään pitelee pillimehua. Äiti muuten syö ne rapeat kuoret, mielellään.

Vaikka en olekaan grillimakkaran suurkuluttaja muuten, niin yksi ulkoilmassa nautittu "Nurmon banaani", kuten sitä välillä täälläpäin kutsutaan, on monen tapahtuman kohokohta ja ihana muisto.

On ihan hyvä, että on mielessä joku perusmakkara, mikä ainakin nappaa, marketin makkarahyllyllä voi nimettäin seota. On pitkää, pätkää ja maustettua, lihaisampaa (nuo ihanat Wilhelmit) ja ylipäätään monesta eri lihasta. Ja kyllä, vegaanikin haluaa makkaransa, koska siinä ensipuraisussa, kuoren rapsahtaessa on vaan se joku taika.

Ja ne raaka-makkarat sitten! Vaikka makkara on perusjuttu ja tuttu niin raaka-makkaroilla saa hifistelykerrointa nostettua äärettömiin. Useimmiten juuri niissä lainataan myös muiden maiden makkaratyylejä ja maustamistapoja.

Makkara grillattuna on kelpo eväs ja monelle se paras makkarajuttu. Minä tykkään makkaraa tarjota ja laittaa vähän muutenkin kuin paperilla sinapin kanssa. Ei nyt mitään maata mullistavaa, mutta kivaa vaihtelua ulkona syömiseen.

Hodarit ja tortillat

Makkaran paras kaveri sinapin lisäksi on leipä. Hodarin väliin mahtuu muutkin kuin nakit. Pitkät Atrian raaka-makkarat, kuten Atria Artesaani Lämminsavustettu Raakamakkara Gouda, ovat sinne oikein omiaan. Vielä kun mukaan lusikoi Atria Peruna-pekonisalaattia, alkaa tuhti ateriapaketti ollakin valmis. Oma salainen aseeni hotdogeissa on murustellut perunalastut, niillä ja kuivatulla sipulilla saa kivaa crunchia  puruun.

Oma salainen aseeni hotdogeissa on murustellut perunalastut, niillä ja kuivatulla sipulilla saa kivaa crunchia  puruun.

Vehnäsämpylän sijaan makkaran lisukkeineen voi hyvin kietaista myös tortillan tai rieskan sisään. Itse suosin tätä tyyliä laavureissuilla, rieska kun toimittaa samalla paperin virkaa. Lisukkeissa kannattaa olla luova. Kuulostaahan Ruotsissa joka grillillä myytävä Tunnbrödsrullekin ensin erikoiselta. Siinä rieskan sisällä on grillimausteiden ohella perunamuusia, grillimakkaraa, pilkottua maustekurkkua, sipulia sekä katkarapusalaattia.

Atria Artesaani Toscanan Fermentoitu Raakamakkaran kietaisen mielelläni myös tukevaan salaatinlehteen, vaikka cosmpolitaniin, leivän sijaan. Kääröön mahtuu mukaan raikas tomaatti tai vesimelonisalsa.

Varrasta makkara

Makkara, grilli ja vartaat on myös hyvä trio, ehkä oma lemppari.

Kun makkaran pätkii sopivan reiluihin paloihin, tulee sitä ihanaa paistopintaakin enemmän. Vartaassa paistuu kätevästi koko menu.  Vuorottele makkaran kanssa, sipulin, paprikan, herkkusienten, maissin, perunan ja halloumin kanssa. Ei tokikaan kaikkea samaan, makkara ja kaksi kaveria on hyvä määrä raaka-aineita yhteen vartaaseen.

Nyytit

Folioon ja leivinpaperiin kietaistut nyytit kypsyvät grillin lisäksi myös nuotiolla tai saunan kiukaalla. En voi mitään sille, että edelleen vesi kihahtaa kielelle kun mietin peruskolmikkoa makkara, peruna, sipuli. Siihen vielä nokare Koskenlaskijaa tai Auraa.

On hienoa, että makkaran kanssakin voi nykään leikitellä ja kokeilla. Muistan vielä järkytykseni pikkutyttönä Tanskan matkalla kun makkara paljastui räikeän punaiseksi. Se hetki kun tajuaa, että maailmassa on muutakin kuin Helapäätä, joka oli jo lapsuudessa suosikkini. Sittemmin on sydämeni valloittanut mm. chorizo, niitäkin onneksi löytyy lähitehtaan valmistamana, sekä raakamakkarana että nakkina.

Koska hyvä makkara, parempi mieli!

Jaa