Atria.com logo
Lehdistötiedotteet | 23.5.2022

Atria tutki: Millainen on suomalainen perusgrillaaja ja mitä paistuu grillissä

Grillaus on suomalaisille rakas kesäharrastus, jossa luotetaan perinteisiin, selviää Atrian grillaustutkimuksesta. Grilli lämpiää mökillä tai kotipihassa ja grillissä tirisee useimmiten kana tai makkara.
 

Suomalainen grillaa säällä kuin säällä

Suomalaisista yli 70 prosenttia grillaa kesäaikaan. Lähes puolella grillaajista kausi alkaa jo toukokuussa ja grillit pannaan talviteloille yleisimmin syyskuussa, jolloin neljän kuukauden kuumin grillisesonki on ohi. Grillit lämpenevät keskimäärin 24 kertaa vuodessa, eikä määrä ole viime vuosina juurikaan muuttunut.

Grillaus on omakoti-, rivi- ja paritaloasujien sekä mökin omistajien suosittua kesäpuuhaa. 63 prosenttia omakoti- ja rivitaloasukkaista ja 55 prosenttia mökin omistavista kertoo grillaavansa. Ja kuten suomalaiseen mentaliteettiin sopii, grilli lämpiää säässä kuin säässä. 66 prosenttia grillaamista harrastavista suomalaisista grillaa vaikka vesisateessa, jos siitä on etukäteen päätetty.

Keskeistä grillauksessa on tunnelma, ei pelkkä ruoka. Peräti 92 % vastaajista liittää grillauksen rentoon meininkiin ja lupaan nauttia hyvästä ruoasta.

Grillaaminen liittyy olennaisesti kesään - saa valmistaa ja syödä ulkona”, kertoo tutkimukseen vastannut.

Mökkeily, loma ja grillaus on suomalaisten mielissä erottamaton yhdistelmä.

Lomalla on aikaa grillailla.”

Tyypillinen suomalainen grillaaja

 • Lapsiperheessä asuva yli 45-vuotias mies.
 • Talouden bruttotulot yli 60 000 euroa vuodessa.
 • Asuu maalaiskunnassa omakotitalossa ja perheellä on myös kesämökki.
 • Grillissä pääraaka-aineena kanaa tai makkaraa. Lisukkeena kasviksia.
   

Mitä grillataan? Kurkistus suomalaisten grilliin

Suomalaiset luottavat grillatessaan perinteisiin. 77 prosenttia grillaajista ei kokeillut viime kesänä lainkaan uusia tuotteita grillissään. Ja vaikka moni on lisännyt kasvisten käyttöä, grillatessa pääraaka-aine on 83 prosentilla aina tai useimmiten liha. Suosituimpia grillattavia ovat makkarat (70 %), kana (70 %) ja kasvikset (66 %). Kasvikset tarjotaan useimmiten aterian lisukkeena, lihan kyljessä. Lihan grillaamisesta ei tunneta huonoa omaatuntoa.

Pääkaupunkiseudulla grilleissä paistuu muuta maata useammin äyriäiset ja katkaravut, kasvikset, sekä lammas ja karitsa, joita pidetään trendikkäänä grilliruokana ja salonkikelpoisena vierastarjottavana. Muu Suomi luottaa enemmän makkaraan.

Top 5 grillattavat

 1. Kana ja makkarat (jaettu ykköstila)
 2. Kasvikset
 3. Possu
 4. Nauta

Top 5 raaka-aineet, joita syödään vain grillattuna (ei muulloin)

 1. Grillimakkara
 2. Kokonainen maissi
 3. Halloumi/ grillijuusto
 4. Grillipihvit
 5. Possu/kassler
   

1000 suomalaista vastasi grillaustutkimukseen

Atria tutki suomalaisten grillaustottumuksia elokuussa 2021. Tutkimukseen vastasi tuhat suomalaista eri puolilta maata. Tutkimuksen kohderyhmä olivat 15 vuotta täyttäneet. Vastaukset kiintiöitiin sukupuolen, ikäryhmän ja asuinpaikan suhteen. Tutkimuksen toteutti IROResearch Oy. Atria on toteuttanut vastaavan tutkimuksen myös vuosina 2018, 2019 ja 2020.
 

Atrialta 5 miljoonaa kiloa makkaraa ja 10 miljoonaa kiloa kanaa

Atrialla valmistetaan grillikaudella (touko-elokuussa) lähes 5 miljoonaa kiloa grillimakkaraa ja lähes 10 miljoonaa kiloa kanaa eri muodoissaan.

Ehdottomasti suosituin grillimakkara on Hiillos yli miljoonalla myydyllä kilolla. Useana vuonna Atria on tehnyt kesän parhaan grillimakkaran. Esimerkiksi viime kesänä Atria Wilhelm Devil’s Sauce valittiin useamman makuraadin (Kotiliesi, Ilta-Sanomat, MTV) makutestin voittajaksi.

Kesäsäiden vaihdellessa kanan suosio on taattu, sillä se sopii kokkaukseen niin grillin, pannun kuin uuninkin äärellä. Atrian myydyimpiä grillikauden kanatuotteita ovat kananfileet sekä jo jonkin aikaa suosiotaan vahvasti kasvattaneet kanan reisileikkeet erilaisilla maustamisilla. Kätevät valmiiksi maustetut kanatuotteet ovat grillikauden suosikkeja.
 

Lue ja tutustu Atrian kesän uutuustuotteisiin.

Kurkkaa grillausreseptejä täältä.
 

Lisätietoja antaa:
Birgitta Laatinen, markkinatutkimuspäällikkö, Atria Suomi Oy
birgitta.laatinen@atria.com, p. 045 617 4901

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen