Kiertotalous kattaa koko ketjun
Kiertotalous liittyy maailmaanlaajuisiin asioihin. Se auttaa hillitsemään aikamme suurimpia globaaleja ongelmia: ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen ylikulutusta. Atrialla se tarkoittaa koko ketjun ottamista mukaan. Jos ajattelisimme kiertotalouden koskettavan vain osaa tuotantoketjustamme, vaikutusmahdollisuutemme olisivat paljon pienemmät.
Alkutuotannossa laitamme kiertoon muiden elintarvikeyhtiöiden sivutuotteita eläinten rehuissa. Tiloilla kierrätetään ravinteita peltojen lannoituksessa sekä panostetaan hiilensidontaan viljelyssä ja uusiutuvan energian ratkaisuihin.
Atrian teollisen prosessin raaka-ainevirrasta hyödynnetään 99 prosenttia. Siitä, mitä emme käytä itse, menee jakeita hyödynnettäväksi muualle, esimerkiksi nahka- ja lääketeollisuuteen. Panostamme uusiutuvaan energiaan: ennestään laajaa aurinkopuistoamme on laajennettu ja suunnittelemme tuulivoiman ja biokaasun hyödyntämistä. Pakkauksemme ovat joko kierrätettäviä tai hyödynnettävissä energiantuotannossa.
Kiertotaloudella on iso merkitys myös taloudellisena kysymyksenä. Mitä enemmän materiaalivirtoja pystytään hyödyntämään tai toimittamaan kierrätykseen, sitä enemmän säästämme luonnonvaroja, joita prosesseissa joka tapauksessa tarvitaan. Kiertotalouden kehittäminen on yhteistyötä. Sitä teemme viranomaisten ja tutkimuslaitosten kanssa.
Kotieläintuotanto perustuu kiertotalouteen
Kiertotalous tarkoittaa Atrian alkutuotannossa sitä, että käytämme elintarviketeollisuudessa syntyvät sivuvirrat eläinten rehuissa ja hyödynnämme ne näin ruuantuotantoon. Merkittävää on myös se, että tilat kierrättävät ravinteita. Kotieläintalous perustuu vahvasti kiertotalouteen.
Anoran ja A-Rehun tehtaat Koskenkorvalla toimivat tiiviissä yhteistyössä. Anora valmistaa tehtaallaan etanolia ja ohratärkkelystä. Sivuvirrat ohjataan viereiselle A-Rehun tehtaalle, jossa haihdutetaan ohravalkuaisesta nestettä. Sitten se kuljetetaan sikatiloille osaksi liemiruokintaa. Sillä korvataan tuontisoija ruokinnassa. Anoralla muodostuva ohrakuitu taas kuivataan A-Rehun tehtaalla ja käytetään nautojen rehuissa. Rehutehtaalta jää kauran kuorta, joka käytetään A-Rehun ja Anoran tehtaiden energiantuotannossa.
Sikojen liemiruokinnassa käytetään myös meijereillä syntyviä herajakeita ja maito- ja piimähuuhteita. Ne korvaavat viljaa ruokinnassa. Pienempiäkin jakeita, kuten perunatehtailta jäävää perunatärkkelystä tai rypsiöljyn puristamisessa syntyvää rypsirouhetta ja -puristetta käytetään rehuissa.
Pellolta peltoon
Kierto lähtee pellolta. Sato jalostetaan elintarviketeollisuudessa tai käytetään rehuna. Kun jalostuksessa syntyviä sivuvirtoja käytetään eläinten syömässä rehussa, ne palautuvat elintarvikeketjuun. Eläinten lanta käytetään ravinteina kotieläin- ja kasvinviljelytilojen pelloilla, jolloin ravinteet palaavat kiertoon. Se vähentää teollisten lannoitteiden tarvetta.
Eläinten ruokinnassa voidaan myös käyttää viljaa, hernettä ja härkäpapua, joiden laatu ei riitä elintarvikkeiden valmistukseen. Rehustuksessa nekin saadaan käytettyä hyödyksi elintarvikeketjussa. Sivuvirtoja on hyödynnetty kaupallisesti eläinten ruokinnassa jo 80-luvulta asti. Nykyään sitä kutsutaan kiertotaloudeksi.
Jätteestä arvokkaaksi raaka-aineeksi
Kiertotalous tarkoittaa teollisissa prosesseissa sitä, että prosessit on suunniteltu niin, että jokainen raaka-ainevirta on loppuun saakka mietitty. Jokainen sivujae päätyy tarkoitukseen, jossa se kuormittaa vähiten ympäristöä, ja jossa sillä on suurin jalostusarvo.
Meille atrialaisille on tärkeää, että mahdollisimman suuri osuus raaka-aineesta saadaan hyödynnettyä. On paljon ruhonosia, joita suomalaiset eivät syö. Viennissä ja esimerkiksi eläinruokateollisuudessa hyödynnetään esimerkiksi sian päät, sorkat ja saparot sekä kanan jalat. Yksi merkittävä sivuvirta ovat nautojen vuodat, jotka menevät meiltä huonekalu-, muoti- ja autoteollisuuteen. Sian suolinukasta saatava mucosaa käytetään lääketeollisuudessa.
Se, mitä ei pystytä hyödyntämään näissä kanavissa, päätyy yleensä Honkajoelle. Honkajoen tehdas erottaa eläinperäisestä raaka-aineesta rasvaa ja proteiinia, joita voidaan hyödyntää eläinten rehuissa, biopolttoaineissa ja lannoitteissa. Jos sivuvirta ei sovellu Honkajoen prosessiin, kuten eläinten lanta ja jätevesien esikäsittelylaitoksen liete, se voidaan ohjata esimerkiksi biokaasun valmistukseen.
Uusiutuvaa energiaa ja lämmöntalteenottoa
Atria on iso lämmön ja sähköenergian käyttäjä. Parannamme toimintamme energiatehokkuutta jatkuvasti ja teemme töitä hyödyntääksemme entistä enemmän uusiutuvia energianlähteitä. Nurmon tehtaan sähköenergiankäytöstä kahdeksan prosenttia katetaan aurinkosähköllä. Kun tuulivoimapuistomme valmistuu, uusiutuvan energian osuus energiantuotannostamme kasvaa entisestään.
Nurmon tehtaamme lämmöntalteenottojärjestelmät ovat mittavia. Lämpöä saadaan otettua talteen erityisesti tilojen ja ruhojen jäähdytyksestä. Saamme näin lämpöä talteen yhtä paljon kuin sitä tuotamme. Talteen otetulla lämmöllä esimerkiksi kuumennetaan vettä, jolla linjastot pestään yöllä.
Tehokkaalla energiankäytöllä ja sillä, että meidän jätteellemme löydetään oikea kanava, on iso taloudellinenkin merkitys. Ääripäässä joudutaan maksamaan jätteen hävittämisestä, toisessa jäte on tulonlähde. Raaka-aineiden kierto on voitto sekä taloudelle että ympäristölle.